Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

"Rent In Riga": pieaugusi dzīvokļu saimnieku gatavība segt īrnieku maksāto komisijas maksu

Pieaugot īres mājokļu piedāvājumam un konkurencei, arvien biežāk sastopami arī saimnieki, kas ir gatavi vismaz daļēji segt komisijas maksu, ko īrnieki maksā starpniekiem par palīdzību mājokļa atrašanā, liecina īres un nomas operatora "Rent In Riga" dati.

"Jau agrāk bija novērojami gadījumi, kad pieredzējuši izīrētāji paši piedāvāja segt starpniecības komisijas maksu, ko tradicionāli par starpnieka pakalpojumiem maksāja topošie īrnieki. Pieaugot īres mājokļu piedāvājumam un konkurencei, arvien biežāk sastopamies ar saimniekiem, kas īrnieku motivēšanai ir gatavi mīkstināt īres noteikumus un segt vismaz pusi no starpniecības komisijas maksas," norāda uzņēmuma speciālists Jānis Lipša.

2007.gadā tikai 25% mājokļu saimnieku bija gatavi no savas puses daļēji vai pilnībā segt starpniecības pakalpojumu maksu, savukārt 2008.gada otrajā pusē tirgus situācijas spiesti šādu soli bija gatavi spert jau 40% saimnieku, secinājis uzņēmums. Tradicionāli komisijas maksu sedz potenciālie īrnieki, lai saņemtu palīdzību piemērota dzīvokļa atrašanā, pārrunu veikšanā ar saimnieku, formalitāšu kārtošanā u.tml. Vidēji komisijas maksa par šiem un saistītajiem pakalpojumiem sasniedz vienas mēneša īres maksas apjomu.

J.Lipša domā, ka šāda tendence varētu pastiprināties. Pēc viņa vārdiem, starpniecības komisijas maksas segšana no saimnieka puses ir jau ierasta prakse ārzemēs.

Biežāk komisijas maksu esot gatavi maksāt lielu un dārgu dzīvokļu saimnieki. Pēc "Rent In Riga" speciālistu domām, viens no iemesliem ir tas, ka šādiem dzīvokļiem īrnieku atrašana prasa ilgāku laiku. "No otras puses, šo dzīvokļu īpašnieki bieži vien ir turīgi un biznesā pieredzējuši cilvēki, kas apzinās ilgtermiņa vērtību veiksmīgam īres darījumam un ir gatavi segt starpniecības maksu, lai ātri un izdevīgi izīrētu dzīvokli."

Uzņēmuma aplēses liecina, ka pēdējā gada laikā būtiski augusi īres tirgus aktivitāte. Šogad strauji pieaudzis īres piedāvājums un attiecīgi konkurence, kas liek saimniekiem meklēt jaunus veidus, kā piesaistīt labus ilgtermiņa īrniekus, norāda uzņēmums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses