Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

"Re&Solution" biroju telpu apskats, 2008.gada decembris

Aptuveni pirms diviem gadiem Baltijas biroju telpu tirgus attīstība virzījās uz priekšu lieliem soļiem, līdztekus strauji augošajai ekonomikai. Kopā ar piesātinājumu gūstošo mājokļu tirgu un nepārdoto īpašumu skaita samazinājumu šajā sektorā, biroja ēku attīstība solīja lieliskas perspektīvas. Attīstītāji uzsāka jaunus biroju projektus diezgan haotiski un daudzos gadījumos nepietiekami novērtēja ar pārāk lielu platību izbūvēšanu saistītos riskus.

Jaunajiem Baltijas īpašumu tirgiem nebija arī nekādas ar recesiju saistītas pieredzes, un praktiski visas cerības balstījās uz neticamu (un kā daudzi uzskatīja - nebeidzamu) izaugsmi, kas bija piedzīvota jau kopš 90.gadu beigām. Finanšu vai īpašumu tirgus krīzes iespējas faktiski neviens nebija nopietni apsvēris. Diemžēl, optimisms pēdējā laikā ir krietni noplacis. Globālā finanšu krīze ir atstājusi acīmredzamu ietekmi uz vietējo tautsaimniecību, un tāpēc vairums uzņēmumu ir atlikuši savus paplašināšanās plānus vai pat ir bijuši spiesti samazināt savas biroju platības, tādējādi samazinot arī potenciālā pieprasījuma apjomu. Vietējo biznesa iespēju straujš kritums un potenciālā piedāvājuma pārsātinājuma risks ir radījuši nopietnus draudus vietējiem attīstītājiem, investoriem un bankām, kā rezultātā aptuveni 1/3 no plānotā piedāvājuma ir tikusi aizkavēta un praktiski vairs netiek slēgti jauni nomas līgumi.

Tiek prognozēts, ka 2008.gadā kopējā plānotā moderno biroju telpu platība sasniegs rekordaugstu līmeni – līdz pat 80 000 kv. m Viļņā un Tallinā un veselus 140 000 kv. m Rīgā. Arī uz 2009.gadu ieplānotās platības ir iespaidīgas tā iemesla dēļ, ka daudzu projektu īstenošana jau ir uzsākta.

Pilns apskats šeit.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses