Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Rimšēvičs: Latvijai būtu jāapsver "grožu atlaišana" nekustamā īpašuma tirgum

Lai Latvijas ekonomikā sāktos atveseļošanās, ir nepieciešams sabalansēts budžets, mērķis ieviest eiro, atbalsts eksportam un, iespējams, arī atvieglojumi nekustamā īpašuma darījumiem, atceļot prasību nomaksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli, ja tiek pārdots īpašums, kas pieder mazāk nekā piecus gadus. Tā intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" norādījis Latvijas Bankas (LB) prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

"Pirmkārt un pats galvenais - sabalansēt budžetu. Pārējās lietas: nosaukt eiro ieviešanas datumu, atbalstīt eksportu un iedarbināt eksporta kredītu garantiju aģentūru un vēl citas mazākas lietas, kuras ir atzīmētas inflācijas apkarošanas plānā. Varbūt arī atlaist nedaudz grožus nekustamo īpašumu pārdošanai - bija paredzēts, ja īpašums nepieder vismaz piecus gadus, tad, to pārdodot, jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Tas arī būtu jāatceļ. Bet budžets ir pāri visam," par ekonomikas atveseļošanas pasākumiem stāstīja Rimšēvičs.

Viņš atzīmēja, ka lielās valstis - ASV, Eiropa, pat Krievija - ļoti strauji reaģē uz notikumiem un dod pretpotes jeb īsteno konkrētus pasākumu plānus, lai ekonomikas procesus virzītu labvēlīgā gultnē, taču Latvijai "liekas, ka tās lietas kaut kā paies garām gluži kā tāds ciklons vai anticiklons un Latviju neskars".

LB vadītājs uzskata, ka Latvijā šādā attieksmē ir vainojams zemais ekonomiskās izglītības līmenis.

"Pirms kāda laika taču teica, ka "pedālis jāspiež grīdā", 8, 10 un 12 procentu ekonomikas pieaugums ir normāli, jo mums taču ir jānoķer Eiropa! Jūs taču atcerieties to visu? Latvijas Banka tika uzskatīta par tādu policistu ballītē, kurš ir ieradies, traucē cilvēkiem atpūsties un liek pūst trubiņā jau pirms pusvieniem naktī. Mums savukārt likās, ka būtu ļoti svarīgi, lai pēc šīs ballītes rīts tiek sagaidīts ar skaidru galvu. Pašlaik cilvēkiem šķiet, ka ir sasniegts jau ļoti zems līmenis, zemāk vairs nevar un vienīgais ceļš ir uz augšu. Mēs sevi iežūžojam, ieaijājam, un liekas, ka viss būs labi. Man arī gribas teikt, ka viss būs labi, bet gribas tādu reālāku, pamatotāku optimismu," sacīja Rimšēvičs.

Viņš arī atgādināja, ka Igaunija nākamā gada budžetu veido sabalansētu. "Mēs tagad varēsim pavērot, vai Igaunijā ar sabalansēto budžetu būs V veida attīstība, kad pēc zemākā punkta sasniegšanas sākas strauja izaugsme. Un vai Latvijā ar deficīta budžetu būs uzreiz tā straujā attīstība vai arī tā noies lejā, ilgstoši tur uzturēsies, un tad tikai ekonomikas attīstība lēnām ies uz augšu," teica centrālās bankas vadītājs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Paaudzes krāj atšķirīgi

Pēdējos gados Baltijas valstīs privātpersonu veiktie investīciju apjomi ir auguši gan ieguldītāju skaita, gan iemaksāto apjomu ziņā. Investīciju jomā paaudžu izvēlēs gan pastāv būtiskas atšķirības.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses