Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Šī vasara nekustamā īpašuma tirgū Jūrmalā bijusi klusāka nekā citus gadus

Arī Jūrmalā šogad pirmajā pusgadā, salīdzinot ar to pašu laika posmu pērn, interese par nekustamo īpašumu iegādi kopumā ir samazinājusies, atzina aptaujātie nekustamo īpašumu kompāniju pārstāvji.

Nekustamo īpašumu kompānijas "Balsts" Teikas nodaļas vadītāja Ieva Baumane un "Balsta" Pārdaugavas nodaļas vadītāja Kristīne Dubane norādīja, ka, salīdzinot ar pagājušā gada pirmo pusgadu, interese par nekustamo īpašumu Jūrmalā ir samazinājusies tāpat kā visos rajonos, tomēr Jūrmala ir un paliek prestižs rajons.

Dubane skaidroja, ka kopumā cenas Rīgas rajonā krīt lēnāk un visumā tirgus Rīgas rajonā, salīdzinot ar Rīgu, ir lēnāks. "Tas nozīmē, ka cenas Rīgā ir jutīgākas un pārdevēji ir gatavi vairāk sadarboties," klāstīja Dubane.

Nekustamo īpašumu kompānijas "Ober-Haus" izpilddirektora vietniece, dzīvojamo platību nodaļas vadītāja Aija Klauža sacīja, ka pircēju aktivitāte Jūrmalā, salīdzinot ar pagājušā gada pirmo pusgadu, ir samazinājusies aptuveni uz pusi. Arī Klauža teica, ka nekustamā īpašuma tirgus aktivitāte un pieprasījums ir samazinājies visos rajonos, tāpat kā cenas.

"Ober-Haus" pārstāve arī norādīja, ka vasara īpaši neietekmēja nekustamo īpašumu pircēju aktivitāti Jūrmalā. To apliecināja arī Dubane, atzīstot, ka, salīdzinot ar pagājušo sezonu, aktivitāte nekustamo īpašumu tirgū Jūrmalā ir samazinājusies. Dubane to skaidroja ar inflāciju un ekonomisko situāciju valstī un pasaulē. "Daudzās nozarēs pašlaik ir grūti finansiālie apstākļi, tāpēc arī nav naudas, par ko iegādāties nekustamos īpašumus, kā arī kredītus bankas vairs nedod tik viegli - ir stingrāka kontrole," stāstīja Dubane.

Viņa uzsvēra, ka pieprasījums nekustamo īpašumu tirgū var mainīties, taču ir grūti prognozēt, cik ilgā laikā, jo tas atkarīgs no ekonomiskās situācijas valstī un pasaulē.

Arī nekustamo īpašumu kompānijas "Arco Real Estate" Jūrmalas filiāles vadītāja Līga Kohtanena apliecināja, ka pircēju aktivitāte Jūrmalā 2008.gadā, salīdzinot ar iepriekšējiem diviem gadiem, ir zemāka. "Kaut arī aktivitāte ir diezgan pasīva, tomēr tā ir," teica Kohtanena.

"Pārsteidzoši ir tas, ka vasaras sezona, kas Jūrmalā vienmēr ir bijusi izteikti aktīvāka gan pārdevējiem, gan pircējiem, tieši šogad ir bijusi izteikti klusāka," norādīja Kohtanena.

Viņa arī informēja, ka pircēju interese vēl joprojām ir saglabājusies par zemes iegādi ūdens tuvumā, it īpaši pie jūras par zemi pircēji būtu gatavi maksāt arī mazliet virs vidējās tirgus cenas Jūrmalā.

"Arco Real Estate" pārstāve arī pastāstīja, ka vēl aizvien pieprasīti ir dzīvokļi tādos jaunajos projektos kā "Rivera" Lielupē un "Sundays" Vaivaros. "Pircēju interese šajos projektos ir apmierinoša, jo projekti atrodas skaistā vietā - ūdeņu tuvumā, blakus sakārtotai infrastruktūrai," klāstīja Kohtanena.

Nekustamo īpašumu pircēju aktivitātes samazināšanos Jūrmalā Kohtanena skaidroja ar to, ka ir samazinājusies cilvēku pirktspēja. "Vairs nav tik viegli iegūt brīvus līdzekļus, arī bankas kredītus izsniedz piesardzīgāk - iepriekš nekustamā īpašuma iegādei ļoti daudz tika izmantoti tieši banku līdzekļi, taču tagad tas vairs nav tik viegli izdarāms. Vajadzība pēc nekustamā īpašuma paliek, bet to ir grūtāk realizēt," sacīja Kohtanena.

Viņa prognozēja, ka kopumā nekustamo īpašumu cenas varētu stabilizēties aptuveni 2010.gadā. Viņa arī skaidroja, ka cenu stabilizēšanās ir atkarīga no valsts ekonomiskās situācijas kopumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Paaudzes krāj atšķirīgi

Pēdējos gados Baltijas valstīs privātpersonu veiktie investīciju apjomi ir auguši gan ieguldītāju skaita, gan iemaksāto apjomu ziņā. Investīciju jomā paaudžu izvēlēs gan pastāv būtiskas atšķirības.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses