Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Somijas būvnieks YIT brīdina par peļņas kritumu Baltijas tirgus vājuma dēļ

Viena no lielākajām Somijas būvniecības grupām YIT pirmdien brīdināja, ka tās pirmsnodokļu peļņa šogad būs zemāka nekā pērn, kā iemeslu minot pieprasījuma vājināšanos Somijā un Baltijas valstīs, kā arī pieaugošu noteiktību ekonomikā.

Šo ziņu ietekmē YIT akcijas cena pirmdien Helsinku Fondu biržā kritās par 8,2% - līdz 9,30 eiro, noslīdot līdz zemākajam līmenim kopš 2005.gada februāra.

Iepriekš kompānija lēsa, ka šogad gan apgrozījums, gan peļņa pirms nodokļu nomaksas 2008.gadā salīdzinājumā ar 2007.gadu palielināsies.

Pēdējas 14 nedēļās YIT akcijas cena zaudējusi vairāk nekā pusi vērtības.

Grupas peļņa otrajā ceturksnī bija mazāka par gaidīto saistībā ar vājo tirgus situāciju Baltijas valstīs un lielu nekustamo īpašumu attīstības projektu aizkavēšanos.

YIT tīrā peļņa šogad otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar pērnā gada aprīli-jūniju samazinājās par 19% - līdz 42,6 miljoniem eiro (30 miljoniem latu). Apgrozījums šogad otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar pērnā gada otro ceturksni pieauga par 5,5% - līdz 991,2 miljoniem eiro (697 miljoniem latu), taču nesasniedza analītiķu lēstos 1,05 miljardus eiro (738 miljonus latu).

Somu būvkompānija iepriekš bija cerējusi uz veiksmīgiem būvniecības projektiem Baltijā un Krievijā, kuri palīdzētu kompensēt rūkošos mājokļu pārdošanas apjomus Somijas tirgū.

YIT, kurai Latvijā, Lietuvā un Igaunijā ir daudz nepārdotu mājokļu, šogad Baltijā nav sākusi būvēt nevienu jaunu dzīvojamo ēku un pazeminājusi cenas nepārdotajos projektos vai bijusi spiesta pārdot daļu mitekļu ar zaudējumiem.

Savukārt Somijā kompānijas portfelī ir ļoti daudz nepārdotu luksusa apartamentu Helsinku reģionā.

Arī otrā pusgada peļņa var samazināties saistībā ar procentlikmju pieaugumu Somijas mājokļu pircējiem. Jūnijā Euribor likme pieauga līdz rekordlīmenim - 5,44%, kas izraisīja likmju kāpumu Somijā par 0,4% - līdz 4,9%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses