Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Tautasaimniecības padome atbalsta nekustamā īpašuma nodokļa likmes samazināšanu uzņēmumiem

Finanšu ministrija (FM) sagatavojusi grozījumus likumā par nekustamā īpašuma nodokļa likmi, kas paredz no nākamā gada likmi no 1,5% samazināt līdz 1% no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības, un nākamnedēļ šos grozījumus plānots iesniegt valdībā.

FM saņēmusi no Ekonomikas ministrijas (EM) un Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes ierosinājumus noteikt nodokļa atlaides uzņēmumiem. Arī par šiem ierosinājumiem būs jālemj valdībai. EM ierosinājusi rūpniecības uzņēmumiem noteikt nekustamā īpašuma nodokļa likmi 0,3% apjomā no nekustamā īpašuma vērtības, kuru izmanto rūpnieciskajai ražošanai, lai nemazinātu uzņēmumu konkurētspēju.

Arī Tautsaimniecības padome piektdien nolēma piekrist EM priekšlikumam, gan piebilstot, ka arī uzņēmumiem, kuri sniedz tehnoloģiskus pakalpojumus un nodarbojas ar pakalpojumu eksportu, vajadzētu attiecināt likmes samazināšanu.

Savukārt no Nacionālās Trīspusējās sadarbības padomes FM saņēmusi priekšlikumu noteikt samazinātu nodokļa likmi 0,1% apjomā ražotājiem, lai veicinātu eksportu un atveseļotu Latvijas makroekonomiku, mazinot negatīvo eksporta-importa tirdzniecības bilanci.

Tāpat FM arī saņēmusi priekšlikumu no lauksaimnieku biedrības "Zemnieku saeima", kas ierosina noteikt samazinātu nekustamā īpašuma likmi 0,5% apjomā lauksaimniecības zemēm.

Tautsaimniecības padomes sēdē piektdien FM Nodokļu politikas departamenta direktore Daina Robežniece gan atzina, ka, nosakot atšķirīgas likmes ražošanas ēkām, varētu rasties administrēšanas problēmas un būtu grūti noteikt, kuros tieši objektos notiek ražošana un kuros, piemēram, tirdzniecība.

FM pārstāve teica, ka bieži vien uzņēmumiem vienā teritorijā atrodas gan ražošanas korpusi, gan tirdzniecības telpas un būtu grūti noteikt, kurām ēkām atlaides jāpiešķir un kurām nav.

Latvijas Vieglās rūpniecības uzņēmumu asociācijas (VRUA) prezidents Guntis Strazds sēdē pastāstīja, ka trīs nozares uzņēmumi no nākamā gada pārtrauks ražošanu, jo tiem ļoti būtiski audzis nekustamā īpašuma nodokļa apjoms.

FM izstrādātie likuma grozījumi arī paredz noteikt nodokļa apjoma pieauguma ierobežojumu 25% apjomā nākamajiem trim gadiem, lai novērstu nesamērīgu nodokļa sloga pieaugumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses