Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

UNESCO aicina vērtēt augstceltņu nepieciešamību Daugavas krastā

Latvijai līdz nākamā gada 1.februārim ir jāiesniedz ziņojums UNESCO par veiktajām izmaiņām Daugavas kreisā krasta apbūves koncepcijā un jāveic iecerēto projektu ietekmes uz vidi vizuālā analīze. UNESCO Pasaules mantojuma komiteja sesijā Jaunzēlandē izteikusi atzinību Latvijai par paveikto Rīgas vēsturiskā centra mantojuma saglabāšanā, taču aicinājusi vērtēt augstbūvju nepieciešamību Daugavas kreisajā krastā, vēsta Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija.

Pēdējos gados UNESCO Pasaules mantojuma centrs pievērš uzmanību līdzsvaram starp pilsētu attīstību, ceļot augstbūves, un vēsturisko pilsētu centru saglabāšanu. Komitejas viedoklis arvien sliecas pieņemt kritisku nostāju pret mūsdienu attīstību pasaules mantojuma vietās, jo īpaši vēršoties pret augstbūvēm.

Atkārtotu kritiku pilsētas attīstības plānošanai un menedžmentam šogad saņēma Drēzdene, Tallina, Prāga, Sanktpēterburga un citas pilsētas. Prāgai izteikts pārmetums par plānoto augstbūvju izvietošanu vēsturiskā centra aizsardzības zonā. Tallinai nosodījums, ka jaunā apbūve aizsedz pilsētas skata koridorus uz vecpilsētu, kā arī samazina pilsētas publisko ārtelpu. Visasākā diskusija bija veltīta Drēzdenei par plānotā tilta būvniecību pār Elbas upi vēsturiskā centra aizsardzības zonā, nopietni apdraudot Elbas ielejas ainavisko unikalitāti. Drēzdenei izteikts stingrs brīdinājums — ja tilts pār Elbu tiks uzcelts pēc tā sākotnējās ieceres, Drēzdene tiks izslēgta no Pasaules mantojuma saraksta.

Šie piemēri rāda, ka galvenais apdraudētais elements mantojuma vērtības pastāvēšanā gandrīz visos Pasaules mantojuma pilsētu vēsturiskajos centros ir vietas vizuālā integritāte — vietai raksturīgā, neatkārtojamā ainavas viengabalainība, kas padara to atpazīstamu un unikālu. Komitejas locekļu starpā valda stingra nostāja, ka jaunajai arhitektūrai un apbūvei ir jāciena esošās vērtības un jārespektē vēsturiskā ainava.

UNESCO komitejas darba kārtībā Rīgas vēsturiskā centra jautājums tiek skatīts kopš 2003.gada. Rīgas vēsturiskais centrs Pasaules mantojuma sarakstā iekļauts 1997.gadā. Par Rīgas vēsturiskā centra īpašas nozīmes universālajām vērtībām tika atzītas salīdzinoši labi saglabājusies viduslaiku un vēlāko laiku pilsētas plānojuma struktūra ar viduslaiku apbūvi, jūgendstila arhitektūras daudzums un kvalitāte, kā arī XIX gadsimta koka arhitektūra.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses