Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Upmalas biroju māja dveš vācisku pedantismu. Diena vērtē jaunos projektus

Pašsaprotama kvalitāte pārdomātā, katra nomnieka vajadzībām ērti aizpildāmā plānojumā, vāciski racionāla pieeja bez arhitektoniskas izrādīšanās — tā Dienas eksperti raksturo vācu būvkompānijas Bauplan Nord pirmo pilna apjoma investīciju projektu Baltijā — Upmalas birojus Mūkusalas un Bauskas ielas stūrī Rīgā.

Būvniecības sākumā solīto ilgtspējīgo risinājumu te nav daudz, tomēr uzņēmuma valdes loceklis Jans Brinks teic, ka pēc pirmā ekspluatācijas gada būs redzams, cik izdevīga ir ēka. Šajā projektā nav jāpiesienas kļūdām, defektiem vai sliktiem materiāliem, kas ir daudzu Latvijas būvfirmu celtniecības buma laikā uzslieto namu neatņemama zīme. Te viss ir kārtīgs un labs. J.Brinks skaidro, ka ēkas konstrukcija veidota ar noteikta izmēra režģi, lai ērti modelētu katra nomnieka platību gan birojos ar diviem, gan vienu logu vai saglabātu atklātas platības. Kā ilgtspējīgus risinājumus attīstītājs izceļ samērīgo logu platību, rekuperācijas sistēmu, kas gan silda, gan dzesē telpas ar ienākošās un izejošās gaisa plūsmas enerģijas maiņu, kā arī oļiem klāto jumtu un automātiskās Saules gaismas ieplūdes regulēšanas žalūzijas logiem dienvidu pusē. Tomēr ne uz jumta, ne pagalmā īsti nav vietas, kur darbiniekiem kaut brīdi brīvā gaisā baudīt Pārdaugavas zaļumu un tuvās Daugavas vēsmu. Ēkā jau aizpildīti 70% biroju, par kuriem noslēgti ilgtermiņa līgumi — šis aspekts attīstītājam ir būtiskāks par augstu cenu, kas ēkas racionālajai kvalitātei ir vidēja. Bauplan Nord lolo ilga darba mērķus Baltijas tirgū, jau plānojot jaunu biroja ēku Bauskas ielā, kā arī lūkojot līdzīgus projektus Lietuvā un Igaunijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

SKATIES VĒL

VIDEO: Vācu pedantisms un krīzes laika arhitektūra

FAKTI

Upmalas biroji

Adrese: Mūkusalas 101, Rīga

Attīstītājs: SIA Bauplan Nord

Arhitekti: Mihaels Pēteris Šlesingers, Vācija; SIA Treimanis un sabiedrotie

Būvnieks: MBN Bau AG, Vācija

Konsultants: Colliers International

Biroju platība: 200—215 m2

Cena: 13—20 EUR/m2

Nomas minimālais termiņš: no 5 gadiem

Komunālās izmaksas: pēc skaitītājiem

Nodots ekspluatācijā: 2009.gadā

VIEDOKĻI

Ilvars Metnieks, NīaA vadītājs:

Prieks, ka Upmalas biroji nav pakļāvušies pēdējā laika aizrautīgajiem arhitektoniskās izrādīšanās kārdinājumiem, bet gan atspoguļo nākotnes arhitektūras virzienu, kas vērsts uz humānāku un taupīgāku dzīvesveidu. Šajā projektā vāciešu precizitāte un kārtības mīlestība spraucas ārā no visiem stūriem. Tas, ka darba kabinetos logi nepaceļas no grīdas līdz griestiem un tos var ērti atvērt, jau apstiprina tēzi, ka viss jaunais ir labi aizmirsts vecais. To rāda arī Latvijai neraksturīgu tehnoloģiju izmantošana — žalūzijas, vienkāršākais veids, kā taupīt dzesēšanas iekārtu izmaksas. Darbiniekiem te nav ne jāsvīst, ne jādrebinās, jo projektēšanas uzdevuma galvenais mērķis nav bijis iekļūt glancētajos žurnālos, bet gan nodrošināt reālu darba vidi — mikroklimata kvalitāti ar atbilstīgiem materiāliem, telpu plānojumu un optimālu logu laukumu. Izturētais līdzsvars starp komplicētību un vienkāršību, izteiksmīgumu un funkcionalitāti dod šim projektam lielākos plusus.

*****

Ausma Skujiņa, arhitekte:

Kārtējo reizi citēšu filosofu Vitgenšteinu: "Arhitektūra ir žests. Ne katra mērķtiecīga cilvēka ķermeņa kustība ir žests. Tāpat ne katra mērķim atbilstīga ēka ir arhitektūra." Jaunā biroju ēka atrodas izcilā vietā. Tā pavērsta pret Daugavu, un pavisam netālu transporta plūsmā tiek iesaistīts Dienvidu tilts. Tālas perspektīvas un lieliskas iespējas. Taču projektētais apjoms uz to visu neatsaucas un ar nošķeltiem fasādes izvirzījumiem kautrīgi šķielē tikai uz pieguļošo ielu. Var jau būt, ka tehniskie risinājumi ir nevainojami un apdares darbi izpildīti kvalitatīvi, tomēr viss tāds pieticīgs un bezpersonisks. Zemas, tiešā un pārnestā nozīmē, liekas ieejas durvis no vestibiliem darba telpās. Vēdināšana galvenokārt mehāniskā, nav neviena balkona, kur ieraudzīt un ieelpot Daugavu. Varbūt vajadzēja izmantot jumta terasi — no tās brīnišķīgi skati uz pilsētu. Ēkas skices projektu izstrādājusi vācu firma, bet tehniskais projekts tapis Latvijā. Radies kompromiss, kuram tomēr nav izdevies kļūt par arhitektūru.

**

Andris Kronbergs, arhitekts:

Jaunais projekts Upmalas biroji kvalificējams kā ļoti racionāla, samērā vienkārši veidota biroju ēka, kuras lielākā vērtība ir viegli transformējamās telpas. Nesošo konstrukciju solis ir labs dažādu biroju izveidošanai. Ļoti labs izvietojums pilsētā, labs skats uz Daugavu un zaļo Pārdaugavu, plaša debesu panorāma, kas vērtējams pozitīvi. Neredzēju īpašus inženiertehniskus risinājumus, izmantotas tradicionālas iekārtas. Arī īpašu zaļu vai ilgtspējīgu risinājumu nav, vienīgi dienvidu pusē uz logiem no ārpuses uzliktas automātiskās žalūzijas, kas regulē saules gaismas ieplūdi. Iespējams, ēka ir labi izolēta, lai saglabātu telpās piemērotu temperatūru — gan sildot, gan dzesējot. No arhitektūras viedokļa izmantota racionāla, vienkārša pieeja galvenā mērķa — ekonomiskas biroju ēkas — sasniegšanai.

***

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses