Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Vai cenas vēl mazināsies un labāk pirkt vai īrēt?

Atbild: Edgars Šīns, Latio val­des priekšsēdētājs; Ilvars Metnieks, Pilsētmāju institūta Urban Art attīstības direktors; Iveta Mežaraupe, Arco Real Estate dzīvojamā fonda tirdzniecības nodaļas vadītāja; Andris Doveiks, Ober Haus Real Estate Latvia mārketinga vadītājs.

Pāriet uz īri­­


Edgars Šīns, Latio valdes priekšsēdētājs

Šobrīd ir tik maz darījumu dzīvokļu tirgū, ka grūti izdarīt secinājumus par to, vai cenu kritumam sekos būtisks kāpums. Pastāv virkne ekonomisku apvērumu, kas liek pircējiem izšķirties par labu nogaidīšanas stratēģijai. Piemēram, kredītresursi kļuva grūtāk pieejami. Arī morālās dabas apstākļi attur cilvēkus no īpašumu iegādes, jo saglabājas cerība, ka cenas turpinās kristies. Latvijas tirgus ir ļoti mazs, esam lielā mērā atkarīgi no ārējiem faktoriem. Potenciāliem pircējiem nav signālu no centrālās bankas vai valdības, ka ieguldījumi īpašuma iegādē šobrīd ir pamatoti, lai gan viņu vajadzētu iedrošināt.

* Īres cenas ir spogulis cilvēku faktiskajai maksātspējai. Īres cenu kāpums ir sekas banku agresīvai kreditēšanas politikai, jo īrējot ģimene pati izdomā, cik lielu naudu par dzīvokli var izdot. Lai arī cilvēki, kas sākotnēji vēlējās pirkt dzīvokļus, tagad šo naudu tērē īres maksai, nesaskatu pamatu turpmākam īres cenu pieaugumam.

Pircēji gatavi pirkt


Ilvars Metnieks
, Pilsētmāju institūta Urban Art attīstības direktors

Dzīvokļu cenas ir kritušas diezgan ilgu laiku, tā ka ir loģiski, ka vienu brīdi šis process apstāsies. Turklāt jāņem vērā augstā inflācija - pārdevējiem tā rada kritumu dubultā. Nākamā gada janvāris un februāris cenu krituma ziņā nebūs izņēmums, izejot kaut vai no tā, ka šis ir zemākās aktivitātes laiks visās tautsaimniecības nozarēs, kamēr maksimums izkrīt uz decembri. Ja patlaban nav cenu kāpuma, tad arī līdz martam tā nebūs. Jautājums ir tāds - kad būs izsmelta pircēju pacietība, dzirdot no visām pusēm par cenu kritumu? Pircēji ir kaujas gatavībā iegādāties dzīvokli, taču nogaida. Nervozitāti pircējos un attīstītājos rada arī krīze Amerikā. Dzīvokļu tirgus tomēr atdzīvosies, visreālākais, pavasarī.

Īres cenas turpinās augt. Izvēloties starp dzīvokļa iegādi un īri, iesaku apsvērt to, ka dzīvokli pērk ilgākam laikam. Būtiski argumenti par iegādi - plašā izvēle un daudzās atlaides.

Vēl nedaudz kritīsies


Iveta Mežaraupe, Arco Real Estate dzīvojamā fonda tirdzniecības nodaļas vadītāja

Dzīvokļu cenu kritums, pēc Arco datiem, samazinās - novembrī, kad salīdzinājumā ar janvāri otrreizējā tirgū tas bija 1,6%, kritums vairs nebija tik straujš kā oktobrī. Arī jaunajiem projektiem cenas samazinās, bet tur ir pārskatāmāks, pie kāda cenu līmeņa attīstītājs cietīs zaudējumus. Patlaban attīstītāji piedāvā dažādus bonusus tā saukto slēpto atlaižu veidā - bezmaksas stāvvieta, sakārtota piegulošā teritorija, golfa laukums un cits. Prognozēju, ka dzīvokļu cenas vēl nedaudz kritīsies, bet ne krasi. Īres tirgū neesam novērojuši ne būtisku pieaugumu, ne kritumu. Jāņem vērā, ka līdz ar pieprasījumu lielā mērā palielinājās piedāvājums. Cilvēki, kas šobrīd nevar pārdot savu īpašumu par vēlamo cenu, to izīrē. Ja no dzīvokļa iegādes nedomā vēlāk taisīt biznesu, izdevīgi to pārdodot, ja atļauj līdzekļi un ja tas domāts privātām vajadzībām, tad dzīvokli labāk pirkt, nevis īrēt.

Martā kāps atkal


Andris Doveiks, Ober Haus Real Estate Latvia mārketinga vadītājs

Tuvāko divu trīs mēnešu laikā kardinālas izmaiņas neparedzu. Kopējā situācija nekustamā īpašuma tirgū rāda, ka tirgus stabilizācijas punkts ir diezgan tuvu. Varu izteikt minējumu, ka patlaban dzīvokļu cenas ir zemākajā līmenī, proti, tirgū ir sasniegts zināms līdzsvars, kas arī varētu turēties. Cenu kāpums varētu atsākties nākamā gada martā vai aprīlī, kad pircēji sāks izvēlēties dzīvokļus pēc kvalitātes un projekta atrašanās vietas, nevis pēc cenas. Īres cenām vairs nav kur augt, tādēļ tagad varētu celties vienīgi serviss, piedāvājuma kvalitāte. Šobrīd ir tas izdevīgais moments dzīvokļa iegādei, sevišķi, ja pircējs ir pacietīgs un prot meklēt. Arī jāmin šī brīža lielās atlaides, ko piedāvā projektu attīstītāji.

Katram pircējam jāizvērtē - ja dzīvokļa iegāde ir ilgtermiņa plāns uz pieciem līdz 10 gadiem, tad ir vērts pirkt, īstermiņā - īrēt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses