Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Vērtēšanas metodes maiņa mazinātu nekustamā īpašuma tirgus riskus

Divreiz mazāka, salīdzinot ar darījuma brīdi 2007.gada pavasarī, tagad ir kāda Mežciema divistabu dzīvokļa vērtība pēc bankas pieprasītās pārvērtēšanas. Saimniecei jāgādā papildu ķīla vai galvotājs, lai nebūtu uzreiz jāatmaksā visa atlikusī kredīta summa. Eksperti plāta rokas — ja paneļmājas miteklis būtu vērtēts ar ilgtermiņa pieeju, pat cenu burbuļa virsotnē tas nemaksātu 80 000 latu. Valstīs, kur vērtēšana balstīta nevis līdzvērtīga īpašuma tirgus cenā darījuma brīdī, bet nākotnes perspektīvā, burbulis nebija tik liels un neplīsa tik sāpīgi.

Latvijas saistības pret Starptautisko Valūtas fondu un valdības deklarācija paredz sakārtot vērtēšanas sistēmu, pieņemot jaunu hipotekārās kreditēšanas likumu. Tomēr Tieslietu ministrijas (TM) pamatojumam, kas vairāk ir kredītņēmēju pusē, iebilst Finanšu ministrija (FM). Tā jaunās metodes prasību sauc par noteikumu maiņu spēles laikā, vairāk aizstāvot bankas. Arī vērtētāji pret ilgtermiņa pieeju ir atturīgi.

Ietekmē mazāk

Metodē, kuru izmanto Latvijā, lielākais svars ir īpašuma tirgus vērtībai darījuma brīdī, mazāk ņemot vērā īpašuma vietu, infrastruktūru, nākotnes potenciālu utt. Nekustamo īpašumu kompānijas Latio vadītājs Edgars Šīns Dienai uzsver, ka vērtētājam neprasa, kas notiks līdz ar ekonomiskās situācijas maiņu. Tagad krītošā īpašumu vērtība rada problēmas gan kredītņēmējiem, gan bankām. Otra pieeja balstās uz hipotēkas ilgtermiņa vērtību, to nosakot pēc iekšzemes kopprodukta un iedzīvotāju maksātspējas rādītājiem. Tādējādi īpašuma vērtība vienmēr ir nedaudz mazāka par darījuma brīža tirgus vērtību un nemainās tik krasi.

Visi nepiekrīt

Piesardzīgākā metode būtu jāievieš ar jauno hipotekārās kreditēšanas likumu, kura pamatojumu TM bija sagatavojusi pēdējai iepriekšējās valdības sēdei. Dienai nav iespējas ar to iepazīties, jo dokuments ir ierobežotas pieejamības. Likuma izstrāde būtu FM kompentencē, tomēr tā uzskata, ka šis ierosinājums ir nepietiekami izpētīts un varētu nozīmēt noteikumu maiņu spēles laikā. FM preses nodaļas vadītāja Elīna Dobulāne teic, ka TM ziņojums valdībā jāskata kopā ar topošo "ugunsgrēka dzēšanas" likumu, kura mērķis ir risināt grūtībās nonākušo kredītņēmēju problēmu. To plānots valdībai iesniegt aprīļa sākumā. Jaunais tieslietu ministrs Mareks Segliņš (TP) šo jautājumu pagaidām nekomentē. Latvijas Īpašumu vērtētāju asociācijas Līva prezidents Vilis Žuromskis šo tematu ar Dienu telefonsarunā nevēlas apspriest un norāda, ka vērtētāji "nekādā gadījumā nebija cenu burbuļa veicinātāji". Viņaprāt, vērtēšanas metodes maiņa neko labu nedos.

Vērtēšanu neapstrīd

Vērtētāju kļūdu kompensēšanai paredzēta civiltiesiskās atbildības apdrošināšana, tomēr pēc pašreizējiem likumiem kredītņēmējiem nav iespēju iegūt kompensāciju par īpašuma pārvērtēšanu cenu burbuļa laikā, ja vien vērtētājs ievērojis noteikto metodiku. Zināms, ka kompensācijas no apdrošinātājiem pieprasījušas bankas, taču atklātībā šo gadījumu apstākļi nav nonākuši. Līva sūdzības par vērtētāju darbu neesot saņēmusi, saka V.Žuromskis.

Nekustamo īpašumu attīstītāju asociācijas vadītājs Ilvars Metnieks gan teic, ka cenu burbulis ir likumdevēju un tirgus dalībnieku zināšanu, pieredzes un atbildības trūkuma sekas. Bijusī TM parlamentārā sekretāre Baiba Broka uzsver, ka vērtēšanas maiņa sakārtotu tirgu nākotnei, līdzīgāk sadalot atbildību starp tā dalībniekiem. To atbalsta arī Eiropas Hipotēku federācija, aicinot ieviest vienotus hipotekārās kreditēšanas principus Eiropā, kam traucē nevienādās vērtēšanas sistēmas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

ĪPAŠUMU VĒRTĒŠANA

Problēma

* Latvijā īpašumus vērtē pēc tirgus vērtības darījuma brīdī

* Tādējādi īpašnieks nav pasargāts no vērtības izmaiņām, kas var apdraudēt attiecības ar banku. Piemēram, kredīts izsniegts 100% apjomā pret īpašuma vērtību — ja tā krītas, banka liek ieķīlāt vēl kādu īpašumu

* Februārī pret pīķi 2007.gada vidū mājokļa cenas samazinājušās par 51%

Risinājums

* Daudzās Eiropas valstīs (Dānijā, Vācijā, Francijā, Čehijā, Spānijā) īpašumus vērtē pēc ilgtermiņa vērtības — kas ar cenu notiks nākotnē

* Lai to ieviestu Latvijā, jāpieņem jauns hipotekārās kreditēšanas likums, kas nosaka ilgtermiņa vērtības izmantošanu

* Šāda apņemšanās ierakstīta valdības deklarācijā un sadarbības memorandā ar Starptautisko Valūtas fondu

Avoti: TM, Latio, Arco, Ober Haus, Balsts

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses