Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Vesta ABM par pusmiljonu latu turpinās Bauskas pils atjaunošanas būvdarbus

Atbilstoši iepirkuma rezultātiem Bauskas novada pašvaldība parakstījusi līgumu ar SIA Vesta ABM, kas par 543 174 latiem turpinās Bauskas pils jaunās daļas atjaunošanas 2.kārtas būvdarbus.

Līgumcenā fiksētā 543 174 latu finansējuma ietvaros turpmāko 16 mēnešu laikā SIA Vesta ABM saskaņā ar SIA Arhitektes Ināras Caunītes birojs izstrādāto Bauskas pils jaunās daļas restaurācijas un rekonstrukcijas tehnisko projektu veiks darbus Bauskas pils jaunajā daļā ar mērķi nodrošināt pils funkcionalitāti un sagatavot objekta interjeru dekoratīvās apdares restaurācijai.

Būvuzņēmējam jāizveido starpstāvu pārsegums, jāveic starpsienu izbūve, arhitektūras būvdetaļu rekonstrukcija (durvis, logi un vārti komplektā ar metālkaluma furnitūru, koka grīdas, koka griesti, koka iekšējās un ārējās kāpnes u.tml.), ķieģeļu un dolomītakmens plākšņu grīdas, apdares darbi saimnieciskajās un tehniskajās telpās, kā arī jāizveido inženiertīkli - kanalizācijas ārējie, ūdensapgādes un kanalizācijas iekšējie tīkli, apkure un siltummehānika, ventilācija, elektroinstalācija, ugunsdzēsības un apsardzes signalizācija, video novērošana, apkopojusi Bauskas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Šomina.

Bauskas pils jaunās daļas rekonstrukcijas un restaurācijas darbi norit gandrīz pusotru miljonu latu vērtā projekta Bauskas pils - sociālekonomiski nozīmīga kultūras mantojuma objekta - atjaunošanas II kārta gaitā.

Projekts ievērojami palielinās objekta ekonomisko un inovatīvo izmantošanu novada saimnieciskās, kultūras un izglītības dzīvē.

Plānots, ka par projekta līdzekļiem pilnībā tiks pabeigta Bauskas pils jaunākās daļas atjaunošana. Tiks veikti ne vien apjomīgi objekta zinātniskās izpētes, restaurācijas un rekonstrukcijas darbi, bet arī labiekārtota pils teritorija, padarot pils telpas un ārējo vidi pieejamu visām sociālajām grupām.

Īstenojot šo projektu, viens no ievērojamākajiem novada arhitektūras pieminekļiem iegūs daudz plašākas pielietojamības iespējas ne vien kā tūrisma objekts, bet arī kā kultūras un izglītojošu pasākumu norises vieta, tādējādi ievērojami bagātinot Bauskas novada tūrisma piedāvājumu un sniedzot iespējas vietējiem tūrisma pakalpojuma sniedzējiem paplašināt sniegto pakalpojumu klāstu, skaidroja Šomina.

Līgumu par Bauskas pils jaunās daļas restaurācijas un rekonstrukcijas 2.kārtas būvdarbu veikšanu 16.jūlijā parakstīja Bauskas novada domes priekšsēdētājs Valdis Veips un SIA Vesta ABM valdes priekšsēdētājs Bruno Podnieks.

Kā ziņots, sākotnēji paredzamā līgumcena šim mērķim bija 334 700 latu, neskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN), liecina Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) informācija.

Iepriekš Bauskas novada pašvaldības konkursā par Bauskas pils fasāžu dekoratīvās apdares un interjera renesanses dekoratīvā apmetuma konservāciju un restaurāciju, kā arī par polihromā grīdas flīžu seguma un kamīnu restaurāciju uzvarēja čehu restauratora Miloša Gavendas uzņēmums ar 352 966 latu līgumcenu, neskaitot PVN, liecina IUB informācija.

Arī konkursā par Bauskas pils renesanses dekoratīvo akmens kalumu kolekcijas izpēti uzvarēja tas pats restaurators no Prāgas (Čehijā) Milošs Gavenda ar 16 025 latu līgumcenu, neskaitot PVN. Savukārt Bauskas pils restaurācijas gaitā divus izpētes darbus īsteno vietējie speciālisti kopumā par 32 827 latiem, neskaitot PVN.

Bauskas pils atjaunošanas otrajā kārtā paredzēts pilnībā pabeigt valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa - Bauskas pils - jaunākās daļas atjaunošanu.

Bauskas pilī paredzēts veikt atjaunojamo objektu zinātnisko izpēti (arheoloģisko, laboratorisko u.c.), restaurēt unikālo 16.gadsimta fasādes grafito dekoratīvo apdari, atjaunot ārējās akmenskaluma kāpnes un ieejas portālu uz hercoga apartamentiem Z korpusā, ārējās koka kāpnes ar nojumi uz pilskunga telpām D korpusā, pagalma oriģinālo 17.gadsimta bruģi, pils interjeru sienu apdari, renesanses, manierisma un baroka stila podiņu krāsnis, kamīnus, logu vitrāžas, polihromu grīdas flīžu segumu hercoga apartamentos, kā arī labiekārtot pils teritoriju.

Projektu paredzēts īstenot 30 mēnešos no 2011.gada līdz 2013.gadam.

Kopējais attiecināmais projekta finansējums ir 1 399 610 latu, tai skaitā ERAF līdzfinansējums ir 1 188 969 lati, plānotais pašvaldības finansējums - 179 150 lati un plānotā valsts budžeta dotācija - 31 491 lats.

Bauskas pils atjaunošanas pirmā kārta noslēdzās 2009.gada maijā, kad pēc rekonstrukcijas apmeklētājiem tika atvērta Bauskas pils un tās muzejs, iepriekš informēja Bauskas rajona padomes sekretāre Baiba Marčenkova.

Pirmās kārtas projekta kopējās izmaksas bija trīs miljoni latu, kur ERAF finansējums bija 1,5 miljoni latu, no Latvijas valsts privatizācijas fonda tika iegūta projekta finansēšanai iztrūkstošā daļa - 1,49 miljoni latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses