Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Cik daudzi pēc ārkārtējās situācijas atkal strādās birojos?

Gandrīz puse jeb 49% Latvijas uzņēmēju sagaida, ka, beidzoties otrajam ārkārtējam stāvoklim, lielākā daļa darbinieku, kuri šobrīd strādā attālināti, atgriezīsies pastāvīgā darbā birojos, liecina nekustamo īpašumu kompānijas Latio un pētījumu centra SKDS veikts pētījums. 17% uzņēmumu uzskata, ka birojos atgriezīsies tikai neliela daļa darbinieku, bet 18% ir pārliecināti, ka, iespējams, neatgriezīsies neviens. 16% respondentu šobrīd nav skaidras atbildes.

''Pētījuma dati un mūsu novērojumi liecina, ka biroji joprojām būs svarīgi uzņēmējiem, tomēr mainīsies to nozīme un izskats. Krietnai daļai darbinieku reprezentatīvā un socializēšanās funkcija birojā būs svarīgāka nekā darba galda atrašanās vieta. Lielākā vai mazākā mērā distancētās darba attiecības ir uz palikšanu – mums visiem būs tām jāadaptējas,'' komentē Latio valdes priekšsēdētājs Edgars Šīns.

Latvijā kopumā 2020. gada sākumā biroja telpās darbu veica 61% darbinieku, rāda pētījums. Martā, sākoties pirmajai ārkārtējai situācijai, liela daļa biroja darbinieku sāka strādāt attālināti, un biroju primāri par savu darba vietu uzskatīja tikai 41%. Savukārt otrā ārkārtējā stāvokļa laikā piesardzība iedzīvotāju vidū mazinājās un darbu attālināti izvēlējās nedaudz mazāk darbinieku – biroja telpas izmantoja jau 45% aptaujāto uzņēmumu darbinieku. ''Lai arī daudziem pārsteidzošs ir atklājums, cik produktīvi varam strādāt no mājām, tomēr attālinātajam darbam ir ierobežojumi – liela daļa dokumentu aprites joprojām ir drukātu papīru formātā, trūkst vispārējo digitālo prasmju, un cilvēki gluži vienkārši nav pieraduši pie šādām izmaiņām, lai pilnvērtīgi strādātu attālināti,'' spriež Latio nekustamo īpašumu komercobjektu darījumu vadītājs Jāzeps Bikše.

Viņaprāt, uzņēmumu sasniegumi arī turpmāk lielā mērā būs atkarīgi no darbinieku mijiedarbības klātienē, spējas sadarboties un kopradīt.

Jautājot par iemesliem, kādēļ uzņēmumi joprojām saglabā savas biroju telpas, 71% respondentu kā iemeslu min to, ka darba raksturs ir tāds, ka to būtu grūti vai pat neiespējami veikt attālināti. 64% atzinuši, ka birojs ir vieta, kur tikties ar klientiem un sadarbības partneriem, 56% tā ir vieta, kur ir pieejamas dažādas biroja koplietošanas ierīces. Visretāk – 21% – kā biroju telpu uzturēšanas iemeslu minēja darbiniekus un viņu prasības, piemēram, saistībā ar pašdisciplīnas trūkumu, strādājot no mājām, iespēju trūkumu izveidot mājās atbilstošu darba vietu u. tml. ''Visticamāk, lielākajai daļai biroja darbinieku, kas šobrīd strādā attālināti, galvenais iemesls atgriezties darbā ir tas, ka mājās vienkārši nav piemērotu apstākļu, lai visi ģimenes locekļi vienlaicīgi spētu kvalitatīvi ne tikai veikt savus darba pienākumus, bet arī mācīties,'' saka Bikše. 

Pētījumā arī noskaidrots, ka aptuveni 69% uzņēmumu, kas strādā attālināti, saviem darbiniekiem neapmaksā darba vietas iekārtošanu mājās. Ar to palīdz tikai 20% uzņēmēju (10% iekārto darba vietu visiem darbiniekiem, 10% – daļai). Visbiežāk mājas biroja iekārtošanu atbalsta lielie uzņēmumi, kuros darbinieku skaits pārsniedz 100, un vidēji viena šāda darba vieta izmaksā ap 893 eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses