Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Apstrādes rūpniecībā turpinās ļoti mērena izaugsme

Šī gada jūnijā apstrādes rūpniecības ražošanas apjomi auguši par 2.1% gada laikā (pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem). Veiksmīgs mēnesis padevies kokrūpniekiem, kā arī ar divciparu izaugsmes tempiem spridzināt turpina auto detaļu ražotāji. Tomēr daļā no apakšnozarēm iezagušies mīnusi – gan lielajās apakšnozarēs, kā pārtikas rūpniecība, gan tādās, kur negatīvi izaugsmes tempi nebija redzēti vesela pusotra gada garumā, piemēram, metālizstrādājumu ražošanā. Tomēr jāatceras, ka apstrādes rūpniecības izaugsmes tempi mēdz būt svārstīgi, tāpēc mīnuss vienā mēnesī nenozīmē, ka tas tā viennozīmīgi turpināsies. Tomēr kopumā ļoti mērenus izaugsmes tempus apstrādes rūpniecībā nu jau redzam vairāku mēnešu garumā.

Šī gada pirmajā pusgadā apstrādes rūpniecības ražošanas apjomi auguši par 3,4%. Ražošanas apjomi Latvijā auguši straujāk nekā Eiropas Savienībā vidēji, kur vidējā izaugsme bijusi aptuveni 3% apmērā.

Tomēr gan ES valstis vidēji, gan mēs ES ietvaros esam kļuvuši gausāki nekā pērn. Ja 2017. gadā Latvijā bija viens no straujākajiem ražošanas apjomu kāpumiem ES valstu starpā, tad no pērnā gada augstumiem esam atkāpušies un kāpinām apjomus lēnāk.

Kas varētu būt tam par iemeslu? Viens no skaidrojumiem varētu būt augstā jaudu noslodze, kur praktiski ik ceturksni tiek uzstādīti jauni rekordi. Kopš 2016. gada sākuma jaudu noslodzi esam kāpinājuši par 5,1 procentpunktu. Proti, Latvijā uzņēmējiem bija iespēja palielināt jaudas mirklī, kad apstrādes rūpniecībā Eiropā sākās uzrāviens, ko viņi arī veiksmīgi izmantoja. Jaudu noslodzei augot, tās kāpināt kļūst grūtāk, tāpēc, visticamāk, grūtāk kļūst arī noturēt straujos izaugsmes tempus.

Tomēr savos "maciņos" (šajā gadījumā – apgrozījumā) uzņēmēji apjomu tempu sabremzējumu līdz šim nav pārlieku jutuši. Apgrozījums apstrādes rūpniecībā pirmajā pusgadā audzis par 9%, kas ir samērā līdzīgi pērnā gada 9,8%. Šogad tas gan vairāk ir uz vietējā tirgus rēķina, eksportā apgrozījuma izaugsmes tempi ir nedaudz vairāk sarukuši. Ņemot vērā izaugsmes lēnu bremzēšanos Eiropā, glūnošos globālos riskus un augošās piedāvājuma puses (kapacitātes un darbaspēka) problēmas, lēnāki apjomu kāpuma tempi, visticamāk, ar laiku atspoguļosies arī vēl nedaudz lēnākā apgrozījuma pieaugumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses