Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

AS Sadales tīkls ir gatavs jaunu klientu iziešanai elektroenerģijas tirgū

Atbilstoši Latvijas elektroenerģijas tirgus atvēršanas nākamajai pakāpei no šī gada 1. novembra ap 20 000 elektroenerģijas lietotāju Latvijā  elektroenerģija būs  jāiegādājas par tirgus cenu, un AS Sadales tīkls savlaicīgi sagatavojusies šīm izmaiņām.

Kopš šī gada 1. aprīļa elektroenerģijas tirgū tika iesaistīti elektroenerģijas  lietotāji, kuru pieslēguma spriegums pārsniedz 400 voltu un ievadaizsardzības aparāta nominālā strāva pārsniedz 100 ampēru. Četru mēnešu laikā AS Sadales tīkls ir  noslēdzis sadales sistēmas pakalpojumu līgumus ar 4500 klientiem, veicot arī klientu informēšanu par statusa maiņu un par iespēju izvēlēties sev piemērotāko elektroenerģijas tirgotāju.

Pirmie elektroenerģijas lietotāji pievienojās brīvajam elektroenerģiju tirgum jau 2007.gadā. Atskatoties uz šogad paveikto, kā arī izvērtējot iegūto pieredzi, ar pārliecību varam teikt, ka sadales sistēmas operators ir gatavs turpmākajai tirgus atvēršanai, nodrošinot arī lielāka klientu skaita iesaistīšanu brīvajā tirgū.

Sagaidāmā Latvijas elektroenerģijas tirgus tālākā atvēršana šī gada 1.novembrī skars Latvijas juridiskos klientus – mazos un vidējos uzņēmumus. Jaunie  tirgus dalībnieki  savlaicīgi saņems  informatīvas vēstules par iziešanu brīvajā elektroenerģijas tirgū un par nepieciešamību izvēlēties elektroenerģijas tirgotāju. Mēneša laikā pēc klienta pārejas tirgus dalībnieka statusā AS Sadales tīkls sagatavos un klientam nosūtīs sadales sistēmas pakalpojumu līgumu.

Klientu pašreizējais elektroenerģijas piegādes līgums ietver divus pakalpojumus – sadales sistēmas pakalpojumu jeb elektroenerģijas transportēšanu un enerģijas pārdošanu. Kļūstot par tirgus dalībnieku, klientam būs jānoslēdz  divi atsevišķi līgumi – gan par sadales sistēmas pakalpojumiem, gan elektroenerģijas tirdzniecību ar sevis izvēlēto elektrības tirgotāju.

Sadales sistēmas pakalpojumu arī turpmāk klientiem sniegs sadales sistēmas operators AS Sadales tīkls. Savukārt elektroenerģiju klienti varēs iegādāties no Latvijā reģistrēta elektroenerģijas tirgotāja pēc brīvas izvēles, slēdzot līgumu par elektroenerģijas tirdzniecību.  Informācija par elektroenerģijas tirgotājiem atrodama AS Sadales tīkls mājas lapā www.st.latvenergo.lv. AS Sadales tīkls aicina klientus veikt izvēli līdz 2012.gada 10.oktobrim. Klienta izvēlētais elektroenerģijas tirgotājs informēs AS Sadales tīkls par klienta izvēli.

Ja klients nebūs izvēlējies sev elektroenerģijas tirgotāju, elektroenerģijas piegāde netiks pārtraukta, bet tiks nodrošināta tā sauktās pēdējās garantētās piegādes ietvaros. Tas nozīmē, ka līdz brīdim, kamēr klients izvēlēsies piemērotāko elektroenerģijas tirgotāju un noslēgs ar to līgumu, elektroenerģiju klientiem  nodrošinās AS Sadales tīkls izvēlēts tirgotājs par cenu, kas ir vienāda visiem pēdējās garantētās piegādes klientiem.

No 2012. gada 1. aprīļa aptuveni 66% no Latvijā lietotās elektroenerģijas tiek  pirkti brīvas konkurences apstākļos, un tas atbilst  tirgus atvēršanas pakāpei kaimiņvalstīs. Latvija konkrētu datumu regulēto tarifu pilnīgai atcelšanai vēl nav noteikusi, taču tas, tāpat kā kaimiņos, varētu notikt pēc Nord Pool spot biržas ienākšanas Latvijā, un tajā brīdī tiks pabeigta Baltijas valstu elektroenerģijas tirgus darbības nosacījumu harmonizācija.

Kā zināms, Latvijā 2005. gadā stājās spēkā Elektroenerģijas tirgus likums, 2008. gadā tas sāka praktiski darboties. 2009. gadā tika pieņemta direktīva par kopīgiem noteikumiem attiecībā par kopīgiem noteikumiem attiecībā uz elektroenerģijas iekšējo tirgu. 2011. gadā tika pieņemti grozījumi Elektroenerģijas tirgus likumā, lai uzlabotu tirgus tālāku attīstību. 2012. gadā pabeigta pārvades sistēmas operatora sertificēšana, bet šī gada beigās paredzēta Nord Pool Spot  darbības sākšana Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Brauc pie kaimiņiem

Mūsu valstī tūrisma industrija atgūstas lēnāk nekā Igaunijā.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses