Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

"Baltrotors" krīzes laiku plāno pārlaist ar deviņiem jaunumiem un eksportu

Meklējot savu recepti, kā izdzīvot krītoša pieprasījuma apstākļos, viens no Latvijas mašīnbūves flagmaņiem — hidraulisko rotatoru ražotājs Baltrotors — intensificējis konstruktoru un tirdzniecības nodaļas darbu, vienlaikus īstenojot trīs miljonu eiro lielu investīciju projektu jauna ceha un darbgaldu iegādei. Kopš maija par 10% kritušo produkcijas noietu Eiropas tirgos uzņēmums plāno kompensēt ar Krieviju, Koreju un Japānu.

Pasaulē otrie

Ar septembra sākumā atklātā montāžas iecirkņa izbūvēšanu un aprīkošanu Baltrotors noslēdzis tikai vienu trešdaļu no biznesa plānā paredzētā. Vēl tiek gaidīta būvatļauja, lai, vēlams, oktobra beigās, varētu liet pamatus jauna ražotnes korpusa būvniecībai. Trešā investīciju daļa paredzēta iekārtu modernizēšanai, par kurām gan uzņēmuma direktors Vilis Dārznieks pašreizējā ekonomiskajā situācijā nav tik pārliecināts. "Es vēl arvien esmu racionāls pesimists. Ik pa brīdim ienāk ziņas no kāda tirgus — lielām starptautiskām kompānijām te 30%, te 10% kritums, cilvēku skaita samazināšana, rūpnīcu slēgšana," uzskaita V.Dārznieks. Intervijā Dienai pirms pusotra gada viņš atzina, ka uzņēmums ir starp trim spēcīgākajiem pasaules ražotājiem, kas izstrādā rotatorus mašīnām ar kravu pacelšanas mehānismiem. Šodien tas pakāpies jau par pozīciju augstāk.

Vajadzīgi jaunumi

Vismodernāk aprīkotais nozares uzņēmums Latvijā — tā Baltrotoru vērtē Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības asociācijas valdes priekšsēdētājs Vilnis Rantiņš. "Viņiem ir stabils pamatprodukts, taču šodienas situācijā, kad pieprasījuma tempi krītas, ir jānāk klajā ar jauniem produktiem," saka V.Rantiņš un norāda pats uz saviem konstruktora amatā pavadītajiem gadiem, atzīstot, ka bez algas konstruktoriem svarīga ir iespēja būt radošiem, un Baltrotorā šādu iespēju netrūkstot.

Nauda — "lēnāka"

Pērno gadu Baltrotors atzīmējis ar ieiešanu industriālo rotatoru ražošanā, kas izmēru ziņā krietni pārsniedz parastos un ir izmantojami vairs ne tikai meža darbos, bet jau celtniecībā. Šā gada jaunās nišas ir rotatori metāllūžņu savācējiem un citiem pārkraušanas mehānismiem, kā arī hidrauliskie eļļas sadalītāji, ko konstruktori izstrādājuši speciāli Krievijas tirgum. Idejas uzņēmums smeļas izstādēs, sarunās ar klientiem. Šogad uzkonstruētie deviņi produkti patlaban atraduši noietu Eiropas, Krievijas un Brazīlijas tirgos. Kā bremzējošu faktoru šodienas apstākļos V.Dārznieks min arvien lielāko tendenci aizkavēt maksājumus, kas sevišķi raksturīgi esot Dienvidu valstīm. "Nauda šodien ir kļuvusi ļoti lēna. Pārskaitījums no Lietuvas nāca sešas dienas, ātrāk būtu atnest un nolikt uz galda, mēs izrakstītu kvīti, un viss kārtībā," ironizē V.Dārznieks.

Krīze ir visur

"Krīze ir visur, arī Dienvidāfrikā, tāpēc mums atliek Austrumu virziens. Pasaulē vēl ir tikai viens ražotājs ar šāda veida produktiem, turklāt tā ir noslēgta kompānija ar sliktu menedžmentu un piegādes termiņiem," stāsta uzņēmuma tirdzniecības direktors Viktors Kuzņecovs, paužot cerību iegūt par klientiem vērienīgus vācu un austriešu koncernus. Viens no Rietumeiropas ražotājiem rūpnīcu apmeklēs jau novembrī, lai spriestu par iespējamu sadarbību. Uzņēmuma kredīts sasniedz trīs miljonus eiro, taču infrastrutūras uzlabošanā jāiegulda vēl, piemēram, grīdu nomaiņā cehos, lai, pārvadājot saražoto, netiktu traumētas detaļas. "Ceru, ka jau pēc diviem gadiem infrastruktūra būs sakārtota un mēs varēsim investēt pamatlīdzekļos, jaunu produktu attīstībā, un tad jau paliks pāri arī," vērtē V.Dārzieks.

Šoks uzņēmumam

Ražotāja darbību kopš augusta vēl arvien aizēno tā lielākā īpašnieka Alda Visocka pazušana. "Šoks," Dienai sajūtas raksturo Baltrotora direktors V.Dārznieks, apstiprinot, ka A.Visocka pazušanu nesaista ar uzņēmuma darbību. "Lēmumus pieņem divi atlikušie īpašnieki [Bruno Delle (20%) un Eleonora Dārzniece (10%)] un es, bet krasas kustības, piemēram, uzņēmuma daļu pārdošanu, mēs nevaram veikt," stāsta V.Dārznieks. "Esmu runājis ar Aldi, un mums ir bijis viens uzstādījums — šim ir jābūt latviešu uzņēmumam, kas paliek nākamajām paaudzēm," saka direktors. Saskaņā ar likumiem uzņēmuma daļas (70%) pienākas Alda Visocka ģimenei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses