Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Draud darbaspēka deficīts

Lai arī jautājums par pensionēšanās vecuma palielināšanu šķiet emocionāli sāpīgs un daudziem šobrīd pirms pensijas vecumā esošajiem šķiet, ka pelnītas atpūtas atlikšana nozīmē palikšanu bez līdzekļiem kamēr no jauna noteiktais pensijas vecums tiks sasniegts, situācija var izrādīties labāka, nekā viņi sagaida patlaban, raksta Db.lv.

SEB bankas sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis attiecībā uz darbaspēka pietiekamību zīmē samērā drūmas perspektīvas. Viņš saka, ka saskaņā ar SEB aprēķiniem pēc desmit gadiem Latvijā darbaspējīgo iedzīvotāju skaits varētu samazināties apmēram par desmit procentiem. Igaunijā un Lietuvā situācija esot nedaudz labāka, tur saskaņā ar provizoriskajiem datiem darbaspējīgo iedzīvotāju skaits varētu sarukt par astoņiem procentiem.

Šie skaitļi aprēķināti, neņemot vērā emigrāciju. Tāpēc runājot nākotnes kontekstā par pensionēšanās vecuma paaugstināšanu, diezin vai būtu jāsatraucas par bezdarba pieaugumu pirmspensijas vecumā. «Šeit nav runa par darbaroku pārpalikumu, bet gan iztrūkumu,» uzsver E. Rudzītis.

Latvijas Personāla vadīšanas asociācijas prezidente Eva Selga norāda, ka līdz ar paredzamajām izmaiņām darba tirgū aizvien nopietnāka kļūs vajadzība par jebkura darbspējīgā iedzīvotāja iesaistīšanu nodarbinātības procesos, un vecums būs mazāk izšķirīgs faktors.

«Domāju, ka jebkurš uzņēmējs nākotnē būs priecīgs par katru cilvēku, kurš spēj radīt pievienoto vērtību,» saka personālvadības eksperte. Nākotnē darba tirgus pamatā liela loma būs tam cik veiksmīgi izdosies atrast kopsaucēju starp jaunu cilvēku zināšanām tehnoloģiju jomā un cilvēkiem, kas ieguvuši dzīves pieredzi.

Situāciju samērā optimistiski vērtē DNB bankas ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš. «Domāju, ka Latvijas uzņēmumiem reāli nodarbināmo cilvēku skaits var nesamazināties, gan cilvēkiem strādājot ilgāk, gan ekonomikas izaugsmei un iekšējai migrācijai uzsūcot ģeogrāfiskās bezdarba kabatas, gan piesaistot atpakaļ emigrējošos cilvēkus no ārzemēm,» uzskata ekonomists.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses