Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Laikraksts: GM prasība, lai "Krājbankas" īpašnieks Antonovs atstāj "Spyker", balstīta uz Zviedrijas izlūkdienesta informāciju

ASV autobūves koncerna "General Motors" izvirzītais nosacījums, ka Nīderlandes sporta automobiļu ražotājs "Spyker" var iegādāties Zviedrijas autobūvētāju "Saab" tikai tad, ja savas "Spyker" akcijas pārdod "Latvijas Krājbankas" īpašnieks Krievijas baņķieris Vladimirs Antonovs, bijis balstīts uz Zviedrijas izlūkdienesta savākto informāciju, sestdien ziņoja Zviedrijas lietišķais laikraksts "Dagens Industri".

Atsaucoties uz Zviedrijas Finanšu ministrijas valsts sekretāru Hansu Lindbladu, avīze raksta, ka pēc Zviedrijas valdības uzdevuma veiktajā izmeklēšanā Zviedrijas Drošības policija konstatējusi, ka Antonovs esot iesaistīts naudas atmazgāšanā, kā arī viņam esot sakari ar organizēto noziedzību. Šī informācija nodota ASV Federālajam izmeklēšanas birojam (FIB), kas devis rīkojumu "General Motors" neslēgt vienošanos ar "Spyker" par "Saab" pārdošanu, ja Antonovs nepārdod savas "Spyker" akcijas. ASV valdība ir pārņēmusi "General Motors" akciju kontrolpaketi, lai nepieļautu "General Motors" bankrotu.

Jau ziņots, ka Vladimirs Antonovs pārdos savas akcijas Nīderlandes luksusa sporta automobiļu ražotājā "Spyker", kas šonedēļ panāca vienošanos ar ASV autobūves koncernu "General Motors" par Zviedrijas autoražotāja "Saab" iegādi.

Antonovs pašlaik ir lielākais "Spyker" akcionārs, taču viņam piederošos 29,9% akciju iegādāsies kompānija "Tenaci Capital", kura pieder "Spyker" izpilddirektoram Viktoram Mulleram. "Tenaci Capital" arī piešķirs "Spyker" 57 miljonu eiro (40 miljonu latu) kredītu, lai "Spyker" varētu atmaksāt savu parādu Antonovam piederošajiem uzņēmumiem, vēsta Krievijas ziņu aģentūra "Interfax".

Antonovs atstās "Spyker" padomes priekšsēdētāja amatu. Līdz ar viņu "Spyker" padomi atstās arī Antonova kontrolētās Lietuvas bankas "Snoras" pirmais viceprezidents Naglis Stanciks un bijušais "Snoras" kontrolētās "Latvijas Krājbankas" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars, ziņo "Interfax".

"Snoras" grupas aktīvu pārvaldes kompānija "Snoro turto valdymas" nopirka "Spyker Cars" akcijas 2007.gada nogalē par 18,575 miljoniem eiro (13 miljoniem latu). 2009.gada sākumā "Snoro turto valdymas" Kipras kompānijai, kas saistīta ar Antonovu, pārdeva visas tai piederošās, izņemot vienu, "Spyker" akciju.

"Interfax" vēsta, ka prasību par to, lai Antonovs vairs nebūtu "Spyker" akcionārs, izvirzījis "General Motors", un tieši šis jautājums bijis par iemeslu tam, ka "Spyker" sarunas ar "General Motors" par "Saab" iegādi ievilkās.

Pēc Antonova otrs lielākais "Spyker" akcionārs ir Apvienotajos Arābu Emirātos ietilpstošā Abū Dabī emirāta valsts kontrolētais fonds "Mubadala", kuram pieder 23% akciju.

ASV autobūves koncerns "General Motors" (GM) otrdien paziņoja, ka ir panācis vienošanos ar Nīderlandes luksusa sporta automašīnu ražotāju "Spyker" par to, ka "Spyker" iegādāsies GM piederošo zaudējumus nesošo Zviedrijas autobūvētāju "Saab".

Darījuma summa oficiāli netiek atklāta, taču plašsaziņas līdzekļi, atsaucoties uz neoficiāliem avotiem, vēsta, ka tā esot 400 miljoni ASV dolāru (200 miljoni latu), no šīs summas 74 miljoni ASV dolāru (apmēram 37 miljoni latu) skaidrā naudā, bet pārējais - akcijās.

Tomēr darījums būs iespējams tikai, ja "Spyker" saņems 400 miljonu eiro (280 miljonu latu) kredītu Eiropas Investīciju bankā. Zviedrijas valdības otrdien paziņoja, ka sniegs nepieciešamās kredītgarantijas aizdevuma saņemšanai. Tagad Eiropas Investīciju bankai jālemj, vai aizdevumu izsniegt. Aizdevumam ir jāsaņem Eiropas Komisijas piekrišana.

Darījumu paredzēts pabeigt februāra vidū.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses