Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Latvijas karogu atzīst par Rīgas svētkiem nepiemērotu

Uzņēmums Latvijas Tekstils, kurš šuj Latvijas karogus, izgatavo ar Latvijas karoga tematiku saistītus suvenīrus un dažādus lina un kokvilnas tekstilizstrādājumus, saņēmis attiekumu no Rīgas svētku amatnieku tirgus organizatoriem, raksta Db.lv.

Svētku organizatoru - koncertorganizācijas Ave sol! direktora pienākumu izpildītāja Kitija Riekstiņa norādīja, ka svētku tirgus tematika ir Hanzas savienības amatnieki Viduslaikos. Lēmumu par to, kurš pretendents atbilst šādam statusam un kurš - ne, pieņēmusi piecu cilvēku komisija. Komisijas vadītāja ir Rīgas domes Kultūras iestāžu un amatierkolektīvu nodaļas vadītāja Ilona Vanadziņa. Sīkāk par iemesliem, kuru dēļ uzņēmums nedrīkst ar savu produkciju piedalīties svētku tirdziņā, organizatori sola izskaidrot tikai pēc rakstiskas jautājumu iesūtīšanas.

Diskusija par to, vai SIA Latvijas Tekstils tiesīgs piedalīties Rīgas svētku amatnieku tirgū, bijusi arī pērn, db.lv pastāstīja SIA Latvijas Tekstils īpašnieks Oskars Polmanis. Uzņēmumam norādīts, ka viņu ražojumi tapuši industriāli un nav roku darbs. Savukārt O. Polmanis uzskata, ka tādā gadījumā dalībnieku vidū drīkst būt tikai tautas daiļamata meistari, jo arī, piemēram, ziepju ražotāji, tāpat kā karogu un dāvanu maisiņu šuvēji, izmanto mehāniskas ražošanas iekārtas. Pērn atļauja piedalīties galu galā izcīnīta.

Saskaņā ar dažādiem vēstures avotiem Hanzas savienība sākotnēji bija viduslaiku vācu tirgotāju organizācija, kas pakāpeniski pārvērtās par Baltijas jūras un Ziemeļjūras baseina pilsētu politisku savienību ar aptuveni 300 pilsētām, kuras mērķis bija nodrošināt savstarpējo interešu aizsardzību un veicināt pārjūras tirdzniecību Ziemeļeiropā. Savienībā ietilpa astoņas Latvijas pilsētas, arī Rīga. Galvenās Hanzas tirgotāju preces bija vasks, sveķi, dzintars, kažokādas, metāli, sāls, vadmala, vīns un alus. Hanzas savienības karoga krāsas bija balta un sarkana. Hanzas savienība uzlika dažādus ierobežojumus Livonijā tirgoties citzemju tirgotājiem. Viens no Hanzas savienības norieta iemesliem bija nacionālu valstu nostiprināšanās, veidojot savas tirdzniecības flotes.

SIA Latvijas tekstils dibināta 2011. gada janvārī, darbojas Tukumā, tekstiluzņēmuma Lenta šūšanas cehā, kur izstrādājumus šuj divi amatnieki, ražojumi tiek realizēti internetā un pārstāvniecībā Rīgā, pastāstīja O. Polmanis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses