Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Latvijas uzņēmēji interesējas par Ķīnu kā sadarbības partneri

Vakar notikušais LTRK Uzņēmēju vakars „Latvija un Ķīna – sadarbības partneri biznesā un ne tikai” pulcēja uzņēmējus no mašīnbūves, kā arī no celtniecības un metālapstrādes nozarēm. Kopumā pasākumā piedalījās vairāk kā 50 uzņēmēji, kas norāda, ka Ķīna tiešam interesē Latvijas uzņēmējus kā vēl viens preču noieta tirgus vai sadarbības partneris.

Pasākumā piedalījās Ķīnas Tautas Republikas vēstniecības Latvijā otrais sekretārs Li Zhijians, kā arī Ligita Davidova, Latvijas Republikas vēstniecības Ķīnas Tautas Republikā 3 sekretāre, kura sniedza uzņēmējiem noderīgu praktisko informāciju par uzņēmējdarbības īpatnībām Ķīnā. Pasākuma gaitā tika prezentēts Eiropas Savienības un Ķīnas sadarbības veicināšanas projekts, kura ietvaros Latvijas maziem un vidējiem mašīnbūves un celtniecības nozares uzņēmumiem tiks sniegts atbalsts sadarbības veidošanai ar Ķīnas mašīnbūves un celtniecības uzņēmumiem.

„Līdz ar iestāšanos ES, Latvija ir kļuvusi svarīga Ķīnai kā ES sastāvdaļa un biznesa partneris. Tā kā Latvijas un citu ES valstu uzņēmēji interesējas par Ķīnu, tika izstrādāts sadarbības projekts, kura mērķis ir palīdzēt īpaši atlasītiem Itālijas, Čehijas, Latvijas, Spānijas, Ungārijas un Ķīnas maziem un vidējiem uzņēmējiem, kas darbojas mašīnbūves un celtniecības sektorā to internacionalizācijas procesā un izveidot bāzi ilgtermiņa projektiem, kas radīs jaunas biznesa iespējas un nostiprinās gan savstarpējo tirdzniecību, gan investīciju plūsmu starp Eiropu un Āziju. Bez tam, šis projekts sekmēs ekonomisko sadarbību un attīstību, balstoties uz ES/Ķīnas politiku un vairākiem ES/Ķīnas līgumiem un dialogu attiecīgajās nozarēs, kā arī veicinās zināšanu, tehnoloģiju un pieredzes apmaiņu starp Eiropu un Ķīnu mašīnbūves un celtniecības sektoros ar kopuzņēmumu vai citu partnerības veidu palīdzību, komerclīgumu vai partnerības līgumu formā,” stāsta projekta vadītāja Baiba Bramane

Lai sasniegtu šos mērķus, projekts koncentrēsies uz sekojošiem uzdevumiem:
- 160 Eiropas un Ķīnas uzņēmumu identificēšana un atlase projekta dalībvalstīs, ko veiks nacionālās projekta atbalsta institūcijas.
- Ķīnas – ES Tirgus Pētījuma un Biznesa Rokasgrāmatas izstrāde; atlasīto Eiropas un Ķīnas uzņēmumu apmācība.
- Kontaktu veidošanas pasākuma organizēšana Nankinā, Ķīnas Džiangšu provinces galvaspilsētā, lai veicinātu lietišķos kontaktus un biznesa sadarbības un partnerības līgumu atbalstu un parakstīšanu.
- Tehniskās palīdzības nodrošināšana Eiropas un Ķīnas mazajiem un vidējiem uzņēmējiem ar nacionālo atbalsta institūciju palīdzību.

Latvijas - ĶTR divpusējā sadarbība attīstās visdažādākajās jomās - politiskajā, ekonomiskajā, kultūras un izglītības. Ķīnas un Latvijas attiecības ir attīstījušās sekmīgi un ir kļuvušas stabilas un konstruktīvas. Kopš iestāšanās ES, Latvija ir kļuvusi svarīga Ķīnai kā ES sastāvdaļa. Līdz ar to Latvijai paveras arvien lielākas iespējas kā divpusējās sadarbības aktivizēšanā, tā arī attiecību aktivizēšanai ar Ķīnu ES ietvaros.  Jau vairākus gadus Latvijas un Ķīnas tirdzniecībā vērojama stabila pieauguma tendence. 2006. gadā apgrozījums pārsniedzis 200 miljonus USD, kas ir par 70 miljoniem vairāk nekā 2005.gadā.

Latvijas eksports uz Ķīnu 2006. gadā pieauga par 89%, kamēr Ķīnas imports Latvijā – par 48%. Ir vairāk kā divkāršojies metālu un to izstrādājumu eksports, kamēr mašīnu un to mehānismu un elektrisko iekārtu, kā arī koksnes un tās izstrādājumu eksports pat trīskāršojies. Ievērojami ir samazinājies tekstilmateriālu un tekstilizstrādājumu eksports (par vairāk kā 1 milj. USD). Galvenās Ķīnas investīciju mērķa nozares Latvijā ir viesnīcas un restorāni, kā arī augkopība, dārzeņkopība un dārzkopība.

Papildus informācija:
Žanna Seļicka,
LTRK sabiedrisko attiecību konsultante,
Tālr.: +371 7358215,
Mob.: +371 29773212

Baiba Bramane,
Projektu vadītāja,
Tālr.: +371 7380812



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses