Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Nākotnē Latvijas metālapstrādātājiem konkurenci varētu radīt Ķīna

Metālapstrādātāji spītē bažām par ekonomiku un energoresursu cenu kāpumam


Energoresursu cenu pieaugums, bažas par Latvijas ekonomikas smago piezemēšanos un uzņēmēju piesardzība par nākotni nav bijuši gana lieli bubuļi pašmāju metālapstrādātājam Izoterms. Uzņēmums Ventspils ostas speciālajā ekonomiskajā zonā plāno veidot jaunu metālapstrādes ražotni, ieguldot trīs miljonus latu, un izskata iespējas par jaunu ražotņu un loģistikas centru būvniecību gan Latvijā, gan ārpus tās robežām.

Detaļas mašīnbūvei


Šobrīd Izoterma pamatdarbība ir metālu tirdzniecība, kā arī metāla būvkonstrukciju un izolēto cauruļvadu ražošanu Vangažos. Taču jaunajā ražotnē plānots izgatavot detaļas smagajai mašīnbūvei. "Šai produkcijai ir augstāka pievienotā vērtība," stāsta Izoterma valdes priekšsēdētājs Valērijs Kļimovs. "Šo detaļu ražošanu mēs varēsim uzsākt vien tad, kad jaunā ražotne būs pilnībā pabeigta. Protams ražosim arī celtniecības konstrukcijas, taču tai nevajadzētu būt galvenajai produkcijai."

Pašreiz Ventspilī uzcelta Izoterma rūpnīcas pirmā kārta, kur ražošana paredzēta 2000 m2 platībā, savukārt nākamgad to plānots paplašināt līdz 9000 m2 platībai. Sākotnēji ražotnē paredzēts nodarbināt vien 25 strādniekus, bet pēc paplašināšanas: 60—70.

"Prieks dzirdēt, ka uzņēmēji Latvijā ir gatavi paplašināt savu darbību metālapstrādes jomā," vērtē Latvijas metālapstrādes un mašīnbūves uzņēmumu asociācijas vadītājs Vilnis Rantiņš. "Smagās mašīnbūves detaļas būs pieprasīta prece, jo īpaši Austrumu tirgū, kur šī nozare pašlaik attīstās ļoti strauji."

Par nākotni nesatraucas


Lai gan pēdējā laikā izskanējušas arvien lielākas bažas par metālapstrādātāju nākotni, eksperti neredz iemeslu satraukumam. Kaut situācija augošo energoresursu dēļ metāla apstrādātājiem nav viegla, katastrofa nav notikusi. "Patlaban ražoto produkciju Latvijas uzņēmumi spēj pārdot un gūt peļņu. Savukārt brīdī, kad šeit ražotā produkcija tirgum nebūs vajadzīga, uzņēmēji paši ātri izdomās, ko ražot vietā."

"Lai arī pieprasījums pēc uzņēmumā ražotajām būvkonstrukcijām ir mazinājies, joprojām mūsu ražotnes ir noslogotas," saka V.Kļimovs un norāda, ka uzņēmumam par šauru jau kļuvusi pašreizējā rūpnīca un noliktava Vangažos. To tuvākajos gados plānots pārcelt uz plašākām telpām Stopiņu pagastā.

Uz metālapstrādes nozares nākotni Latvijā mierīgi raugās arī Krievijas investori, kas kopā ar Izotermu kopš pagājušā gada pēta iespējas par jaunas vidējā izmēra cauruļu rūpnīcas izveidi. Kā perspektīvākā vieta noskatīta bijušās Liepājas cukurfabrikas teritorija. Taču tās iegādi apgrūtina ES noteiktie ierobežojumi, kas ir par pamatu kompensāciju izmaksai par cukura ražošanas pārtraukšanu. "Iecerētās ražotnes specifika diemžēl neļauj to būvēt klajā laukā kaut kur Latgalē," saka V.Kļimovs.

Perspektīvais tirgus


Pašreiz Izoterms klientiem ārvalstīs ražo vairāk nekā 20% savas produkcijas, kas tiek eksportēta uz Lietuvu, Igauniju, Krieviju, Dāniju un Zviedriju. Pamatā tie ir cauruļvadi, ko izmanto siltā ūdens piegādēm. Pēc V.Kļimova vērtējuma, mazāk perspektīvi nākotnē būs Rietumeiropas tirgi, kamēr Krievijas un Kazahstānas virzienā eksporta apjoms palielināsies. "Šajās valstīs gaidāmi strauji ekonomiskās attīstības tempi, kā arī pieaugums gaidāms būvniecības nozarē, tādēļ palielināsies arī celtniecības konstrukciju eksports."

Lai nodrošinātu labākas pozīcijas Austrumu tirgū, uzņēmums Krievijā, Pleskavas apgabalā, vēlas būvēt savu loģistikas centru. "Plānots, ka pie tā varētu izveidot arī nelielu ražotni gadījumam, ja klienta vajadzībām ātri jāizgatavo un jāpiegādā kāda specifiska detaļa," sacīja V.Kļimovs.

Par spīti Izoterma optimistiskajiem nākotnes attīstības plāniem, metālapstrādātāju pozīcijām draudi tomēr pastāv. "Nesen atgriezos no Ķīnas, kur mēs iepazināmies ar šīs valsts metālapstrādes nozari. Jāteic ka tie būs draudīgi konkurenti nākotnē," brīdina V.Rantiņš, piebilstot, ka šis ir pēdējais laiks, kad valdībai beidzot ir jāizlīdzina metālapstrādes uzņēmumu spēles noteikumi ar Igauniju un Lietuvu uzņēmējdarbības vides ziņā. "Ja valdība šo jautājumu nerisinās, Latvijā strādājošie uzņēmumi būs spiesti pārcelt ražotnes uz citām valstīm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses