Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

PR: "Electrolux" eksperti: Latvija ik gadu varētu ietaupīt 6 miljardus litru ūdens

17. jūnijā, ANO Pasaules dienā cīņai pret sausumu, Electrolux aicina ikvienu iedzīvotāju izsvērt un samazināt ikdienas ūdens patēriņu. Electrolux ekspertu aprēķini liecina, ka izmantojot mūsdienīgas trauku mazgājamās mašīnas, Latvijā ik gadu varētu ietaupīt vairāk nekā 6 miljardus ūdens.  Lai iegūtu ūdens patēriņa aprēķinu, Electrolux piedāvā praktisku palīgu – www.

electrolux.com/WaterSavings – tiešsaistes ūdens patēriņa kalkulatoru, kas ļauj aprēķināt, cik katrā mājsaimniecībā, pilsētā un 22 Eiropas valstīs varētu ietaupīt ūdens, ja ikviens iedzīvotājs izmantotu mūsdienīgu trauku mazgājamo mašīnu, nevis mazgātu netīros traukus ar rokām.

Kā liecina WaterSavings veiktie aprēķini* - ja visi Eiropas iedzīvotāji atteiktos no trauku mazgāšanas ar rokām un izmantotu automatizētu mazgāšanu, Eiropā katru gadu varētu ietaupīt vairāk nekā 990 miljonus m3 svaiga ūdens. Ar šādu ūdens daudzumu Dāniju varētu apgādāt veselu gadu.

Izmantojot efektīvu trauku mazgājamo mašīnu katra Latvijas mājsaimniecība ik gadu varētu ietaupīt 7718 litru ūdens. Ar šādu ūdens daudzumu pietiktu, lai pagatavotu 35 017,5 tējas tases. Ja ikviens Latvijas iedzīvotājs ikdienā izmantotu videi draudzīgas tehnoloģijas, kas patērē ievērojami mazāk elektroenerģijas un ūdens, tad ik gadu Latvija varētu ietupīt 6 373 221 324 litru ūdens ar ko pietiktu, lai piepildītu 2549 olimpiskā izmēra baseinus.

UNESCO ziņojumā par ūdens uzraudzības sistēmu pasaulē norādīts, ka līdz 2023. gadam katram cilvēkam pieejamais svaigā ūdens daudzums samazināsies par 33%. Aplēses liecina, ka jau šodien Eiropā 41 miljonam iedzīvotāju nav pieejams kvalitatīvs dzeramais ūdens un 85 miljoniem cilvēku trūkst elementāro sanitāro apstākļu.

„Vairums cilvēku kļūdaini uzskata, ka trauku mazgājamās mašīnas darbība balstās uz lielu ūdens un elektroenerģijas patēriņu, lai gan patiesībā ir tieši pretēji,” stāsta Henriks Sundstrēms (Henrik Sundström), Electrolux grupas ilgtspējīgas attīstības vadītājs. „Elektroierīces, kas efektīvi izmanto elektroenerģiju spēj būtiski samazināt ne tikai ūdens patēriņu, bet arī ietaupīt laiku un naudu.”

„Electrolux aicina ikvienu dot savu ieguldījumu ūdens trūkuma problēmas novēršanā un ikdienas dzīvē izmantot videi draudzīgas tehnoloģijas, kas patērē ievērojami mazāk elektroenerģijas un ūdens. Arī valdības pārstāvji un politiķi izmantojot tiesību aktus un īstenojot programmas var stimulēt patērētājus taupīt resursus un izdarīt ekoloģiski gudras izvēles,” uzskata Sundstrēms.

Plašāku informāciju par to, cik elektroenerģijas, ūdens un naudas varētu ietaupīt un kādā apjomā varētu samazināt CO2 emisijas, ja ikviens iedzīvotājs atteiktos no vairāk nekā 10 gadu vecām elektroierīcēm un aizvietotu tās ar jaunām un efektīvām, varat uzzināt, apmeklējot interneta vietni: www.electrolux.com/EcoSavings

*Electrolux aprēķinu pamatā ir ikdienas trauku skaita mazgāšanai nepieciešamais Electrolux trauku mazgājamās mašīnas ūdens patēriņš 2,27 litri. Savukārt mazgājot tādu pašu skaitu trauku ar rokām, tiek patērēts aptuveni 10,5 litri ūdens uz vienu personu dienā – tā liecina Bonnas Universitātes, Vācija, 2009. gadā veiktie pētījumi.

*Apvienoto Nāciju Organizācijas Pasaules dienu cīņai pret pārtuksnešošanos un sausumu atzīmē katru gadu 17. jūnijā, lai uzsvērtu steidzamu nepieciešamību ierobežot pārtukšnešošanās procesu. Tās mērķis ir arī pievērst lielāku uzmanību tuksnešu problēmai starptautiskā vides aizsardzībā.

Electrolux ir pasaules līderis sadzīves ierīču un profesionālo ierīču ražošanā, kura izstrādājumus ik gadu pērk vairāk nekā 40 miljoni pircēju 150 valstīs. Electrolux ekspertu uzmanības centrā ir arvien mainīgās cilvēku vajadzības. Tieši tāpēc uzņēmuma radītie produkti ir inovatīvi un tos atzinīgi novērtē gan cilvēki savās mājās, gan profesionāļi – darba vietās. Electrolux produktu klāstā ietilpst ledusskapji, trauku mazgāšanas mašīnas, veļas mašīnas, putekļu sūcēji un plītis, kas tiek pārdoti ar tādām iecienītām preču zīmēm kā Electrolux, AEG – Electrolux, Zanussi, Eureka un Frigidaire. 2008. gadā Electrolux ieņēmumi bija 110 miljardi eiro un uzņēmumā strādāja 55 000 darbinieku. Lai iegūtu plašāku informāciju, apmeklējiet http://newsroom.electrolux.com/lv/

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses