Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

PR: LOSP lūdz pārskatīt biogāzes kvotu sadalījumu

Pamatojoties uz faktu, ka Ekonomikas ministrija ir piešķīrusi biogāzes iepirkuma kvotas un tās sadalītas neizprotamā kārtībā, LOSP lūdz pārskatīt šo kārtību, lai arī lauksaimniekiem būtu pieeja kvotām, elektrības ražošanai no biogāzes, pretējā gadījumā kvotas ir piešķirtas uz nosacījumiem, kas lobē atsevišķu uzņēmēju lielās jaudas stacijas.

Lauksaimnieki bionerģijas kvotu sadales jautājumā tiek izstumti no konkurences un biogāzes saražotā elektroenerģija vairs nekalpo kā papildus iespēja attīstīt saimniecību, jo biogāzes kvotas ir piešķirtas jaudas stacijām, kas ražo līdz pat  2MW lielu jaudu. Lauksaimnieki nav spējīgi cīnīties šādos negodīgos konkurences apstākļos un realizēt ES līdzfinansētus projektus. Jāuzsver arī apstāklis, ka gadījumā, ja izsniegtā kvota netiek izpildīta, lauksaimnieks, kas jau attīstījis biogāzes ražotni uz kvotu var vairs necerēt 3 gadu garumā. Nav skaidri arī nosacījumi uz kādiem kvotu saņēmēji cer iegūt tik lielas jaudas, jo arī pasaules pieredze rāda, ka paredzētās jaudas nekad netiek pildītas, jo lauksaimnieki nespēj piegādāt vajadzīgās izejvielas lielos attālumos. Elektrības ražošana no biomasas un kūtsmēsliem ir jāattīsta uz vietas saimniecībā. Jādomā, ka Latvija nebūs izņēmums pat uz visu lielvalstu fona. A.Krauze: „Tā ir kārtējā nejēdzība, kas ir notikusi valdības maiņas laikā. Ierēdņi ir ignorējuši sabiedrības vēlmes un lobējuši atsevišķus uzņēmējus. Mēs pieprasām valdībai nekavējoties rīkoties un atcelt merkantilo lēmumu par kvotu sadali un pieņemt jaunu lēmumu konsultējoties ar LOSP lauksaimnieku organizācijām.”LOSP aicina pārskatīt izsniegto kvotu sadalījumu, dodot arī lauksaimniekiem iespēju pretendēt uz biogāzes kvotām, vēl jo vairāk tāpēc, ka kvotu izpilde šādā gadījumā būtu daudz reālāka. Pēc Lauku atbalsta dienesta datiem uz biogāzes atbalsta programmu ir iesniegts 31 iesniegums. Kaut arī vēl nav zināms, cik projekti ir saņēmuši apstiprinošu atbildi, tomēr tie, kam projekts tiks apstiprināts šajā gadījumā paliks bez cerētām iespējām attīstīt saimniecību. Biedrība - Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP) - ir Latvijas lielākā un nozīmīgākā nacionālā līmeņa lauksaimnieku konsultatīvā padome, kas apvieno 37 lauksaimniecības nozaru un daudznozaru valsts līmeņa nevalstiskās organizācijas un kopumā pārstāv vairāk kā 10 500 ražojošo lauksaimnieku. LOSP iesaistās Latvijas lauksaimniecības un lauku attīstības politikas veidošanā un īstenošanā sadarbībā ar valsts likumdevējiem, valsts pārvaldes institūcijām, Zemkopības ministriju un citiem sociālajiem sadarbības partneriem.Papildus informācija pa tālruni 6702 7320, 26311133 vai sūtot e-pastu uz [email protected]

Informāciju sagatavoja: Krista Garkalne, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) sabiedrisko attiecību speciāliste.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses