Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 27. oktobris
Lilita, Irita, Ita

PR: LOSP: ražotāji, pārstrādātāji un kooperatīvi meklē risinājumus piena nozares attīstībai

Vakar, 29.aprīlī Rīgas piena kombinātā notika Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes piena grupas sēde, kurā kopīgā diskusijā vienojās piena ražotāji un pārstrādātāji. Sēdē piedalījās LOSP piena grupas pārstāvji, ražotāji, pārstrādātāji, kooperatīvu „Dzēse” un „Trikāta KS” pārstāvji un aicināts tika arī Ministru prezidenta Valda Dombrovska ārštata padomnieks lauksaimniecības jautājumos – Uldis Krievārs.

Sarunu laikā tika mēģināts panākt abu pušu vienotību jautājumu risināšanai, jo sēdē tika apspriests piensaimniecības stāvoklis Latvijā, situācija saimniecībās pēc saražotā piena daudzuma, piena cenas un noieta tirgus. Tika meklēti arī nepieciešamie valsts un Eiropas Savienības atbalsta veidi piena nozarei, lai sasniegtu vēlamos rezultātus šobrīd un tālākā nākotnē. Diskusijās lauksaimnieki un pārstrādes pārstāvji uzsvēra, ka jāveido dialogs, jānosprauž mērķi un kopīgi ir jāpanāk, lai piena nozarei būtu gan tiešs, gan netiešs valsts atbalsts, kā arī jāpanāk situācija, lai ražotāji saņemtu tādu pašu atbalstu kā konkurenti citās ES valstīs. Visi diskusijas dalībnieki bija vienās domās, ka ražošanas apjomi ir jāsaglabā esošā līmenī, jo krīze beigsies un eksporta tirgi atdzīvosies. Nozīmīgi ir arī veicināt, lai lielveikalu plauktos tiktu izcelti Latvijas produkti un akciju piedāvājumos cena būtu zemāka nekā importa produktiem. Diemžēl Premjera padomnieks U.Krievārs tikšanos ar pārstrādātājiem neuzskatīja par nozīmīgu iemeslu, lai ierastos un piedalītos piena problēmu jautājumu risināšanā, pie tam uzsverot, ka risināmie jautājumi un problēmas piena nozarē ir samilzušas visas Latvijas ietvaros. Silvija Dreijere, LOSP piena grupas vadītāja: ”Katrs cilvēks sadala pasākumus pēc savām prioritātēm. Žēl, ka sēdē kooperatīvi bija vāji pārstāvēti un neaizstāvēja savas idejas. Taču dialogs ir uzsākts un tas ir jāturpina, jo no šīs situācijas varam iziet tikai kopīgiem spēkiem un pēc iespējas mazākiem zaudējumiem. Skatījumam uz problēmām jābūt reģionu griezumā no dažādu lielumu saimniecībām.”Ārija Jerumane, LOSP valdes priekšsēdētāja vietniece: “Šādas apaļā galda diskusijas ir nepieciešamas, jo tajās ir iespēja uzklausīt visas iesaistītās puses. Situācija piena nozarē ir sakāpināta, ko pašreiz ir saasinājušas zemās piena iepirkuma cenas un apgrozāmo līdzekļu trūkums. Prieks, ka spējam kopīgi risināt gan zemnieku kā ražotāju, gan pārstrādes uzņēmumu iespējamos variantus iekšējā tirgus uzlabošanai un vietējās piena produkcijas popularizēšanai Latvijā.” Biedrība - Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP) - ir Latvijas lielākā un nozīmīgākā nacionālā līmeņa lauksaimnieku konsultatīvā padome, kas apvieno 37 lauksaimniecības nozaru un daudznozaru valsts līmeņa nevalstiskās organizācijas un kopumā pārstāv vairāk kā 10 500 ražojošo lauksaimnieku. LOSP iesaistās Latvijas lauksaimniecības un lauku attīstības politikas veidošanā un īstenošanā sadarbībā ar valsts likumdevējiem, valsts pārvaldes institūcijām, Zemkopības ministriju un citiem sociālajiem sadarbības partneriem.Papildus informācija pa tālruni 6702 7320, 26311133 vai sūtot e-pastu uz [email protected]

Informāciju sagatavoja: Krista Garkalne, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) sabiedrisko attiecību speciāliste.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses