Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Ražotājs var marķēt savus izstrādājumus ar CE zīmi tepat Latvijā

Populārākie informācijas avoti Latvijā nesniedz būvizstrādājumu ražotājiem izpratni par to, ka savu produkciju viņi var testēt un sertificēt tepat – Latvijā. Bieži vien Latvijas uzņēmumi, kas vēl nav saskārušies ar būvizstrādājumu atbilstības novērtēšanu, pārmaksā par šiem pakalpojumiem. Saskaņā ar Būvizstrādājumu direktīvu obligātai atbilstības apliecināšanai ir pakļauti gandrīz visi nozīmīgākie būvizstrādājumi.

Latvijā jau vairāk kā 10 gadus strādā Eiropas Komisijas paziņotas sertifikācijas institūcijas - SIA „Būvmateriālu un būvizstrādājumu atbilstības novērtēšanas centrs” (BBANC) un SIA „LZA sertifikācijas centrs”. Abas nosauktās iestādes izdot sertifikātus, uz kuru pamata būvizstrādājumu ražotājs var marķēt savus izstrādājumus ar CE zīmi un brīvi piedāvāt tos ES dalībvalstu tirgos.

Diemžēl Latvijas sertificētāju vārds Latvijā ir ļoti labi pazīstams tikai profesionālajās aprindās. Tāpēc jebkura plašāka reklāma par ārvalsts iestāžu izsniegto sertifikātu saņemšanu rosina sabiedrību domāt, ka ir noticis kaut kas neikdienišķs.

Pateicoties saņemtajiem BBANC sertifikātiem, daudzi Latvijas ražotāji (piemēram, TENAX, MB, Lode, Knauf, CEMEX u.c.) jau vairākus gadus brīvi eksportē savu produkciju ne tikai uz ES dalībvalstīm, bet arī uz NVS valstīm. Tā kā būvizstrādājumu sertifikācija bieži vien ir obligāta, tad reklāma par kādu atsevišķu izsniegtu sertifikātu visbiežāk ir vajadzīga nevis pašam ražotājam, bet gan sertificētājam, kas vēlas paplašināt savu darbības jomu.

BBANC ir Inspecta Group meitas uzņēmums, savukārt Inspecta ir lielākā atbilstības novērtēšanas institūcija Skandināvijā. Aktīvi piedaloties lielākās būvizstrādājumu testēšanas laboratorijas izveidē Jelgavā, BBANC ir nostiprinājis savas pozīcijas kā vadošā būvizstrādājumu sertifikācijas institūcija Baltijas valstu reģionā.

Patreiz, kad situācija pašmāju būvniecības tirgū ir pasliktinājusies, nepieciešamība eksportēt savu produkciju ir kļuvusi īpaši aktuāla.

Pieredzējušie Latvija ražotāji zina, ka visbiežāk bez attiecīga atbilstības sertifikāta par eksportu uz ES nav ko domāt. Šādi ražotāji ņem vērā sertifikācijas nepieciešamību vēl pirms ražošanas iekārtu pirkšanas un savlaicīgi interesējas par sertifikācijas prasībām.

Informāciju sagatavoja
Uldis Rekners
BBANC direktors
Slokas street 13,
Riga, Latvia, LV1048
www.bbanc.lv
phone: +371 67610583
fax: +371 67313758
e-mail: [email protected]

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses