Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Sagaida, ka Latvijā samazināsies izejvielu piegādes no privātajiem mežiem

Latvijas lielākais kokapstrādes uzņēmums "Latvijas finieris" sagaida, ka Latvijā samazināsies izejvielu piegādes no privātajiem mežiem, jo ir mainījusies to īpašnieku struktūra.

"Koku pieejamība no privātajiem mežiem kādu laiku mazināsies, jo ir pārveidojusies meža īpašnieku struktūra. Vairākumam Latvijas meža īpašnieku šodien ir citi peļņas avoti un dzīves apstākļi, piemēram, lai apmaksātu kāzas, vairs nav jānocērt mežs. Tāpēc arī gaidāms kritums izejvielu piegādēs," trešdien "Latvijas Avīzē" publicētā intervijā prognozē "Latvijas finiera" padomes priekšsēdētājs Juris Biķis.

Viņš atzinis, ka no valsts mežiem piegāžu sistēma ir ļoti stabila. "Vienīgā novirze bija pagājušajā gadā, kad vētras sekas bija izjaukušas līdzsvaru starp cērtamajiem lapu un skuju kokiem. Lapu koku pārstrādātāji arī nedaudz cieta. "Latvijas finieris" ekonomiski no tā necieta, jo ļoti strauji pārkārtoja ražošanu. Mēs šķīrāmies no kādiem simts pircējiem. Lai taupītu resursus, pārstājām ražot produkciju ar zemāku pievienoto vērtību kādu piecpadsmit miljonu latu apmērā. Pārstrukturizācija, kas gan bija jau plānota, piespiedu kārtā tika veikta paātrināti," stāstījis Biķis.

Viņš "Latvijas Avīzei" arī atzinis, ka ļoti aktuāls nozares jautājums ir, kā citādi vērtēt meža izmantojamo vecumu, jo arī pasaules prakse rāda, ka koks tik ilgi nav jāaudzē.

"Šodien kokrūpniecības modernās tehnoloģijas pieļauj pārstrādāt arī tievāka diametra kokus. Taču sabiedrībai jāsaprot, ka koki, ja salīdzina ar lauksaimniecību, nav jāpāraudzē lielos gurķos. Latvijā šobrīd ir apmēram sešdesmit miljoni kubikmetru pāraugušu koku, kas atrodas vietā, kur likums aizliedz cirst, - piegulošās zonās un visādās joslās. Patiesībā šos ciršanas noteikumus tagad vajadzētu pārskatīt, jo laiks, kad privāto meža īpašnieku vēlmi nocirst pēc iespējas vairāk vajadzēja piebremzēt ar stingru, ierobežojošu likumu palīdzību, ir pagājis," norādījis uzņēmējs.

"Latvijas Finieris" ir izveidots 1992.gadā uz triju saplākšņu ražošanas rūpnīcu bāzes. Kompānijas akcionāri ir vairākas privātpersonas. 2006.gadā uzņēmuma peļņa bija 6,1 miljons latu, bet apgrozījums - 112,2 miljoni latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses