Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Tirgus pārprodukcijas dēļ "Stora Enso" samazinās koksnes ražošanas apjomus Baltijā

Somijas un Zviedrijas kopuzņēmums "Stora Enso" ceturtdien paziņoja, ka saistībā ar kokmateriālu pārprodukciju tirgū samazinās koksnes produkcijas ražošanas apjomus savās ražotnēs Somijā, Baltijas valstīs un Austrijā.

Šajās valstīs šogad ceturtajā ceturksnī un nākamā gada sākumā tiks ierobežoti zāģmateriālu un līmētās koksnes produkcijas ražošanas apjomi, informē kompānija.

"Stora Enso" arī sagaida, ka tās koksnes produktu biznesa rentabilitāte šogad ceturtajā ceturksnī būs daudz zemāka nekā pērn, jo kompānijas produkcijas cenas pašlaik tirgū ir zemas.

Pagājušajā mēnesī kļuva zināms, ka "Stora Enso" zaudējumu dēļ slēgs vairākas papīra ražotnes un atlaidīs 1,7 tūkstošus strādājošo Eiropā.

Kompānijas zaudējumi 2007.gada jūlijā-septembrī sasniedza 264,1 miljonu eiro (186 miljonus latu) pretstatā 93,1 miljona eiro (65 miljonu latu) peļņai attiecīgā laikposmā pērn, savukārt apgrozījums saglabājās stabils un šogad trešajā ceturksnī bija 3,2 miljardi eiro (2,5 miljardi latu).

Neapmierinošos darbības rādītājus papīra ražošanas milzis saistīja ar kokmateriālu iepirkuma cenu dramatisku pieaugumu un ASV dolāra kraso pavājināšanos pret eiro.

Lai samazinātu tēriņus, "Stora Enso" ir nolēmusi slēgt divas ražotnes Somijā un vienu Zviedrijā, kā arī pārdot vēl vienu rūpnīcu Somijā, savukārt atlaišanas skars strādājošos Lielbritānijā, Somijā, Zviedrijā un Vācijā. Kompānija atzīst, ka šādi pasākumi ir sāpīgi, taču vitāli nozīmīgi, lai ilgtermiņā saglabātu konkurētspēju.

Papīra ražošanas nozari Eiropā negatīvi ir ietekmējušas pieaugošās izejvielu un enerģijas cenas, kā arī arvien sīvāka konkurence ar attīstības tirgu ražotājiem.

Konkurētspējas saglabāšanai "Stora Enso" nesen jau pārdeva savu biznesu Ziemeļamerikā un Brazīlijā, lai koncentrētos uz darbību Eiropas tirgū.

"Stora Enso" nodarbina 44 tūkstošus cilvēku vairāk nekā 40 pasaules valstīs. Grupa, kam pieder vairāki uzņēmumi arī Latvijā, izveidojās 1998.gadā, apvienojoties Somijas "Enso" un Zviedrijas "Stora". Lielākais atsevišķais grupas akcionārs ir Somijas valdība ar vairāk nekā 10% daļu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses