Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Luminor Bank: Dzīvokļu cenas jaunajos projektos gada laikā augušas par 20-30%

Kopš pagājušā gada vidus dzīvokļu cenas jaunajos projektos ir kāpušas par aptuveni 20% līdz 30%, citos dzīvokļu segmentos cenu kāpums ir mērenāks - ap 10%, liecina "Luminor Bank" ekspertu novērojumi.

Bankas pārstāvji informēja aģentūru LETA, ka šāda situācija galvenokārt izveidojusies būvniecības cenu kāpuma un jauno projektu ierobežotā piedāvājuma dēļ, savukārt sērijveida dzīvokļu piedāvājums ir daudz plašāks.

"Luminor Bank" mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais skaidro, ka augstais pieprasījums pēc jauniem un energoefektīviem mājokļiem vienlaikus ar limitēto piedāvājumu ir veicinājis straujo cenu kāpumu.

Sausais prognozē, ka inflācijas un cenu kāpuma dēļ iedzīvotāji arvien vairāk plāno budžetu, cenšoties ilgtermiņā samazināt arī komunālos izdevumus, tādēļ turpmāk arvien vairāk varētu pieaugt iedzīvotāju interese par renovētiem sērijveida dzīvokļiem. Šie dzīvokļi var kalpot kā alternatīva tiem klientiem, kas iespējams sākotnēji bija plānojuši iegādāties mājokli jaunajā projektā, bet cenu kāpuma dēļ to vairs nevar atļauties.

Attiecīgi cenu kāpums ir ietekmējis arī vidējo mājokļa kredīta summas apmēru - gada laikā no 75 000 eiro tā kāpusi uz 85 000 eiro.

Kā prognozē eksperts, īres tirgus attīstību turpmākajos mēnešos ietekmēs tas, kā attīstīsies Covid-19 izplatība un vai tiks īstenoti kādi ierobežojumi slimības izplatības mazināšanai, kas atstās iespaidu gan uz tūrismu, gan uz klātienes mācībām un darbu.

Sausais norāda, ka savulaik pandēmijas dēļ īstermiņa īres dzīvokļi nokļuva ilgtermiņa nomā, tomēr pašreiz notiek pretējais, un liela daļa dzīvokļu tiek atkārtoti izīrēti īstermiņā. Tas saistīts ar Covid-19 ierobežojumu atcelšanu un būtisku tūristu skaita palielināšanos vasaras mēnešos. Pandēmijas attīstība noteiks to, kas ar šiem dzīvokļiem notiks turpmāk. Ierasti rudenī īres dzīvokļi ir nepieciešami arī studentiem, taču, ja studijas notiks attālināti, tad pieprasījums samazināsies, prognozē Sausais.

Šogad īres tirgu ietekmējis arī Ukrainas bēgļu pieprasījums, kuri galvenokārt apmetušies Rīgā vai lielākajās pilsētās un dzīvesvietas īrē.

"Luminor Bank" dati liecina, ka pieprasījums pēc mājokļa kredītiem turpina saglabāties augstā līmenī un augošā inflācija un karadarbība Ukrainā to praktiski nav ietekmējusi. 70-80% no mājokļa kredītiem tiek piešķirti tieši dzīvokļu iegādei.

Sausais norāda, ka šobrīd kredīta ņēmējiem ir jārēķinās, ka turpmāk var pieaugt ikmēneša kredīta maksājums, kas saistīts ar "Euribor" likmes kāpumu. Tas nozīmē, ka klientiem ir jārēķinās ar lielākiem izdevumiem nekā līdz šim, tāpēc katram klientam ir rūpīgi jāizvērtē savas iespējas uzņemties saistības un segt kredīta ikmēneša maksājumus ilgtermiņā.

Sausais prognozē, ka īpašumu cenas turpinās mēreni palielināties, tomēr atsevišķos segmentos cenu kāpums varētu apstāties. Pieprasījumu noteiks ēkas energoefektivitāte, jo energoresursu cenu kāpums var būtiski ietekmēt iedzīvotāju izvēli.

Pēc aktīvu apmēra "Luminor Bank" filiāle Latvijā ir ceturtā lielāka banka Latvijā. 2017.gada oktobrī Baltijas valstīs darbu sāka "Nordea Bank" un DNB apvienotā banka "Luminor Bank", savukārt 2019.gada janvāra sākumā tika pabeigta Baltijas valstīs strādājošo "Luminor Bank" pārrobežu apvienošana, bankai turpinot darbību ar centrālo biroju Igaunijā un filiālēm Latvijā un Lietuvā. Bankas stratēģiskais investors ir ASV investīciju kompānija "Blackstone".

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mainās klientu apkalpošana

Domāju, ka patlaban vien retais apšaubīs to, ka mākslīgais intelekts (MI) ir daudzu jomu nākotne. Pasaules pieredze rāda, ka tieši klientu apkalpošanā MI tiek ieviests ātri, saskatot gandrīz nei...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses