Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Moneyval vērtējumu par Latviju varētu mainīt vien pēc vairākiem gadiem

Eiropas Padomes komiteja noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanai Moneyval un Finanšu darījumu darba grupa (FATF) savu vērtējumu par situāciju Latvijas finanšu sektorā varētu mainīt vien 2023. gadā, otrdien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Finanšu sektora uzraudzības apakškomisijas sēdē sacīja Iekšlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks un premjera izveidotās darba grupas vadītāja vietnieks Jānis Bekmanis.

"Jāsaprot, ka FATF klātienes sēdē 2020. gada februārī vērtējums par Latviju mainīts netiks. Moneyval un FATF Latvijai deva uzdevumu, kas jāizpilda līdz 2023. gadam un februārī tiks vērtēts, vai Latvija strādā pareizajā virzienā. Ja nonāks pie secinājuma, ka mēs neko nedarām, tad vērtējums tiks pazemināts un Latviju iekļaus t.s. pelēkajā sarakstā. Ja paveiktais tiks novērtēts pozitīvi, varam sagaidīt rekomendācijas, ko darīt tālāk," skaidroja Bekmanis. 

Viņš informēja deputātus, ka patlaban ir sperts pirmais solis, lai Latvija atbilstu FATF standartiem. 

"Bija saņemtas konkrētas norādes, ka no 40 tehniskajiem standartiem daļēji atbilstoši ir 10 un 16 ir nepilnīgi atbilstoši. Esam tikuši līdz pusei - tehniskais ziņojums nosūtīts Moneyval sekretariātam. Tagad tehniskie eksperti no Slovēnijas un Melnkalnes ziņos par Latvijas sasniegto, būs aktīva komunikācija ar sekretariātu, lai sniegtu atbildes. Pateicoties valdības un Saeimas darbam pie milzīgās likumu paketes, Latvija lūdz paaugstināt vērtējumu par 20 rekomendācijām," stāstīja Bekmanis. 

Viņš norādīja, ka turpinās arī otrs process - ziņojums par efektivitāti. 30.septembrī beigsies statistikas datu apkopošana, kas jānosūta Moneyval un 15. oktobrī beidzas pēcnovērošanas periods, līdz kuram varam nodemonstrēt, kā viss strādā. Savukārt 15. novembrī ziņojums par efektivitāti jāiesniedz FATF un mums jāspēj pierādīt mūsu efektivitāti. Mans personīgais vērtējums par šo ziņojumu ir "piesardzīgs septiņi"," teica Bekmanis. 

Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietniece Līga Kļaviņa sacīja, ka patlaban ir apstiprināts pasākumu plāns un iedalīts finansējums līdz šā gada decembrim. "Arī nākamā gada budžetā plānots iestrādāt nesadalītu summu, kuru pēc tam varētu sadalīt pa plānotajiem pasākumiem. Ja gadījumā tiekam iekļauti "pelēkajā sarakstā", tad FATF nāks klajā ar plānu, kas Latvijai jāizdara, tam arī var būt nepieciešams finansējums," sacīja Kļaviņa. 

Jau vēstīts, ka Latvija iesniegusi tehnisko ziņojumu par Eiropas Padomes komitejas noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanai - Moneyval - rekomendāciju ieviešanu, uzrādot būtiskas un mērķtiecīgas izmaiņas finanšu sektorā.

Latvija iesniegusi progresa ziņojumu par Moneyval piektās kārtas novērtēšanā iekļauto rekomendāciju izpildi Latvijas Nelegāli iegūto līdzekļu legalizēšanas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas (NILLTPFN) sistēmas uzlabošanai ar detalizētu izklāstu par līdzatbildīgo institūciju, jo īpaši Latvijas valdības un Saeimas, darba rezultātiem.

Šī gada novembrī Latvijai ir jāiesniedz nākamais ziņojums par sasniegtajiem efektivitātes rādītājiem, tas ir, par ieviesto tehnisko rekomendāciju praktisko piemērošanu, visās Moneyval rekomendāciju jomās. Latvijas paveiktais tiks vērtēts Moneyval klātienes plenārsēdē Strasbūrā šī gada decembrī un FATF klātienes sēdē 2020. gada februārī.

Top komentāri

Fatf
F
Kāds redzēja, ko mūsējie tur sacerēja priekš Moneyval? Nebūtu slikti, ja žurnālisti dabūtu un publicētu pilnu tekstu
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses