Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Tilde kopā ar vadošajiem mākslīgā intelekta uzņēmumiem iestājas pret nāvējošiem autonomiem ieročiem

Valodu tehnoloģiju uzņēmuma Tilde vadītājs Andrejs Vasiļjevs kopā ar pasaulē vadošajiem mākslīgā intelekta uzņēmumiem un zinātniekiem ir parakstījis apņemšanos nepiedalīties un vērsties pret nāvējošu autonomu ieroču izstrādi.

Publiskais uzsaukums, kura iniciatoru vidū ir uzņēmuma Tesla dibinātājs Īlons Masks (Elon Musk) un Skype dibinātājs Jans Tallins (Jaan Tallinn), aicina valdības strādāt pie stingrām starptautiskām normām, kas nepieļautu nāvējošu autonomu ieroču izstrādi, ražošanu un izplatību.

“Atsaucoties iniciatīvas autoru aicinājumam, Tilde kopā ar Google DeepMind, SpaceX un simtiem citu uzņēmumu ir apņēmusies nepiedalīties un neatbalstīt nāvējošu autonomu ieroču radīšanu. Mēs daudz strādājam pie mākslīgā intelekta attīstības, tāpēc labi saprotam tā iespējas un arī riskus. Mākslīgajam intelektam, lai cik gudrs tas būtu, nevar ļaut pašam izlemt, kuram dzīvot un kuram mirt. Īpaši bīstama ir šādu mākslīgā intelekta ieroču nokļūšana totalitāru valstu un bandītisku grupējumu rokās. Ceru, ka šai iniciatīvai pievienosies daudzi atbalstītāji pasaulē un arī Latvijā. Aicinām arī Latvijas valdību iestāties par letālu autonomo ieroču starptautisku aizliegumu,” norāda Tildes valdes priekšsēdētājs Andrejs Vasiļjevs.

Aicinājumā uzsvērts, ka cilvēka dzīvība ir pārāk būtiska, lai par to lemtu mašīnas. Mākslīgajā intelektā balstīti ieroči un sistēmas, kuras pieņem lēmumus bez cilvēka līdzdalības, rada gan morālus, gan pragmatiskus draudus. Šādi ieroči ļauj izvairīties no atbildības par to darbības sekām un arī par iespējamajām kļūdām. Vairāki pasaules tehnoloģiju uzņēmumi jau ir saskārušies ar morālas dabas problēmām un sabiedrības nosodījumu.

Nāvējoši autonomi ieroči var kļūt par spēcīgu vardarbības un apspiešanas instrumentu. Šādi ieroči radīs jaunu bruņošanās sacensību, kuras ierobežošanai starptautiskajai sabiedrībai trūkst gan tehnisko līdzekļu, gan globālas pārvaldības sistēmas, tāpēc to ierobežošana ir nacionālo valstu un pasaules drošības interesēs.

Vēstules parakstītāji aicina valdības un valdību vadītājus radīt stingras starptautiskas normas pret nāvējošiem autonomiem ieročiem, un rosina tehnoloģiju uzņēmumus un organizācijas pievienoties šim aicinājumam.

Vēstuli un apņemšanos, kuras iniciators ir Dzīvības nākotnes institūts ( Future of Life institute), parakstījušas 164 organizācijas un 2410 indivīdi no 90 pasaules valstīm, tajā skaitā Google DeepMind un Xprize Foundation, Īlons Masks, DeepMind līdzdibinātāji Demis Hasabis (Demis Hassabis), Šeins Legs (Shane Legg) un Mustafa Suleimans (Mustafa Suleyman). Tā tika publiskota Stokholmā no 13. līdz 19. jūlijam notiekošajā starptautiskajā mākslīgā intelekta konferencē IJCAI.

Top komentāri

trusis nejaukais
t
Ta nu gan sasmiidinaaja.. Wow, Tilde apnjemas nepiedaliities naaveejosha maaksliigaa intelekta izstraadee! Tas ir apmeeram tas pats kas Limbazhu Piensaimnieks apnjemas nepiedaliities kodolierochu razhoshanaa..
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses