Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

ACTA saņem liktenīgu triecienu

Eiropas Parlamenta (EP) Starptautiskās tirdzniecības komiteja noraidījusi pretrunīgi vērtēto Viltošanas novēršanas tirdzniecības nolīgumu (ACTA). Balsojums var tikt uzskatīts par liktenīgu triecienu nolīgumam, jo komiteja ar saviem lēmumiem rekomendē parlamenta balsojumu, raksta Db.lv.

Pret ACTA balsojuši deviņpadsmit deputāti, bet divpadsmit nolīgumu atbalstījuši, informē Eiropas Parlamenta Preses dienests. Komitejas balsojumu atzinīgi novērtējis Deivids Martins, kurš ir viens no ietekmīgākajiem ACTA kritizētājiem un bijis atbildīgais par ziņojumu Eiropas Parlamentam saistībā ar ACTA. «Es esmu priecīgs, ka komiteja apzinājusies problēmas, kuras es iepriekš biju identificējis, kā arī sekojusi manām rekomendācijām noraidīt ACTA,» teica D. Martins.

«Šī jau ir piektā komiteja, kas noraida nolīgumu. Tagad EP atlicis vienreiz par visām reizēm aizcirst durvis un izbeigt šo nožēlojamo jucekli,» BBC klāstīja D. Martins.

Jūnija sākumā Viltošanas novēršanas tirdzniecības nolīgumu noraidīja Eiropas Parlamenta komitejas. EP Juridisko jautājumu komiteja izvērtēja ACTA ietekmi uz tiesībām Savienībā un nobalsoja pret pretrunīgi vērtētā nolīguma apstiprināšanu.

Arī Pilsoņu brīvību, tieslietu un iekšlietu komiteja izvērtēja ACTA atbilstību ES Pamattiesību hartai un norādīja, ka ACTA pārkāpj pamattiesības. Savukārt izvērtējot ACTA ietekmi uz ES nozarēm, EP Rūpniecības, pētniecības un enerģētikas komiteja balsojumā atbalstīja nostāju, ka ACTA nenodrošina dažādu tās mērķauditoriju tiesības un brīvības.

Paredzēts, ka Eiropas Parlamentam par ACTA būs jābalso jūlijā, un ir iespējami vairāki scenāriji, kas ar nolīgumu notiks tālāk – parlaments var to atbalstīt, noraidīt vai arī gaidīt Eiropas Savienības Tiesas spriedumu.

Iepriekš Eiropas Tautas partija pavēstīja, ka aicinās balsojumu atlikt līdz tiks saņemts Eiorpas Savienības Tiesas atzinums par ACTA. Parādījušās arī baumas, ka Eiropas Tautas partija vēlas, lai balsojums tiktu veikts slepenībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses