Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Apple izplatītājs Baltijā: Neredzam spēcīgu organizētu "pelēko tirgu"

Neredzam Baltijas valstīs spēcīgu organizētu "pelēko tirgu", vērtēja informācijas tehnoloģiju kompānijas Apple oficiālā izplatītāja Baltijas valstīs "AVAD Baltic" direktors Tomass Palšis.

"Vienmēr būs kāds, kas kaut ko nopērk lētāk. Protams, kaut kur pasaulē notiek pārdošanas veicināšanas pasākumi vai kādam ir pārāk lieli krājumi, kas jāsamazina, bet es domāju, ka tas ir normāli. Cilvēki ceļo un iepērkas, citi ierodas Latvijā un pērk šeit. Tas notiek tagad un notiks nākotnē," norādīja Palšis.

Viņa vērtējumā cenas patlaban visur ir diezgan līdzīgas. Turklāt, pēc viņa domām, nevar salīdzināt situāciju, kad nodokļi tiek maksāti un kad netiek maksāti. "Protams, ja nopērkat preci ASV un spējat izvairīties no pievienotās vērtības nodokļa maksāšanas un nemaksājat to arī Latvijā, tas izmaksās lētāk. Bet arī cigaretes ir lētākas Baltkrievijā," sprieda "AVAD Baltic" pārstāvis un piebilda, ka cena var atšķirties arī atkarībā no ASV dolāra kursa.

Vaicāts, kāpēc cilvēkiem būtu jāpērk ierīces no oficiālajiem tirgotājiem, viņš norādīja, ka patērētāji var brīvi izvēlēties, taču "Apple" vēlas būt pārliecināts, ka, pērkot oficiālajā kanālā, viņi saņems augstākās kvalitātes servisu, visu palīdzību un konsultācijas.

Viņš stāstīja, ka pirms kāda laika "AVAD Baltic" mēģināja noskaidrot ko vairāk par to, kā darbojas "pelēkais tirgus". Tika pārbaudīta viena interneta mājaslapa, kur tika piedāvāti lētāki "Apple" datori. Sazinoties ar potenciālajiem pārdevējiem, saņemts uzaicinājums satikties kādā degvielas uzpildes stacijā. "Ja cilvēks dod priekšroku "Apple" produkta iegādei uzpildes stacijā un naudas izdošanai par produktu bez dokumentiem un garantijām, nevaram viņu apturēt."

Savukārt, atbildot uz jautājumu, kā varēja rasties situācija, ka dažas kompānijas, piemēram, "Elkor", jau tirgoja planšetdatoru "iPad" pirms oficiālās tirdzniecības sākšanas Latvijā, viņš pieļāva, ka "kāds devās uz ASV vai kādu citu valsti, kur "iPad" jau bija pieejams, ielika ceļojumu somā un atveda uz Latviju". "AVAD Baltic" neesot nedz legālu, nedz morālu līdzekļu, kā to apturēt, vēl vairāk - to liedzot likumi konkurences jomā.

"AVAD Baltic" ir oficiālais "Apple" produktu izplatītājs Baltijas valstīs kopš 2007.gada. Uzņēmuma galvenā mītne ir Lietuvā. Pagājušais gads uzņēmumam bija rekordgads, kad sasniegts 15,84 miljonu eiro (11,14 miljonu latu) apgrozījums, kas pārsniedzis prognozes, pārdoti 11 000 datoru. Šogad plānotais pieaugums ir aptuveni 90%, sasniedzot 29 miljonus eiro (20 miljonus latu). Plānots pārdot 17 000 datoru.

Šā gada pirmajā pusgadā, salīdzinot ar 2010.gada attiecīgo periodu, datoru pārdošanas apjoms Baltijas valstīs pieaudzis par 62,2%, tai skaitā Igaunijā - par 59%, Lietuvā - par 64,6%, Latvijā - par 81%.

"Apple" klēpjdatoru tirgus daļa Latvijā un Lietuvā patlaban ir aptuveni 4%, bet Igaunijā - 7%. Mērķis ir panākt, ka tā ir līdzīga kā Skandināvijas valstīs un Rietumeiropā, kur kompānijas tirgus daļa ir 8%-15%.

Visu interviju ar "AVAD Baltic" direktoru lasiet biznesa portāla "Nozare.lv" sadaļā "Viedokļi, intervijas".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektroenerģijas balansēšanas tirgus nākotne

Latvijā ilgu laiku niecinātās un kritizētās, savulaik OIK apkarošanas rezultātā izslēgtās ar dabasgāzi darbināmās koģenerācijas stacijas tagad var izrādīties vērtīgs elektroenerģijas ba...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses