Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Arodbiedrība: Notiek apzināta sabiedrības maldināšana par Palink maksātnespējas procesu

Apvienotās daudznozaru arodbiedrības rīcībā ir informācija, kas norāda uz apzinātu sabiedrības maldināšanu, pretrunām un, iespējams, pat procesuāliem Latvijā spēkā esošu normatīvo aktu pārkāpumiem saistībā ar Iki un Cento veikalu operatora SIA Palink maksātnespējas procesu, teikts Apvienotās daudznozaru arodbiedrības nosūtītajā vēstulē valsts augstākajām amatpersonām, Augstākās tiesas Senāta Civillietu departamenta priekšsēdētājam, ģenerālprokuroram un Maksātnespējas administrācijas direktoram.

"Uzņēmuma maksātspēja nav jāvērtē politiski un emocionāli, bet ir jādod iespēja tiesai, administratoram profesionāli, neatkarīgi un objektīvi izvērtēt uzņēmuma maksātspēju un iespējamos procesa risinājuma veidus, lai kādi arī tie nebūtu, jo kreditora interesēs nav pazudināt "plaukstošu" uzņēmumu, bet pasargāt kreditorus," raksta Apvienotās daudznozaru arodbiedrības Senāta prezidents Oleksandrs Baranovs.

Arodbiedrība uzdod vēstules adresātiem vairākus jautājumus, uz kuriem sniegtās atbildes, iespējams, varētu pilnībā mainīt publisko viedokli par Palink un maksātnespējas procesa norisi. Vēstulē norādīts, ka Palink maksātnespējas procesa administratores kreditoru prasījumu reģistrs atklāj, ka janvāra sākumā Palink pieteikto kreditoru prasījumu apjoms ir 30 566 257 lati, bet kreditoru skaits - 223 uzņēmumi.

"Šie ir tikai pieteikušos kreditoru prasījumi, bet tie neatklāj patieso situāciju, jo šajā reģistrā nav iekļauti kreditori, kas neiesniedza dokumentus noteiktajā laikā vai tie neatbilda noteiktajai procesuālajai kārtībai. Šajā sarakstā nav iekļautas arī neizmaksātās darbinieku algas par 2011.gadu un vēl citi uzņēmuma maksājumi. Saskaņā ar Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem šādu dokumentu (kreditoru prasījumu reģistru) ir tiesīgs saņemt ikviens maksātnespējas procesā reģistrētais kreditors. Tas ir pretēji Palink pārstāvju plašākai sabiedrībai apgalvotajam, ka ir maksātspējīgi, termiņā pilda visas savas saistības un maksātnespēju pieteikušais Sergejs Guščins ir vienīgais kreditors," raksta Baranovs.

Viņš rosina domāt, vai uzņēmuma apgalvojumi par grandioziem nākotnes attīstības plāniem un investīciju projektiem nav tikai "tukša salmu kulšana", ņemot vērā, ka 2011.gada decembrī Palink slēdza trīs Iki un Cento veikalus Latvijā.

Arodbiedrība atgādina, ka Palink publiski atzinuši, ka lielākā daļa produktu tiek iepirkti caur uzņēmuma māteskompāniju UAB Palink, no kura tālāk tos iegādājas Palink un tie tiek vesti atpakaļ uz Latviju. "Ņemot vērā šo faktu, vai var ticēt Palink publiski paustajam apgalvojumam, ka 25,972 miljonu latu parāds UAB Palink patiesībā ir māteskompānijas veiktās ilgtermiņa investīcijas uzņēmumā, nevis parāds par piegādātajiem produktiem?"

Vēstulē vaicāts: "Kāpēc valsts amatpersonas un institūcijas pārkāpj Latvijas Republikas normatīvos aktus un iejaucas maksātnespējas procesā, maksātnespējas administratora darbā un tiesas lēmumos, tādā veidā radot precedentu un priekšzīmi citiem uzņēmumiem nemaksāt parādus un nodokļus?"
Baranovs pauž neizpratni par valsts amatpersonu un valsts institūciju pausto aizstāvību Palink. "Mums nav skaidrs, kāpēc valsts amatpersonas un valsts institūcijas tik ļoti publiski un neoficiāli aizstāv un glābj viena ārvalstu investora meitaskompāniju Latvijā, kas, atļaušos piebilst, maksā pievienotās vērtības nodokli nodokli Lietuvā, nevis Latvijā un ir gandrīz miljons latu parādā valstij?"

Apvienotās daudznozaru arodbiedrības asociācijā ir vairāk nekā 500 biedru. Daļa no tiem ir darbinieki uzņēmumos, kuriem parādā ir Palink un kuri var palikt bez darba, ja Palink uzsāks tiesiskās aizsardzības procesu vai neatmaksās parādu.

Jau ziņots, ka Palink rīkotājdirektore Dace Zundure noliedz, ka uzņēmuma parādsaistības 223 uzņēmumiem ar kopējo parāda summu 30,99 miljoni un dēvē šos datus par falsifikāciju.
Palink maksātnespējas sprieduma izpilde apturēta līdz Senāta lēmumam. Lietu AT Senāta Civillietu departamenta sēdē skatīs 7.martā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses