Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Jūrniekiem piemēros vispārējo iedzīvotāju ienākuma nodokļa režīmu

Jūrniekiem, kuri strādā uz starptautisko pārvadājumu kuģiem, turpmāk piemēros vispārējo iedzīvotāju ienākuma nodokļa režīmu, paredz šodien Saeimā kā steidzami otrajā un galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Turpmāk jūrnieku darba ienākumiem plānots piemērot ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamo minimumu, nodokļa atvieglojumu par apgādībā esošām personām, kā arī attaisnotos izdevumus.

Izmaiņas likumā bija nepieciešamas, jo patlaban jūrnieki, kuri saņem atalgojumu pēc minimālā tarifa un kuru gada vidējā mēnešalga nepārsniedz 350 latus, ir nelabvēlīgākā situācijā nekā nodokļa maksātāji, kuriem piemēro vispārējo nodokļu režīmu.

Paredzēts, ka vispārējo iedzīvotāju ienākuma nodokļa režīmu piemēros jūrnieku ienākumiem, kas gūti, sākot ar 2011.gada 1.janvāri. Finanšu ministrijas informācija liecina, ka iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksām 2012.gadā būs nepieciešami 1,5 miljoni latu.

Šobrīd likumā ir noteikts, ka ienākumam, ko fiziskā persona gūst uz tādu darba attiecību pamata, kas paredz šo personu nodarbināt uz starptautiskos pārvadājumos izmantojama kuģa, netiek piemērots neapliekamais minimums, nodokļa atvieglojums par apgādībā esošu personu un attaisnotie izdevumi.

Izvērtējot jūrniekiem piemēroto speciālo iedzīvotāju ienākuma nodokļa režīmu, rodas problēma, ja pieņem, ka "ierindas jūrnieki" saņem atalgojumu pēc minimālā tarifa. Šajā gadījumā tie jūrnieki, kuru gada vidējā mēnešalga nepārsniedz aptuveni 350 latus mēnesī, atrodas nelabvēlīgākā situācijā nekā maksātāji, kuriem piemēro vispārējo nodokļa režīmu, un šo jūrnieku neto ienākums gadā ir mazāks.

Ņemot vērā minēto, ir nepieciešami grozījumi likumā, tādējādi likvidējot nevienlīdzīgo situāciju, kādā atrodas zemāk atalgotie ierindas jūrnieki salīdzinājumā ar nodokļa maksātājiem, kuriem piemēro vispārējo iedzīvotāju ienākuma nodokļa režīmu, teikts likumprojekta anotācijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses