Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Latvijas kuģniecība publisko frakts likmes

AS Latvijas kuģniecība (LK) pirmo reizi publiskojusi savu kuģu frakta likmes. Publiskai akciju sabiedrībai ir svarīgi būt caurspīdīgai un sniegt vispusīgu informāciju par uzņēmumu visām ieinteresētajām pusēm, it īpaši ieguldītājiem, uzskata LK valdes loceklis Pols Tomass (Paul Thomas).Turpmāk šāda informācija tiks publiskota katru ceturksni.

2011.gadā Latvijas kuģniecības vidējā izmēra tankkuģu (12 MR tipa tankkuģi ar 52 tūkstošu tonnu kravnesību) vidējā frakta likme bija 12 882 USD dienā, kas ir par 8,7% augstāka nekā 2010.gadā. Savukārt handy tankkuģu (7 handy tankkuģi ar kravnesību 37 tūkstoši tonnu katrs) vidējā frakta likme 2011.gada bija 11 216 USD dienā, kas ir par 4,6% augstāka nekā 2010.gadā.

Vienīgais tankkuģis, kam pēdējā gada laikā ir samazinājusies frakta likme, ir panamax tipa tankkuģis Rīga ar 68 tūkstošu tonnu kravnesību. Tā vidējā frakta likme 2011.gadā bija USD 13 623 dienā, kas ir par 28% mazāk nekā gadu iepriekš.

Ienākumu samazināšanos no tankkuģa Rīga fraktēšanas ietekmējis gan kuģa vecums (tas nolaists ūdenī 2001.gadā), gan pieprasījuma samazināšanās pēc šāda izmēra tankkuģu pakalpojumiem visā pasaulē. Līdzīga tendence vērojama arī citu līdzīgu kuģu īpašnieku ienākumos, jo samazinājies pieprasījums pēc tālajiem pārvadājumiem, it īpaši no naftas pārstrādes rūpnīcām austrumos uz rietumu valstīm.

Pēdējos gados pasaulē ir krities pieprasījums pēc naftas produktiem, it īpaši attīstītajās rietumu valstīs, kā arī pieaudzis tankkuģu skaits, ko radīja lielais kuģu pasūtījums pirms pasaules ekonomiskās krīzes. Tas ir radījis zaudējumus visiem kuģu īpašniekiem. Tomēr Latvijas kuģniecības vadībai ir izdevies panākt frakta likmju pieaugumu pēdējā gadā. "Uzņēmuma jaunā valde nodrošina, ka uzņēmumā tiek ievēroti stingri un augsti korporatīvās pārvaldības principi. Vairs nenotiek nekādas manipulācijas ar frakta likmēm un netiek izmantoti negodīgu brokeru pakalpojumi,” uzsver P.Tomass. Šobrīd Londonā notiek tiesvedība, lai atgūtu USD 135 miljonus, kas uzņēmumam izkrāpti caur negodīgām kuģu fraktēšanas shēmām laika posmā no 2003.gada līdz 2005.gadam. LK cer, ka tiesvedības rezultātā Latvijas kuģniecībai izdosies šo naudu tuvākajos pāris gados atgūt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses