Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā +1 °C
Sniega pārslas
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Latvijas vēja enerģijas asociācija kļuvusi par WindEurope biedru

Turpinot darbu pie vēja enerģijas ražošanas attīstīšanas, Latvijas Vēja enerģijas asociācija kļuvusi par Eiropas lielākās vēja enerģijas organizācijas WindEurope biedru, informēja asociācijas pārstāvji.

Asociācijā skaidroja, ka tā ir papildu iespēja veicināt investīciju, zināšanu un tehnoloģiju piesaisti Latvijas vēja enerģijas sektora attīstībai, palīdzot sasniegt valsts Nacionālajā enerģētikas un klimata plānā 2021.-2030.gadam nospraustos mērķus.

"Jo īpaši būtiski tas ir patlaban, kad pārvarot krīzes sekas, vēja enerģijas attīstība nodrošinās Latvijas ekonomisko izaugsmi un klimata mērķu sasniegšanu," pauda Latvijas Vēja enerģijas asociācijas vadītājs Andris Vanags.

Viņš uzsvēra, lai sasniegtu izvirzītos mērķus, Latvijā ir jāveic liels darbs, bet tam ir svarīga politiskā griba un mītu laušana sabiedrībā. "Kamēr mēs izvairāmies no nezināmā un baidāmies, visā Eiropā vējš jau sen ir pilnvērtīgs enerģijas avots, kas nodrošina 15% no visas patērētās elektroenerģijas. Un būtiski ir atbrīvoties no pagātnes rēgiem - vējš ir atjaunojamā enerģija, kas konkurētspējīgi var iekļauties tirgū," pauda Vanags.

Savukārt WindEurope vadītājs Džails Diksons norādīja, ka Latvijai ir lielas ambīcijas atjaunojamo energoresursu ražošanas jomā, apņemoties līdz 2030.gadam ražot vismaz 50% elektroenerģijas no atjaunojamiem resursiem. Nozīmīgu devumu tajā sniegs arī vējš, desmit gadu laikā kāpinot ražošanas jaudu no 66 megavatiem (MW) līdz 800 MW. 

"Tas ļaus arī Latvijas iedzīvotājiem izmantot nodarbinātības un sociālos ieguvumus, ko sniedz vēja elektroenerģijas ražošana - patlaban šajā nozarē tiek nodarbināt 300 000 cilvēku visā Eiropā un ik gadu vidēji tiek veikti ieguldījumi 25 miljardu eiro apmērā," skaidroja Diksons.

Viņš arī pauda cerību sadarboties ar Latvijas Vēja enerģijas asociāciju un ekonomikas ministru Jāni Vitenbergu (KPV LV), strādājot pie tādas politikas, kas veicinātu pilnvērtīgu vēja enerģijas potenciāla izmantošanu.

Latvijas vēja asociācijas pārstāvji skaidroja, ka Latvijā patlaban ir trešā mazākā uzstādītā vēja enerģijas jauda Eiropas Savienībā - 66 MW, apsteidzot tikai Slovēniju un Slovākiju. Savukārt Lietuvā vēja enerģijas jauda ir astoņas reizes lielāka nekā Latvijā un sasniedz 548 MW, bet Igaunijā - gandrīz piecas reizes lielāka, sasniedzot 320 MW. 

Asociācijā norādīja, ka Nacionālais enerģētikas un klimata plāns 2021.-2030.gadam paredz 800 MW vēja enerģijas jaudas uzstādīšanu Latvijā. Savukārt Eiropā pagājušajā gadā vēja enerģijas kopējā jauda sasniedza 205 gigavatus (GW). 2019.gadā Eiropā tika izveidoti jauni vēja parki ar 15,4 GW jaudu (Eiropas Savienības valstīs - 13,2 GW).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mainās klientu apkalpošana

Domāju, ka patlaban vien retais apšaubīs to, ka mākslīgais intelekts (MI) ir daudzu jomu nākotne. Pasaules pieredze rāda, ka tieši klientu apkalpošanā MI tiek ieviests ātri, saskatot gandrīz nei...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses