Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

"Lego" iekšienē

Arī "cipargalvas" mēdz radoši izpausties. Olga Kurpniece (28) tādu iespēju atradusi, strādājot ar SAP biznesa informācijas sistēmu uzņēmumā Latvijas dzelzceļš. "Nav viena veida, kā ar SAP palīdzību optimizēt darba organizāciju. Veidi ir neskaitāmi, var izvērsties," viņa saka. Olga izglītību ieguvusi transporta un loģistikas jomā, bet strādāšanu tajā nu jau uzskata par noietu etapu. SAP tomēr esot daudz interesantāka lieta.

Vairāk darot, vairāk izdara

Pēc vidusskolas transports kā perspektīva nozare gan palika atmiņā no ģeogrāfijas skolotājas teiktā, tāpēc Olga devās studēt uzņēmējdarbības loģistiku un transporta ekonomiku Rīgas Tehniskajā universitātē. Paralēli pilna laika studijām viņa strādāja pilna laika darbu, tāpēc brīžiem mācības palika zaudētājos. Olga stāsta, ka visu mūžu atcerēsies eksāmenu pie viena no transporta jomas guru, uz kuru viņai nebija laika gatavoties, bet kuru viņa nokārtoja, jo varēja atbildēt, balstoties uz savas praktiskā darba pieredzes.

Pieredzi Olga sāka krāt jau skolas laikā. SIA Griko grāmatnīcā, kur mamma bija grāmatvede, meitene strādāja kā pārdevēja kasiere vasarās, tad arī sestdienās un svētdienās cauru gadu. (Pie kases gūtās iemaņas, starp citu, vēlāk noderējušas, stājoties darbā Latvijas dzelzceļa grāmatvedībā.) Studējot Olga kādu laiku brīvdienas pavadīja grāmatnīcā, bet darbdienas - SIA Unifex, kur bija atradusi darbu saistībā ar apgūstamo specialitāti. "Jo vairāk mēģina darīt, jo vairāk izdodas,  Olga tagad saka par savu tolaik ļoti saspringto ikdienas ritmu.

Viņa pieteicās arī programmā Work&Travel un paspēja divas vasaras pastrādāt atrakciju parkā ASV, kur apjautusi, ka ar RTU diplomu dzīvē būs par maz. Olga atrada informāciju par iespēju iegūt Solfordas Universitātes MBA grādu ar Rīgas Starptautiskās ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolas starpniecību un nolēma šo iespēju izmantot. "Man nebija vadītājas pieredzes, bet, tur mācoties, sāku sevī novērot vadītāja kvalitātes," Olga stāsta un piebilst, ka nopietnās mācības vairojušas ticību saviem spēkiem.


Klucīšu krāvums

Darbs transporta kompānijā Unifex, kur Olga bija pasūtījumu operatore, bet vēlāk - iepirkumu menedžere, likās gana interesants, taču ar laiku kļuva skaidrs, ka izaugsmes iespēju ir gauži maz. Olga sāka meklēt jaunu darbu un nokļuva Latvijas dzelzceļā. Jaunās sievietes karjera šajā milzī sākās un attīstījās reizē ar SAP sistēmas ieviešanu uzņēmumā. Pakāpeniski pienākumi kļuva sarežģītāki un plašāki, un nu Olga jau otro gadu ir SAP daļas vadītājas vietniece, kuras pakļautībā strādā ap 20 darbinieku. Sapratni par SAP Olgai palīdzējusi rast arī iegūtā izglītība - loģistikas un transporta joma ir ļoti tuva tam, kā uzņēmumā cirkulē informācija. Jo vairāk zini par kopējiem procesiem, jo efektīvāk spēsi strādāt.

"Tas ir kā lego konstruktors," Olga raksturo savu darbalauku: "Katrs klucītis atbild par savu jomu, viss saliekas kopā, un tas ir SAP." Šī informācijas sistēma Latvijas uzņēmumos tiek izmantota jau apmēram 10 gadu un ļauj efektīvāk pārvaldīt visus uzņēmuma resursus - sākot ar finansēm un personālu, beidzot ar krājumiem, ražošanas jaudām un laiku. "Cik daudz no šīs sistēmas gribam, tik daudz tā mums iedos," Olga saka un min pašas piedzīvotu piemēru - agrāk Latvijas dzelzceļa daudzo grāmatvedību izveidotos pārskatus kopā varēja savilkt trijos mēnešos, tagad līdz ar SAP ieviešanu tās ir trīs nedēļas. Olga ar savu darbu ir viens no tiem cilvēkiem, kas uzņēmumā veicina pārmaiņas, lai gan bilst, ka šo pārmaiņu saistība ar cilvēku atlaišanu gan nav diez ko patīkama.
 

Fanu strīdi

Patīkamā un interesantā darbā tomēr ir vairāk. "Uzņēmums ir liels, un katru dienu ir jauns izaicinājums. Man ļoti nepatīk, ja man saka - tas nav iespējams. Uzreiz sāku meklēt - kāpēc. Viss ir iespējams, tikai jāatrod puse, no kuras konkrēto lietu risināt," Olga atzīst. Viņai patīk kārtība, sistemātiskums, struktūra, lai gan no darba brīvajā laikā Olga ļaujas kam gaisīgākam - sporta dejām un aerobikas nodarbību vadīšanai, jo ieguvusi arī aerobikas trenera sertifikātu.

Olgas ikdiena ir sapulces, risinājumu meklēšana visdažādākajos projektos, tāpēc rutīnas nav. Jaunā sieviete uz darbu nāk ar prieku, tomēr atzīst, ka dažkārt nākas nopūlēties, lai atrastu kopīgu valodu ar uzņēmuma mainīgo vadību vai nogludinātu darbinieku konfliktus un nesaprašanos. "Katrs konsultants ir sava SAP moduļa fans, tāpēc mēdz būt strīdi, ar kuru moduli konkrēto projektu labāk ieviest," Olga stāsta. Ar vadītājas pienākumiem viņa labi tiek galā, kaut arī sākumā bijis grūti. "Biju visjaunākā, neņēma nopietni. Bet tagad ir ko atcerēties."

Latvijas dzelzceļš ir liels uzņēmums, tāpēc Olga neizslēdz iespēju, ka karjerai tā ietvaros vēl būs kur attīstīties. Viņa lolo arī sapni par savu biznesu, kas varētu saistīties ar IT risinājumiem. Ideja pagaidām gan vēl tiek briedināta. "Darīšu visu, ko varēšu, bet ir tāds teiciens - ja negribi, lai piepildītos, pastāsti visiem," Olga smaida.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Karjeras kāpnes

Kopš 2007

SAP daļas vadītāja vietniece SAP funkcionalitātes jautājumos un vecākā konsultante a/s Latvijas dzelzceļš

2005-2007

galvenā grāmatvedības eksperte a/s Latvijas dzelzceļš

2004-2005

grāmatvede a/s Latvijas dzelzceļš

2003-2004

ekonomiste a/s Latvijas dzelzceļš

1999-2002

pasūtījumu operatore, vēlāk iepirkumu menedžere SIA Unifex

1995-1998

pārdevēja kasiere SIA Griko

Hierarhija

A/s Latvijas dzelzceļš valde

finanšu direktors

SAP daļas vadītājs

SAP daļas vadītāja vietniece Olga Kurpniece

atbalsta dienests, funkcionālie konsultanti, programmētāji - kopā ap 20 cilvēku

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses