Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Lietu internets izvēršas aizvien plašāk

Latvijā, attīstoties arvien jaudīgākām datu pārraides tehnoloģijām, vērojams arī lietu interneta (Internet of Things jeb IoT – angļu val.) popularitātes pieaugums. Pašlaik tas vairāk ietekmē komersantus un arī pašvaldības, taču, šķiet, nav tālu laiks, kad viedās ierīces, kuras ērti vadāmas caur internetu, būs katras mājsaimniecības ikdiena.

Tīkls Rīgā un lielajās pilsētās

Viens no pērnā gada ievērojamākajiem notikumiem šajā jomā ir fiksēto sakaru operatora Lattelecom lietu interneta tīkla izveide. Tas janvārī darbojās Rīgā un 11 lielākajās Latvijas pilsētās. No lietotāja viedokļa raugoties, pozitīvi vērtējama aizvien nopietnākas konkurences parādīšanās telekomunikāciju jomā. 

Kā izriet no Lattelecom korporatīvās attīstības dienesta direktora Krista Avota Dienai sacītā, tīkls orientēts uz to, lai dotu iespēju pašvaldībām un vietējiem uzņēmējiem izmantot risinājumus viedās pilsētas un viedās ražošanas jomās. Šobrīd Lattelecom uzsācis pirmos lietu interneta risinājumu pilotprojektus ar vadošajiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem un komunālo pakalpojumu sniedzējiem Latvijā. 

Tīkla izveidei Lattelecom izmantojis jaunākās paaudzes jeb LPWan Low-Power Wide-Area Network tehnoloģiju, kas, pēc Avota sacītā, no bezvadu un mobilā interneta atšķiras ar zemām uzturēšanas izmaksām, mazu enerģijas patēriņu un iespēju pieslēgt tīklā neierobežotu ierīču skaitu. 

Lietu interneta tīkla pielietojums un iespējas ir plašas, norāda Avots, tas var būt vērtīgs palīgs pašvaldībām, namu apsaimniekotājiem, ražojošiem uzņēmumiem. Privātpersonas viņš uzskata par klientiem jau tālākā nākotnē.
 

Katra sestā SIM karte ierīcē

Mobilo sakaru operatora BITE Latvija vadītājs Kaspars Buls Dienai pauž, ka attīstība lietu interneta jomā norit strauji – iesaistīti gan programmatūru izstrādātāji, gan jaunu ierīču ražotāji, gan arī mobilo sakaru operatori. Informācijas apmaiņas nodrošināšanai viedajās ierīcēs tiek izmantotas SIM kartes, un šobrīd šādās ierīcēs BITES tīklā tiek izmantota katra sestā SIM karte.

Lietotāji ir galvenokārt uzņēmuma biznesa klienti. Pēc BITE Latvija informācijas, visbiežāk šīs SIM kartes tiek izmantotas elektrības, gāzes un ūdens skaitītājos, GPS iekārtās, banku karšu termināļos, kā arī videonovērošanas kamerās. 

Interesi par šādiem pakalpojumiem aizvien biežāk izrāda arī privātpersonas. "Ja pērn kompānijas telemetrijas klientu skaits pieauga par aptuveni 10%, tad paredzams, ka šogad un arī turpmākajos gados pieaugums būs daudzkārt lielāks, jo gan tirgus attīstās, gan arī uzņēmums plāno paplašināt piedāvājumu ar jauniem, inovatīviem risinājumiem," norāda Buls. 

Šobrīd BITES grupas uzņēmumi testē dažādus viedos risinājumus, piemēram, viedās gaismas laternas, viedos gāzes skaitītājus, kā arī veselības, lauksaimniecības un citām nozarēm aktuālas viedās iekārtas. 

Globāli skatoties, lietu interneta risinājumi vēl ir agrīnā attīstības stadijā. Tie lielākoties ir pielāgoti noteiktu nozaru vajadzībām, kā arī ne vienmēr ir praktiski.

Kad šī problēma tiks atrisināta, mūs sagaida īsta tehnoloģiju attīstības revolūcija.

Paredzams, ka tas varētu notikt jau tuvākajā piecgadē – līdz ar brīdi, kad komerciālā režīmā kļūs pieejama jaunās paaudzes 5G tehnoloģija, jo pilnvērtīgai lietu interneta attīstībai ir nepieciešama lielāka datu pārraides jauda, nekā spēj nodrošināt 4G, norāda BITE Latvija vadītājs.

 
Gandrīz 300 000 ierīču 

Līdz šim visvairāk gan 5G, gan lietu interneta attīstīšanā Latvijā paveicis mobilo sakaru operators Latvijas Mobilais telefons (LMT). Pēc uzņēmuma datiem, tīklā pieslēgto robotu jeb lietu skaits tuvojas 300 tūkstošiem. 

Pamatā tie esot dažādi telemetrijas risinājumi, viedie sensori, kā arī viedie skaitītāji. Vēl būtisks apjoms dažādu sensoru tiekot saslēgts, izmantojot, piemēram, viedtālruni vai interneta rūteri.  

"Iespējams, starp šādi pieslēgtajiem tehnoloģiskajiem risinājumiem esot arī kāds ledusskapis," smej LMT Biznesa vadības dienesta direktors Vīgants Radziņš un turpina: "Taču ne tādā trakulīgā izpildījumā, kā notiek automātiska produktu pasūtīšana veikalā, bet drīzāk servisa monitoringa stilā, t. i., līdzīgi kā Tesla automašīnai, kura ziņo par auto tehnisko stāvokli."

Taujāts par datu pārraides apjomiem no lietu interneta izmantošanas, Radziņš norāda, ka tie ir maza apjoma un ka notiek daudzu mērījumu rezultātu nosūtīšana, nevis masīva datu apjomu pārraidīšana. Tāpēc datu pārraides apjoms IoT iekārtai, salīdzinot ar, piemēram, ar videostraumēšanas pakalpojumu, ir neliels. Tīklā lielāko datu apjoma īpatsvaru pašlaik rada dažāds videosaturs. 

Kā būtisks lietu interneta attīstībai jāatzīmē LMT pērn veiktais darbs, sagatavojoties 5G interneta tehnoloģijas ieviešanai. Pēc tam, kad LMT uzstādīja pirmās ar 5G savietojamās mobilo sakaru bāzes stacijas, tam sekoja arī Tele2. LMT uzsācis sadarbību ar bezvadu iekārtu ražotāju MikroTik 5G tehnoloģijām pielāgotu iekārtu izstrādei, izveidojot bezvadu datu pārraides radiotīkla savienojumu ar ātrumu desmit gigabiti sekundē jeb desmit Gbps. 

Jāatzīmē, ka pērn novembra beigās LMT ieguva divas 5G frekvenču joslas Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas rīkotajā izsolē. Jāņem vērā, ka tās ir bāzes frekvenču joslas, kas ir pirmās, kam šobrīd tehnikas ražotāji izstrādā aparatūru 5G tīkla izmantošanai.

Ir zināms, ka LMT vairākās Latvijas pilsētās īstenojis lietu internetā balstītus videonovērošanas un sensoru risinājumus, kas palīdz uzturēt kārtību un drošību tajās. Lietu interneta sensori tiek izmantoti arī pilsētu ielu apgaismojumā. LMT šobrīd strādā pie savienoto auto tehnoloģiju, viedās pilsētvides, datorredzes un citiem moderno tennoloģiju risinājumiem. Šajos projektos "ārkārtīgi būtiska ir spēja lietām ātri un droši apmainīties ar informāciju, piemēram, automašīnai sazināties ar citām mašīnām, kas atrodas uz ceļa, novērtējot to attālumu un ātrumu, kā arī ar ceļa zīmēm un luksoforiem, un arī identificēt gājējus, apmainīties ar informāciju par dažādiem šķēršļiem ar citiem satiksmes dalībniekiem," norāda Radziņš. Šāda mēroga attīstībai ir nepieciešami vairāki fundamentāli tīkla infrastruktūras rādītāji – atsevišķiem pakalpojumiem liela datu pārraides jauda, liels reakcijas ātrums jeb zems latentums, liela skaita sensoru apkalpošana vienas šūnas robežās, drošība, zems enerģijas patēriņš un, protams, mobilitāte – iespēja pārraidīt datus ne tikai starp fiksētām, bet arī mobilām iekārtām. Ar to arī skaidrojama aktivitāte 5G tehnoloģijas attīstīšanā.

 
Pieaug izmantošanas intensitāte

Pēc mobilo sakaru operatora Tele2 Dienai sniegtās informācijas, M2M (machine to machine jeb ierīce ierīcei – angļu val.) SIM karšu skaits Latvijā 2017. gada decembrī, salīdzinot ar šo pašu laika periodu 2016. gadā, palielinājies par 27%. Savukārt patērēto mobilo datu apjoms audzis par 180%, kas liecina ne vien par M2M izplatību, bet arī par intensitātes, ar kuru tiek ekspluatēti lietu interneta risinājumi, pieaugumu.

Tele2 lietu interneta pārdošanas vadītāja Renāra Cvetkova skatījumā jau vairākus gadus lietu interneta jeb IoT jomā dominē klasiskās GPS sekošanas ierīces, kuras tiek izmantotas mašīnās. Tas izskaidrojams ar to, ka auto nozare bijusi pirmā, kas sākusi aktīvi izmantot M2M priekšrocības. Pēdējā gada laikā esot audzis arī viedo elektrības skaitītāju īpatsvars. Tele2 novērojis, ka pērn arī apsardzes kompānijas vairāk sākušas klasiskā radio tīkla vietā izmantot ierīces, kas darbojas GSM tīklā. Savukārt mobilo maksājumu jomā jūtama tendence aizvien biežāk izmantot mobilos posterminālus, kuri aprīkoti ar M2M datu kartēm. 

Pēc Cvetkova sacītā, viens no galvenajiem Tele2 izaicinājumiem 2018. gadā ir viedo tehnoloģiju un ar tām saistīto iespēju attīstība ražošanas un rūpniecības jomā, kas varētu atvieglot uzņēmumu darbību, palielināt produktivitāti un uzlabot kvalitāti.
 

Plašpatēriņa elektronikā

Lietu interneta attīstības veicinātāji ir arī plašpatēriņa elektronikas ražotāji. Gigants Samsung, kas ir būtisks šīs nozares spēlētājs, cer līdz 2020. gadam visas kompānijas ražotās ierīces padarīt piemērotas lietu internetam. Pašlaik Samsung lietu interneta ekosistēmā ietilpst televizori, veļasmašīnas, roboti putekļsūcēji, gaisa kondicionieri, kā arī atsevišķi skaļruņu modeļi. 
Samsung sadzīves elektronikas biznesa direktors Baltijā Sergejs Kostjučenko Dienai stāsta, ka pašlaik aktīvi noris darbs arī pie tā, lai tuvākajā laikā Latvijā būtu pieejami arī viedie ledusskapji, kas ne tikai pildīs savu pamatfunkciju – uzturēt svaigus produktus, bet arī kļūs par centrālo mājas pārvaldības rīku, lai, piemēram, nepametot virtuvi, varētu paskatīties, kurš zvana pie durvīm, regulēt termostatu vai uzraudzīt blakus istabā guļošu mazuli. 

Visas Samsung ekosistēmā savienotās ierīces iespējams pārvaldīt caur viedtālrunī lejuplādēto SmartThings lietotni. Tā ļauj, piemēram, ar mobilā telefona palīdzību attālināti ieskatīties savā ledusskapī, lai plānotu pārtikas iegādi, un citas iespējas.

Kā tas izskatās, raugoties no tirdzniecības zāles puses? Populāra sadzīves tehnikas veikala PTA pārdevējs konsultants Alvis Mihņevičs norāda, ka veļasmašīnas un trauku mazgājamās mašīnas, kas būtu attālināti vadāmas caur internetu, veikala piedāvājumā ir. Šāda sadzīves tehnika gan ir dārgāka, lai arī cenu atšķirība nav kosmiska, pauž tirgotājs. Taču tirdzniecības gaitā veiktie novērojumi liecinot, ka pagaidām vēl sadzīves tehnikas pircējiem, izvēloties to vai citu modeli, iespēja kontrolēt ierīci ar interneta lietotnes palīdzību nav noteicošais pirkuma izvēles kritērijs. Iespējams, ka šādām lietām patērētājs vairāk uzmanības pievērsīšot tad, kad Latvijā populārākas kļūs viedās mājas, kā arī plašāk tiks meklēta iespēja izmantot elektrības cenu atšķirības dažādās diennakts stundās, lai attālināti ieslēgtu ierīci brīdī, kad elektrība maksā lētāk.

Top komentāri

Nu,
N
jābūt absolūtam idiotam,lai kaut kādas personīgās lietas atdotu vadībai caur i-netu.Piemēram-apple nemaz nenoliedz,ka viņu ierīču lietotāji ir pakļauti totālai kontrolei .Tālāk-android sistēmas ir vēl 10x vieglāk pakļaujamas ārējai iedarbībai-tur vispār nav nekādas reālas aizsardzības.Ja mūsdienu cilveks ir tik stulbs,ka bez mobļas nespēj ieslēgt pat veļas mazgāšanas mašīnu,tas ir tikai un vienīgi nožēlojami.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses