Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Pērn brīvo darbvietu skaits palielinājies par 17,9 %

Pērn Latvijā vidēji bija 17 000 brīvo darbvietu un, salīdzinot ar 2016. gadu, to skaits ir pieaudzis par 2600 jeb 17,9%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Sabiedriskajā sektorā bija 6100 brīvu darbvietu, privātajā – 10 900. Gada laikā privātajā sektorā brīvo darbvietu skaits palielinājies par 21,8%, bet sabiedriskajā - par 11,6%.

No visām Latvijā pieejamajām darbvietām (aizņemtajām un brīvajām kopā) 1,9% bija brīvas, no tām sabiedriskajā sektorā – 2,1%, bet privātajā sektorā – 1,8%.

Vidējais aizņemto darbvietu skaits valstī 2017. gadā salīdzinājumā ar 2016. gadu pieauga par 8 400 jeb 0,9%, privātajā sektorā – par 7 400 jeb 1,2%, sabiedriskajā – par 1000 jeb 0,4%.

Visaugstākais brīvo darbvietu īpatsvars bija kvalificētu strādnieku un amatnieku pamatgrupā – 2,9% no visām darbvietām šajā pamatgrupā, kā arī speciālistu pamatgrupā - 2,1%. Gada laikā straujāk audzis pieprasījums pēc kvalificētiem strādniekiem un amatniekiem, vienkāršo profesiju darbiniekiem, kā arī iekārtu un mašīnu operatoriem un izstrādājumu montieriem.

2017. gadā visaugstākais brīvo darbvietu īpatsvars kopējā darbvietu skaitā atbilstošā nozarē bija valsts pārvaldes, aizsardzības un obligātās sociālās apdrošināšanas nozarē – 4,6%, apstrādes rūpniecībā un būvniecībā – katrā 2,3%, veselības un sociālās aprūpes nozarē – 2,2%, ūdens apgādes, notekūdeņu, atkritumu apsaimniekošanas un sanācijas nozarē – 2,1%. Tādās nozarēs kā transports un uzglabāšana, izmitināšana un ēdināšanas pakalpojumi,  informācijas un komunikācijas pakalpojumi, kā arī finanšu un apdrošināšanas darbības brīvo darbvietu īpatsvars arī bija salīdzinoši augsts – 2,0%.

Pērn augstākais brīvo darbvietu īpatsvars bija Rīgas reģionā – 2,3% no visām darbvietām reģionā jeb 11 500, savukārt zemākais – Kurzemes reģionā (1,0% jeb 800).

Saskaņā ar CSP metodoloģiju brīva darbvieta ir tā, kurai pretendents nav izvēlēts un līgums nav noslēgts un darba devējs veic aktīvus pasākumus, lai atrastu tai piemērotu darbinieku, kā arī gatavojas to aizpildīt nekavējoties vai tuvākajā laikā. Aizņemto un brīvo darbvietu aprēķiniem CSP izmanto uzņēmumu iesniegtos statistikas pārskatus un Valsts ieņēmumu dienesta datus.

Top komentāri

Engars
E
Kad Latvju bāliņi un meitas izbraukuši pasaulē iztiku pelnīt , jāsauc sīrieši , lai noplūc nātres , kas uz tēvamăju sliekšņa zied ! Kurš vainīgs , ka Latvju uzņēmumi un īpašumi nonāk ārzemnieku rokās? Vai tikai tie 100 ???....
Migrantpropagandisti
M
darbībā - vispār jau sabiedriskā sektora mistiskās "brīvās" darbavietas tiek vairotas un uzturētas tikai un vienīgi algas fonda palielināšanai kuru pēc tam var sev un sev pietuvinātajiem sadalīt piemaksās un prēmijās! Kā būtu, ja valsts un pašvaldības iestādēs tiktu noteikts, ka par darba pienākumiem pienākas tikai alga un nekādas mistiskas piemaksas par "it kā Jāņa" pappildu slodzi netsik maksātas?
Jampāzijs
J
Kuras darbavietas?Tur kur var tīrus taukus strēbt vai tur kur suņu strumpuļi jālasa pa ielām?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kad klasiskā reklāma nav variants, jādomā radoši

Dzīvojot dinamiskās konkurences apstākļos, kur auditorijas uzmanība ir augstvērtīga deficīta prece, par kuru notiek nepārtraukta cīņa, uzņēmumiem un to zīmoliem ir vitāli svarīgi prast izcelties ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses