Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Rungainis: Brīvdiena pareizticīgo Ziemassvētkos būtu bezatbildība

Publiskajā telpā izskanējušais ierosinājums noteikt pareizticīgo Ziemassvētkus 7.janvārī kā brīvdienu būtu bezatbildīgs un Latvijas ekonomikai radītu simtos miljonu latu mērāmu kaitējumu, komentē investīciju baņķieris, IBS Prudentia partneris Ģirts Rungainis.

Viņš uzsver, ka, ieviešot Latvijā to brīvdienu režīmu, kāds patlaban vērojams Krievijā, un, ņemot vērā lielo krievu īpatsvaru Latvijas sabiedrībā, ekonomika varētu tikt paralizēta uz nedēļu - no Jaungada līdz 7.janvārim.

"Ekonomika būtu mazefektīva, jo tauta būtu paralizēta gadumijas dzeršanā," uzskata Rungainis, piebilstot, ka "tie, kuri patlaban par šo ideju bezatbildīgi spriež, ir vai nu vientieši vai kaitnieki".

Eksperts akcentē, ka šo svētku noteikšana par brīvdienu kalpotu kā nopietns signāls investoriem, kuri patlaban varētu izvērtēt, kurā no Baltijas valstīm izvērst savu darbību.

"Pareizticīgo Ziemassvētkiem nav vietas Eiropas valstī. Šādi svētki Latviju pārvietotu Krievijas-Bizantijas kultūras ietekmē, kas ir pierādījusi, ka nav spējīga uz plaukstošu ekonomiku, jo tajā varas struktūra pakļaujas valdniekiem, kas traucē attīstībai," skaidro Rungainis.

Pēc viņa teiktā, Latvijā vēsturiski dominējis luterānisms, pirms tam - dievturība; un Ziemassvētki, tāpat kā citi lielākie svētki, latviešiem ir galvenokārt saistīti tieši ar saules ritumu un saulgriežiem, tāpēc noteiktās valsts brīvdienas nevajagot automātiski uztvert kā kristietības svētkus.

"Pareizticīgo Ziemassvētki ir vērtējama kā atpakaļrāpošanas pazīme un nespēja pieņemt kalendāra realitātes. Latvijā šie svētki nekad nav bijuši valsts brīvdiena un par tādiem arī nedrīkst kļūt. Tie ir ievietojami vienā kategorijā ar 8.martu un 9.maiju. Jebkādas piekāpšanās vai nu valodas vai svētku jautājumos Latviju ievilktu vēl dziļākā Krievijas ietekmes zonā, ko tā arī izmantotu, kas vēsturiski pierādījies jau PSRS laikā, kad ar "pareizticīgo kārti" tika manipulēts ar Grieķiju. Tās vairs nav nevainīgas lietas," brīdina Rungainis.

Viņš piebilst, ka nevēlas vērsties pret reliģiju vai atsevišķām konfesijām, kā arī apzinās, ka starp pareizticīgajiem ir arī pietiekami daudz latviešu, taču lielākā daļa cilvēku svētku jautājumā patlaban nesaprotot, ko dara, un neapzinoties, kādas tam varētu būt sekas.

Politisko partiju apvienības "Saskaņas centrs" frakcija izskatīšanai Saeimā atkal ir sagatavojusi grozījumus likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām", rosinot noteikt pareizticīgo Ziemassvētkus 7.janvārī par svētku dienu.

Savukārt Zatlera reformu partijas Saeimas frakcija 22.februārī nolēma izveidot darba grupu, kas strādās pie grozījumiem Darba likumā, lai piedāvātu vienu īpašu brīvu dienu, kas varētu tikt izmantota pēc katra darbinieka reliģiskajiem vai ģimenes ieskatiem.

Top komentāri

tas Rungainis šokē -
t
ar savu nekulturalitāti. Jūdu hegemonija! Viņi šķeļ kristiešus. Šķeļ mūsu tradīcijas. Te vienmēr tiek svinēti VISI kriestiešu svētki. Arī krievu ziemassvētki ar kolēģiem un tuviniekiem!. Un ļaudis iet baznīcās! Kāda dzeršana!!?. Laikam Ruņģis spriež pēc sevis. Uzspiež savu masoniskās dolārrzīmes totalitārismu un glābj savu ASV melīgo ekonomikas uzplaukumu, kas turās jau vairāk kā gadsimtu tikai uz Eiropas kontinentā mākslīgi izraisītajiem kariem un tautu nesaskaņām. Skalda un valda. Viņi izzog milzīgo Krieviju,bet paši tur samaksāja miljardu, lai ieviestu boļševismu,tad izšāva cara ģimeni un ieviesa koka rubli, bet par valūtas glabāšanu jūdi ieviesa nošaušanu - nāvessodu. Viss NKVD sastāvs - jūdi. Amerikas jūdi ,. Ļeņins un Trockis un viņa ASV teritorijā gatavotie komisāri, kas izšāva krievus miljoniem,bet holakausta pieminekļus sacēla tikai PAŠI SEV. Viņi nepazaudēja miljonus savas tautas. Bet dēļ naudas izraisīja genocīdu citām tautām - miljonu miljonOs !. - Padzērās miljoniem kristiešu asiņu. Padzirdīja savu dievekli. Un tagad grib,lai mēs ēdam viņu macu? - To ko viņi mums piedāvā,lai atsakāmies no KRISTUS????!!! - ..NĒ. Lai kriestieši svin savus svētkus. Un pareizticība ir visspēcīgākā!!!. Kriestieši - apvienojieties pret NAUDAS HEGEMONIJU. Un ekonomisko aprēķinu HEGEMONIJU pār Garīgām Vērtībām!!!. Vai tad nav redzams - kas patreiz notiek? MŪS IZNĪCINA pa vienam - katra dvēseli,katra ģimeni. Jo atņem vērtības,uzspiežot savus melīgos melīgās valsts "statūtus".
nebruks
n
Redzi, Rungaiņtēvs, šī Eiropas tumsas laikos dzimusī gaismas oāzes tradīcija mums devusi spožāko latviešu svētuma pērli - vienīgo par svēto kanonizēto latvieti. Par letiņu "bizantologu" uzmezdamies, tu esi aizmirsis, ka Bizantija bija Romas mantiniece, visilgāk esksitējusī kristīgās pasaules impērija ( 313-1453) Bizantija taču bija ekonomikas, kultūras, karamākslas, mūzikas, filosofijas, pat kulinārijas virsotne. Goti, ģermāņi, franki utt. bija, diemžēl, atkal kļūst par barbariem salīdzinot ar Bizantiju. Vienkārši diletantiski spriedumi. Un tāds tu te stratēģiski virzi valsti !!! Bizantija arī ir tā nogrimusī kultūras Atlantīda.Tāpat katrs pareizticīgo dievnams ir aizmirstās impērijas saliņa joprojām. Arhitektūra, ikonogrāfija, žestu un zīmju valoda- debesu impērijas atbalsis. Kad Justiniāns Sofijas kupolus slēja, nu, kas notika Latvijas teritorijā, vien lielie brūnie lāči un še bizojošo cilšu mežonīgie rungaiņi zina.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses