Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Šogad uzlabojumi darba tirgū būs mēreni

Šā gada 1.ceturksnī Latvijā bija 166.7 tūkstoši darba meklētāju, kas veido 16.3% no ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem, liecina jaunākie darbaspēka apsekojuma rezultāti.

Bez darba esošo iedzīvotāju skaits, salīdzinot ar iepriekšējā gada 1.ceturksni, ir samazinājies par 1.3 procentpunktiem jeb 12.2 tūkstošiem. Savukārt, salīdzinājumā ar pērnā gada 4.ceturksni, bezdarbnieku skaits ir pieaudzis par 11.7 tūkstošiem.

"Bezdarba līmeņa pieaugumam ceturkšņa laikā galvenokārt ir sezonāls efekts. Otrajā un trešajā ceturksnī pieaugot sezonālo darbu aktivitātei sagaidāms tā sarukums. Savukārt tautas skaitīšanas rezultātā uz augšu nācies pārskatīt kopējo darba meklētāju īpatsvaru, kas gan nemaina, bet uzrāda patiesāku situāciju darba tirgū," secina SEB bankas ekonomists Dainis Gašpuitis.

Viņš norāda, ka lai arī ekonomika pamazām atgūstas un veicina darba vietu rašanos, bezdarbs paliks viena no akūtākajām ekonomikas problēmām tuvāko gadu perspektīvā. "Neskatoties uz pirmā ceturkšņa izaugsmi, turpmākais vērtējums liecina, ka tā palēnināsies, kā dēļ situācija darba tirgū uzlabosies mēreni".

Aktuāls būšot ilgstošais bezdarbs, jo darba tirgū saglabāsies neatbilstība starp pieprasījumu un piedāvājumu, kas drīzāk veicinās iedzīvotāju tālāku aizplūšanu. Pirmajā ceturksnī ilgstoši darbu meklēja nedaudz vairāk kā puse no visu bezdarbnieku kopskaita.

Ekonomists stāsta, ka Latvijā joprojām ir salīdzinoši zems nodarbinātības līmenis, kas norāda uz pietiekami lielu darbaspēka resursa potenciālu. "Turpmākai strukturālajai politikai jāfokusējas uz tā iesaistīšanu, izglītošanu un efektīvu izmantošanu. Tas ļautu krietni mazināt runas par vajadzību masveida imigrācijas uzsākšanai, vismaz tuvākajā nākotnē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Brauc pie kaimiņiem

Mūsu valstī tūrisma industrija atgūstas lēnāk nekā Igaunijā.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses