Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Vaivars: Lojalitātes karšu kontrole ir staļinisms

Ne Valsts ieņēmumu dienestam (VID), ne kādam citam represīvam orgānam nedrīkst piešķirt tiesības rakņāties pa cilvēku iepirkumu groziņiem un kontrolēt, kas tiek pirkts pusdienu galdam, vannas istabai vai likšanai skolas somā, uzskata DK Daugava saimnieks Aigars Vaivars, komentējot nesen medijos izskanējušo informāciju par iespējamo lielveikalu karšu datu kontroli.

"Par laimi, mūsu pircējus tas neskars, jo mūsu klienti kartes uzrāda pārdevējai, lai saņemtu atlaidi, nevis reģistrē sistēmā, ko VID nepieciešamības gadījumā varētu pieprasīt "analīžu veikšanai", tomēr man nav saprotama kopējā valstiskā policejiskā attieksme pret iedzīvotājiem, kas šajā gadījumā jau, iespējams, robežojas ar privātās dzīves aizskārumu," pauž A.Vaivars. "Nevienam nav tiesību interesēties, ar kādām ziepēm kurš mazgājas, kādus impulsa pirkumus nopērk degvielas uzpildes stacijas veikalā vai kādas kurpes izvēlas."

A. Vaivars aicina padomāt par šādu situāciju: apzinīgs puisis sagādā ar savu lielveikala atlaižu karti pārtiku ne tikai sev, bet arī vecmāmuļai vai kaimiņu sirmgalvim, un "datu analīzes policists" ar lupu pētīs, kāpēc izpalīdzīgais cilvēks ir nopircis vairāk pārtikas, nekā viņš ar algu var atļauties.

Pieredzējušais mazumtirgotājs min arī citu piemēru, kas varētu būtiski apgrūtināt, piemēram, kinoteātra kases darbību: četri cilvēki dodas uz kino un, protams, vēlas nopirkt biļetes vienā rindā. "Kurš tagad dos savu lojalitātes karti, lai uzkrātu informāciju par visām četrām biļetēm, kas VID speciālistiem var izrādīties nesamērojami ar ienākumu līmeni? Sanāk, ka katrs cilvēks pirks biļeti atsevišķi un lietos savu karti - loģiski, ka veidosies rinda. Un vēl - ko darīt ar klientu kartēm, kas ir izņemtas uz citu vārda apzināti, piemēram, lai ieriebtu kādam cilvēkam ar VID sankcijām - reģistrējoties lojalitātes kartei, pase parasti nav jāuzrāda."

Tāpat viņš norāda, ka "šī staļiniskajām represijām līdzīgā sistēma varētu radīt uzpūstu štatu, jo būs nepieciešami cilvēki, kas analizētu pirkumu izdrukas". "Vai tā ir Latvija, ko mēs ar savām rokām sargājām barikādēs? Līdz tāda līmeņa spiegošanai pat gestapo un VDK nevarēja aizdomāties. Ir skaidrs, ka biedēšana ar lojalitātes kartēm un cietumsodiem par 0 deklarāciju neiesniegšanu, nevar radīt kārtību nodokļu ieņēmumu jomā. Nodokļiem jābūt saprātīgiem, tad cilvēki tos arī maksās un neslēps to, no kurienes nākuši papildus 50 lati, lai ģimene varētu atļauties sagādāt skolnieciņam grāmatas," saka A.Vaivars.

"Valdībai un likumdevējiem ir jāstrādā tautas uzdevumā, jo viņus ir ievēlējusi tauta, nevis ik nedēļu arvien vairāk jāsarežģī cilvēku dzīve! Šāda "valsts sakārtošana" var novest līdz anarhijai un tautas pacietības mērs var beigties. Es personiski netaupīšu ne laiku, ne līdzekļus, lai tiesiskā ceļā novērstu tik kliedzošu prettautisku rīcību! Nepietiek, ka esam sanaidojuši latviešus ar krieviem, tagad sanaidosim vienu kaimiņu ar otru, lai tas nosūdz par to, cik liels iepirkumu maiss tiek nests mājup," apņēmības pilns ir DK Daugava saimnieks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses