Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Gaisma ar otro iespēju

Pieci jautājumi uzņēmējai Ivetai Trencei.

Ik dienu pasaulē tiek saražots miljardiem preču, kas ar laiku nonāk atkritumos. Par to, kā savas darbības rezultātā samazināt ietekmi uz vidi, mūsdienās domā arvien vairāk uzņēmēju. Arī māksliniece, zīmola 0design radītāja Iveta Trence, kas no pārstrādāta papīra veido unikālas dizaina lampas ar Latvijas dabas elementiem.

Kā dzima ideja no pārstrādāta papīra radīt unikālus gaismekļus?

Pirms tam 20 gadus strādāju izklaides jomā. Dekorēju telpas. Tā ir industrija, kur ļoti labi var redzēt atkritumu lielo apjomu, kas nevis samazinās, bet ar katru gadu pieaug. Man gribējās kaut ko darīt, lai situāciju uzlabotu. Pie tam strādāt izklaides jomā nozīmē, ka brīvdienas un svētki paiet darbā. Biju atrauta no ģimenes un bērniem, tāpēc gribēju radīt kaut ko savu. Nejauši Facebook pamanīju sludinājumu par iespēju pievienoties kādai grupai Santjago ceļā. Neko daudz par to nezināju, bet mani vilināja ideja, ka turpmākās 12 dienas nāksies iet kājām 30 vai 40 kilometru dienā. Šķita, ka tas būs ideāls veids, kā atslēgties no visa un gūt iedvesmu jaunam sākumam. Gājiens patiešām izvērtās bagāts ar pozitīvām emocijām. Okeāns, eikaliptu meži, viesmīlīgie portugāļi. Es uzlādējos ar pozitīvu enerģiju un sapratu, ka mums jau visa kā ir pietiekami, ko gan vēl es varētu jaunu radīt?

Pēc šī gājiena atklāju, ka patiesībā cilvēkam jau neko daudz nevajag, vien tik daudz, cik varam ielikt vienā mugursomā. Atgriežoties sapratu, ka nevēlos radīt neko jaunu, tāpēc turpināju strādāt, kā ierasts. Taču sākās pandēmija, kas nobloķēja visu izklaides industriju. Sākumā atpūtos, taču, kā jau radošs cilvēks, ilgi nevarēju mierā nosēdēt. Sagadījās tā, ka mani uzrunāja no modes jomas un piedāvāja, lai no auduma atgriezumiem izveidoju somu prototipus. Sākot strādāt pie šī projekta, atklāju, ka man patīk ideja, ka varu radīt kaut ko jaunu no otrreiz pārstrādātiem materiāliem. Tas piešķir produktam pilnīgi citu vērtību. Tā radās ideja par savu zīmolu. Sāku ar metāla lampām, izmantoju arī auduma atgriezumus, taču papildus tam eksperimentēju ar papīru. Ideju sprādziens bija liels, bet paliku pie papīra, jo šajā materiālā redzēju ilgtspēju. Tā kā dzīvojam patērētāju sabiedrībā, mums gribas lietas mainīt, pat ja tās vēl nav novecojušas. Ar papīra lampām, ko veidoju, to var droši darīt, jo šīs lampas var nodot pārstrādei un tās atkal pārtaps citā produktā.

Kāds ir papīra pārstrādes process?

Lampu izgatavošanai izmantoju papīra atgriezumus, kurus saņemu no Jelgavas tipogrāfijas. Arī Kalnciemā ražo iepakojumu no kartona. Tā ražošanā paliek pāri atgriezumi, kuri labi der lampu izveidei. Patiesībā Latvijā ir daudz uzņēmumu, kas strādā ar papīru un kuriem pāri paliek atgriezumi, kas nonāk atkritumos. Mēs esam kā starpposms, kas savāc šos papīra atgriezumus un nogādā tos uz malšanu un pārstrādi, kur tie tiek samalti kopā ar ūdeni. Pēc tam šai masai pievieno saistvielu, veido formas un žāvē. Vasarā ir ideāli strādāt, jo ir saule un nav jāpatērē papildu elektroenerģija. Tieši žāvēšana aizņem visvairāk laika. Pat līdz divām nedēļām, kamēr papīra masa pilnībā atdod nevajadzīgo mitrumu. Lai arī no šādas pārstrādātas papīra masas ražot lampas ir sarežģītāk, tomēr šādā procesā saskatu šo ilgbūtību, nekā tad, ja vienkārši ražotu lampas no papīra. Savu lampu ražošanā izmantojam tikai pārstrādātu papīru. Jauns papīrs netiek izmantots.

Kas bija izaicinošākais, sākot ražot papīra lampas?

Lai nonāktu pie rezultāta, kāds tas ir šobrīd, nācās daudz eksperimentēt ar pašu papīra masu. Pēc tam tika domāts, kā labāk iegūt formu un vajadzīgo reljefu. Ceļš bija garš un sarežģīts, taču ar to vien izaicinājumi nebeidzās. Nākamie bija saistīti ar sabiedrību un dažādiem stereotipiem. Laikam jau vienmēr, kad sāc ražot kaut ko jaunu, saskaries ar pretreakciju, ka šādas lampas nav drošas un ka tās neiederas mūsu interjeros. Patiesībā mūsu lampas ir drošas izmantošanā, esam nokārtojuši arī sertifikāciju, kas to apstiprina. Arguments, ka tās nepiestāv interjeram, arī neiztur kritiku. Mūsu mājaslapā var apskatīt dažādus interjerus, kuros papīra lampas lieliski izskatās un ir kā papildinājums interjeram.

Tā kā man ir sociālais uzņēmums, tad jāteic, ka Latvijā arī šajā jomā ir daudz, kur vēl augt, jo sociālā uzņēmējdarbība līdz galam nav izprasta. Tā ir tā pati uzņēmējdarbība, bet tikai tai ir savas pievienotās vērtības. Sociālais aspekts ir tikai kā plusiņš, bet tas nav virzītājspēks, ar ko iziet sabiedrībā. Tam, ko ražojam, tik un tā primāri būs dizains un pieprasījums. Sākumā veicām dažādas aptaujas. Mums likās, ka esam atraduši kaut ko jaunu un ka ilgtspēja ir virzītājspēks, bet patērētāju sabiedrībā diemžēl tā nav vērtība. Cilvēki vēlas, lai viss ir uzreiz, lai ir ērti, lai laba cena un ir skaisti. Ilgtspējas aspekts nav priekšplānā.

Lampu dizaina radīšanā izmantojat arī Latvijas augus, to nospiedumus. Ko jums nozīmē dzīvot dabai draudzīgi?

Jau no paša sākuma lampu dizainā izmantoju dažādus Latvijas augus. Nācās ilgi strādāt, līdz nonācu pie tehnikas, kā šādus augu nospiedumus izveidot uz lampu reljefa. Arī iepriekš, strādājot dekorēšanas jomā, daudz izmantoju augus un citus dabas materiālus. Man pašai tas ļoti patīk. Vienmēr esmu dzīvojusi tuvu dabai, jo daba mani iedvesmo. Mēs dzīvojam Latvijā, skaistā zemē, kur visapkārt ir zaļumi, ezeri, jūra. Būt pie dabas ir mana neatņemamā dzīves sastāvdaļa. Par to, kā varam dzīvot dabai draudzīgāk, apspriežam arī ģimenē. Jāteic, ka jaunatne ir daudz atvērtāka nekā mūsu gadagājuma cilvēki. Ticu, ka nākotnē situācija mainīsies, bet mums vēl tāls ceļš ejams. Domājot par ilgtspēju, varam mainīt savus ikdienas ieradumus, taču tos var nobremzēt ekonomiskā situācija. Latvijā ir beziepakojuma veikali, taču tā ir viena neliela burbuļa daļa. Ne visi var atļauties šādos veikalos iepirkties, tāpēc tie atkritumu problēmu neatrisinās. Ja varētu ieiet ikvienā lielveikalā un nopirkt jebko bez iepakojuma, tas gan būtu ideāli.

Kādas ir nākotnes ieceres?

Līdztekus lampām domājam ražot arī citus produktus no papīra. Daudzi teic, ka papīrs jau nav tā lielākā problēma, taču, ja tas aizstāj plastmasu vai audumu, tad gan tas ir labs risinājums. Šobrīd gatavojam prototipu traukam, kas būs domāts kaķiem. Kā zināms, kaķi mīl papīru un mēdz gulēt papīra maisos un kastēs. No papīra masas izveidosim trauku bļodas veidā, kurā kaķis varēs gulēt un reizē asināt nagus. Maniem diviem kaķiem ļoti patīk. Šāds produkts lieliski aizstās auduma vai porolona priekšmetus, ko saviem mīluļiem mēdz pirkt viņu saimnieki. Līdzīgi kā mūsu lampas, pēc šī trauka nolietošanās to viegli varēs pārstrādāt. Tā ka ideju ir daudz. Priecē, ka arī citi uzņēmēji domā par to, kā dzīvot labāk un saudzīgāk dabai. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šauļi – neparastu muzeju pilsēta

Gandrīz katrā ceļojumā ir pietura – “muzejs”. Apmeklēt visus Šauļu muzejus – tam varbūt ar nedēļas nogali nepietiktu, jo to ir vairāk nekā 20! Daži no tiem – pat vienīgie Lietuvā.

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena