Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Jauna dabas izziņas vieta

Varēs aptaustīt iežus, iepazīt atkritumu apriti un vērot skudru dzīvi tuvplānā.

Uzsākot jauno mācību gadu, zinātkāriem studentiem, skolēniem un ģimenēm ir par vienu interesantu dabas izziņas vietu Latvijā vairāk. Dabas un tehnoloģiju parkā URDA septembra sākumā tika atklāta jauna vides izglītības infrastruktūra 3K – dabas Koncertzāle, āra dabas Klase, Latvijas iežu un minerālu Kolekcija.
 

Izzināt, lai saudzētu

Dabas un tehnoloģiju parks URDA ir Latvijā pirmā nacionālas nozīmes vides izglītības infrastruktūra, un tā atrodas reģionālā atkritumu apsaimniekošanas centra Daibe teritorijā Stalbes pagastā Pārgaujas novadā. URDAS mācību programma un saturs tiek veidots sadarbībā ar Latvijas vadošajām augstskolām, Dabas aizsardzības pārvaldi, Latvijas Dabas muzeju, Tartu Leduslaikmeta muzeju, UNESCO, Ziemeļvalstu ministru padomes biroju Latvijā, dažādām vispārējās izglītības iestādēm, kā arī uzņēmumiem Neste Latvija un Volvo Truck Latvia. URDAS teritorijā atrodas mācību ēka, veselības, pārdomu un izziņas takas, pļava ārstniecības augu iepazīšanai un ievākšanai, purva taka un garšaugu dārzs, kukaiņu māja, atrakciju laukums un šķēršļu josla. Iecerēta arī zemūdens vērošanas platforma, ūdens turbīna – strūklaka un ar videokameru aprīkots skudru pūznis. Tāpat mācību procesā tiks nodrošināta iespēja padziļināti iepazīties ar dažādām atkritumu apsaimniekošanas, biogāzes ražošanas, ūdens attīrīšanas, siltumapgādes, vēja ģeneratoru, kompostēšanas un elektrības iegūšanas iekārtām. 

Dabas un tehnoloģiju parka vadītāja Dace Lāce stāsta, ka izglītības centra vīzija ir, īstenojot dabaszinātnēs balstītu apmācību, radīt kvalitatīvas izmaiņas cilvēku domāšanā, rīcībā un attieksmē pret vidi. Mācību programmas balstītas četrās dabas stihijās – zeme, ūdens, uguns, gaiss, un tās realizē  speciāli sagatavoti pedagogi.

URDA ir vieta, kur zināšanas smelties gan bērnudārzu un skolu audzēkņiem, gan augstskolu studentiem un pētniekiem.

Nākotnē iecerēts organizēt dažādus vides un kultūras pasākumus, kurus būs iespējams apmeklēt ikvienam interesentam. Ģimenēm paredzētus pasākumus plānots rīkot divas reizes mēnesī sestdienās, sākot no oktobra. 
 

Labākā klase – daba

3K ir Dabas un tehnoloģiju parka URDA jaunais papildinājums – vieta, kur vides izglītības saturā tiek mazināta tiešā didaktika, to aizstājot ar izziņas un spēles prieku, un mācību procesā iespējams apvienot zināšanas par vides, izglītības, kultūras un dabas norisēm. 3K dod apmeklētājiem iespēju gan papildināt teorētiskās zināšanas ar praktisku darbošanos dabā, gan piedzīvot apkārtējās vides un tehnoloģiju tuvināšanās pieredzi, gan izbaudīt Latvijas dabas un kultūras radošo dialogu.

"3K ir vieta, kas paveras dabas takas noslēgumā. Ejot cauri mežam, pēkšņi iznāc klajumā, kur slejas mājīgs namiņš, un tajā var atpūtināt nogurušās kājas, apsēsties un pārrunāt redzēto un dzirdēto. Tā ir vieta, kur apēst savu pusdienu maizi un nomazgāt rokas, jo URDĀ viss radīts tā, lai varētu aptaustīt ar rokām, iebrist ar kājām, sajust, sadzirdēt un sasmaržot. Šeit jāģērbjas laika apstākļiem atbilstoši, bet tajā pašā laikā var droši kāpt uz skatuves un radoši izpausties, kaut vai skaitot latviešu tautas dziesmas par dabu, tādējādi mācoties gan dabas mācību, gan latviešu literatūru," stāsta projekta 3K vadītāja Dženita Katiša. 
 

Izstaigāt un sajust

Nora Ķibilda-Kinna, URDAS vides izglītības projektu vadītāja, stāsta, ka URDĀ nodarbības skolēniem parasti notiek trīs daļās – ir teorētiskā daļa, kas norit tehnoloģiju centra telpās, neizpaliek arī praktiskā darbošanās mācību klasē, bet svarīgs nodarbību elements ir došanās ārā, izstaigājot tematisko, aptuveni kilometru garo dabas taku un ekskursiju pa atkritumu poligonu. Atkarībā no grupas vēlmēm un nodarbības specifikas ir iespējams to pielāgot interesentiem, kā arī sākt ar jebkuru no darbību blokiem. Visā dabas takas garumā ir dažādi pieturas punkti jeb tematiskās stacijas, kā arī mazas āra klasītes, kur bērni var pildīt attiecīgās stacijas uzdevumus. Vienā no pieturas punktiem izvietoti putnu būrīši dažādu sugu putniem, tiem ir ļoti atšķirīgi izmēri un arī uzbūve, jo putnu augums un dzīvesveids arī ir atšķirīgs. "Stāstām, ka ir ļoti svarīgi būri uztaisīt pareizi, pretējā gadījumā tas var kļūt nevis par mājokli, bet lamatām. Daudzi bērni to nemaz nezina," atklāj nodarbību vadītāja Nora.

Vienā no dabas takas pieturas punktiem atrodama iežu un minerālu kolekcija. Daudzveidīgāku paraugu apkopojums atrodams 3K, taču, arī izstaigājot taku, bērni var izpētīt un aptaustīt iežus, kas raksturīgi šim ģeogrāfiskajam apvidum.

Dabas taka palīdz izpētīt arī kokus – noteikt sugas, vecumu, iepazīt formulu, pēc kuras iespējams aprēķināt koka augstumu, kā arī iepazīt kukaiņu un citu sīku radību sugas, kas apdzīvo koku. Ir izveidota arī kukaiņu viesnīca un iespējams izpētīt vecu, dobumainu koku – arī tādi ir nepieciešami mežā, jo dod mājvietu dažādām sugām. Paņemot lupu, skolēni var izpētīt, cik daudz koksnē un mizā ir dažādu izskreju, kur kukaiņi varētu dzīvot. Uz kokiem aug sēnes, sūnas, bet dažus pārveidojusi kāda kaite – arī to visu var ieraudzīt un aptaustīt.

Ar koka skaidu un mizu mulču klātā taka vijas cauri dažādiem biotopiem, un katram no tiem ir raksturīga nedaudz cita augu valsts, augsnes un mitruma specifika. Piemēram, dumbrājs ir izteikti mitrs, te iespējams uzzināt, kā koki pielāgojas augšanai pastiprināta mitruma apstākļos. Atšķirīgus iespaidus iespējams gūt arī dažādos gadalaikos, jo katrā no tiem daba ir pavisam citāda. 

Takas ietvaros top arī skatu tornis dabas vērošanai no augšas, bet iespaidīgo skudru pūzni plānots aprīkot ar videokameru, lai kustīgo kukaiņu aktivitātes būtu iespējams vērot tuvplānā, taču attālināti kādā no viedierīcēm.

Skolēniem vērtīgs izziņas posms URDĀ ir arī moderna laboratorija, kas aprīkota ar visu nepieciešamo, lai pētītu un darbotos arī radoši. 

Ekskursijām iespējams pieteikties www.urda.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena