Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Kefīrs no zaļajiem griķiem

Pieci jautājumi uzņēmējai Andai Penkai.

Jaunuzņēmums Fermentful no Latvijā bioloģiski audzētiem zaļajiem griķiem ražo kefīram līdzīgu dzērienu, kas jau ir ieguvis cilvēku atzinību vietējā un Somijas tirgū. Tā līdzīpašniece Anda Penka atzīst, ka zaļie griķi ir Latvijas superfood produkts, kurus ar fermentācijas palīdzību izdevies pārveidot veselīgā dzērienā.

Kā nonācāt pie idejas, ka vēlaties ražot kefīru no zaļajiem griķiem?

Pirms diviem gadiem man radās ideja par augu izcelsmes piena ražošanu. Tā kā esmu liela kafijas mīļotāja, man bija grūti atrast augu pienu, kas būtu līdzīgs govs pienam. Pasūtot kapučīno, man ļoti patīk putu kārtiņa, bet ar augu pienu ne vienmēr tādu var iegūt. Turklāt, paskatoties veikalu plauktos, visi augu izcelsmes pieni ir importēti. Tas manī iedzīvināja pirmatklājējas instinktu. Varbūt es varu būt tā, kura kaut ko tādu sāk ražot Latvijā? Jā, sākotnēji doma bija ražot pienu no zaļajiem griķiem, kam būtu brīnišķīga saderība ar kafiju. Taču drīz vien atklāju, ka augu pienu tirgus ir ļoti piesātināts. Tā joprojām ir visstraujāk augošā augu izcelsmes piena produktu kategorija. Domājot par to, ar ko varu būt atšķirīga, sapratu, ka man ir nepieciešama komanda, tādēļ uzaicināju pievienoties Oksanu Dāvi. Tā kā viņa nodarbojās ar augu valsts produktu fermentēšanu, nolēmām pamēģināt safermentēt zaļos griķus. Tā nonācām pie sava unikālā zaļo griķu kefīra.

Ar ko vērtīgi ir zaļie griķi, un kādēļ mums tie būtu jālieto uzturā?

Zaļie griķi ir termiski neapstrādāti, līdz ar to tie ir uzturvielām bagātāki. Tajos ir visas neaizstājamās aminoskābes, kas ir ļoti reti sastopamas augu izcelsmes produktos. Tie nesatur glutēnu un citus alergēnus. Mūsu griķu piegādātāji ir Latvijas bioloģiskās zemnieku saimniecības. Viena no tām ir z/s Liepkalns Latgalē. Arī viņi zaļos griķus pārstrādā dažādos interesantos produktos, piemēram, gatavo pastu, griķu miltus un pat enerģijas batoniņus.

Zaļie griķi ir Latvijas superfood produkts, kuru mēs ar fermentācijas palīdzību pārveidojam funkcionālā un veselīgā dzērienā. Tieši fermentācijas procesā rodas labās baktērijas jeb probiotikas, kas produktam dod papildus veselību veicinošas īpašības. Arvien jauni pētījumi apliecina zarnu mikrobioma un tajā esošo dzīvo mikroorganismu būtisko nozīmi fiziskās un mentālās veselības nodrošināšanā. Ja zarnu mikrobiomā dzīvojošās baktērijas ir daudzveidīgas, organisma imunitāte ir labā stāvoklī. 80% cilvēka vispārējās imunitātes ir atkarīga no tā, cik veselīgs ir zarnu mikrobioms. Arī mentālo labsajūtu vistiešākajā mērā ietekmē zarnu traktā dzīvojošie mikroorganismi, jo tieši tie ražo 95% serotonīna, kas ir labsajūtas hormons.

Kādi bija lielākie izaicinājumi zaļo griķu kefīra izstrādes procesā?

Strādājot pie šā produkta, mums bija skaidri zināmas tā īpašības, kādas vēlamies sasniegt, taču nezinājām, vai mums vispār izdosies radīt iecerēto produktu, jo nekā līdzīga tirgū nebija. Gadu strādājām ar pārtikas tehnologiem un zinātniekiem, lai izstrādātu receptūru un tehnoloģisko procesu. Mums ir izdevies radīt absolūti tīru produktu, kas sastāv tikai no trim sastāvdaļām: zaļajiem griķiem, Indijas riekstiem un pupiņu proteīna. Mēs nepievienojam stabilizatorus, cieti vai kaut ko citu, ko plaši izmanto augu izcelsmes piena produktos, lai nodrošinātu tam šo krēmīgumu un viendabīgu konsistenci. Mēs to panākam vienīgi ar tehnoloģisko procesu. Produktā nav arī cukura, un tam ir līdzvērtīgs proteīna sastāvs tradicionālajam govs piena kefīram.

Savā ražotnē esat izsludinājušas arī zero waste dienu reizi nedēļā, kad pircēji var atnākt ar savu trauku un iegādāties jūsu produktu.

Ko jums nozīmē dzīvot dabai draudzīgi?

Zero waste diena ir jauna iniciatīva. To ierosināja mūsu pircēji, jo vēlējās iegādāties kefīru lielākos apjomos, nemaksājot par iepakojumu. Vasarā daudzi gatavo auksto zupu, smūtijus, tādēļ kefīrs ir pieprasīts beziepakojuma veidā. Nenoliedzami mums jābūt atbildīgiem par to, kā mēs izmantojam dabas resursus. Šobrīd esam izvēlējušās iepakojumu, kas ir ražots no 100% pārstrādāta PET materiāla, un tas turpina būt pārstrādājams. Mēs zinām, ka izejmateriāls pudeļu ražošanai tiek iegūts Eiropā un arī pats ražošanas process notiek tāpat, līdz ar to mēs domājam arī par to, kā mazināt CO2 izmešus savā piegādes ķēdē. Zaļie griķi kā kultūra ir ilgtspējīga pati par sevi. Izvēlamies bioloģiski Latvijā audzētus zaļos griķus, jo mums svarīgi, ka varam dot savu ieguldījumu bioloģiskās daudzveidības saglabāšanā.

Kādas ir nākotnes ieceres un mērķi?

Rudenī uzsāksim eksportu uz Somiju un būsim plašāk pieejami arī tepat Latvijā. Drīzumā piedāvāsim vēl trīs garšu variantus, kas būs kā dzeramie jogurti no zaļajiem griķiem. Nākotnē vēlamies paplašināt sortimentu arī ar citiem augu izcelsmes fermentētiem dzērieniem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena