Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Mēbeles, kuras izaug dārzā

Fantāzija, zināšanas un rūpīgs darbs īstenojies unikālā projektā Latvijā.

Cīravas pagastā meža ielokā izveidots neparasts dārzs, kāds jebkad Latvijā ir redzēts. Tajā audzē nevis ziedus vai dārzeņus, bet mēbeles no kokiem. Dārzā var aplūkot gan lampu abažūru dobi, gan kokus, kas pēc gadiem taps par pirmajiem Latvijā izaudzētajiem krēsliem un citiem dizaina priekšmetiem. Mēbeļu audzētavas Meža dizaina dārzs saimnieki ir Katrīna un Uldis Šmiti.

Kā radās ideja audzēt mēbeles un radīt šādu neparastu dārzu?

Uldis. Sākotnēji meklēju īpašu galdniecības produktu, ko varētu ražot un veidot, bet beigu beigās mani ieinteresēja tieši mēbeļu audzēšana un formēšana, kas gan vairāk ir saistīta ar dārzniecību, nevis galdniecības sfēru.

Katrīna. Uldis bija redzējis TV raidījumu par Gevinu Munro no Anglijas, kas audzē mēbeles. Viņa veikums arī kļuva par mūsu iedvesmas avotu. Tā kā pirms pāris gadiem bijām pārvākušies no pilsētas uz laukiem, tad izlēmām, kāpēc nepamēģināt arī mums pašiem ko tādu izaudzēt. Tā pirms četriem gadiem iestādījām pirmos kārklu stādus, jo mācījāmies no Gevina, kurš mēbeles un dažādas skulptūras audzē tieši no šī koka. Paralēli interesējāmies par koku formēšanu, kurai patiesībā ir vairāk nekā 500 gadu sena vēsture. Tā arī uzzinājām vēl par citiem, kas nodarbojas ar šo arodu. Šopavasar devāmies uz Portugāli pie Pītera Kuka, kurš ar koku veidošanu nodarbojas jau 40 gadu. Pateicoties šim ceļojumam, sapratām, ka turpmāk kārklus vairs nestādīsim, bet savām iecerēm izmantosim citus kokus. Šobrīd dārzā ir iestādīti ap 100 kokiem, bet iesākti produkti jeb topošās mēbeles ir ap 30. K

āds ir dzīvo koku veidošanas un audzēšanas princips?

Uldis. Process ir radošs un interesants. Patiesībā unikāls, jo pasaulē ir maz cilvēku, kas ar kaut ko tādu nodarbojas. Lai ko tādu darītu, ir nepieciešamas zināšanas, kuras īsti nevienā skolā nemāca. Svarīgi ir saprast, kā pareizi par koku domāt. Kā jau Katrīna minēja, mums bija šī unikālā iespēja Portugālē mācīties par koku veidošanu pie viena no zinošākajiem vīriem pasaulē, kas pavēra mums daudz jaunu ideju un metožu.

Katrīna. Ir iespējams pazīt koku ļoti labi un zināt, kur tas augs, kur neaugs un kā likt tam augt vēlamā virzienā. Tās ir tās pamatzināšanas, kas nepieciešamas, lai koku veidotu. Protams, koki ir dažādi un katram atšķiras uzbūve un līdz ar to arī veids, kā ar koku strādāt. Jo labāk pazīsti konkrēto koka sugu, jo labāk vari izveidot to, ko esi iecerējis. Piemēram, Pīters Kuks vispirms uzzīmē skici, lai gala rezultātā varētu izveidotu koku tādu, kāds bija sākotnējais nodoms. Tas ir tas, uz ko arī mēs ejam, tāpēc jau šogad pielietojām šīs jaunās metodes.

Kādas mēbeles var izaudzēt, un kādas jūs šobrīd audzējat savā dārzā?

Uldis. Var izaudzēt teju jebkuru mēbeli. Viss atkarīgs no tā, cik lielā mērā savu fantāziju varat savienot ar tehnisko pusi. Formēt kokus var ne tikai mēbelēm, bet var izaudzēt arī koka skulptūras, kas pēcāk netiek grieztas un novāktas. Mums ir mērķis izveidot dzīvo koku mākslas darbu muzeju, kurā varētu apskatīt tās koka mēbeles un objektus, kas kādreiz kaut kur pasaulē jau ir izaudzēti. Ideja muzejam radās, pētot vēstures avotus. Pagājušā gadsimta 50. gados viens meistars izaudzēja ap 90 koka skulptūru. Izlēmām, ka arī mēs vēlamies atkārtot kaut kādus objektus, kas jau bijuši radīti pasaulē. Gribam izaudzēt kopiju krēslam, kas pasaulē bija izaudzēts pirmais. Šobrīd šis krēsls nav pieejams publiskai apskatei, bet it kā vēl eksistē. Gribam savā dārzā audzēt ne tikai mēbeles, kuras pēc tam nogriežam, bet arī izveidot kaut ko paliekošu.

Katrīna. Tāpat kā mākslas darbiem zīmē reprodukcijas, mūsu gadījumā vēlamies izaudzēt reprodukcijas audzētām mēbelēm un citiem objektiem, jo lielākoties šie objekti ir apskatāmi Amerikā. Jāteic, ka līdz šim pasaulē mēbeļu audzēšana nav bijusi ļoti populāra. Ir bijuši piemēri, bet ne tā, ka cilvēki rindām audzētu mēbeles. Anglijā audzē krēslus, tāpēc ar tiem arī mēs sākām. Mūsu dārzā aug arī lampu abažūri. Portugālē apskatījām dažādu formu spoguļrāmjus, svečturus, ziedu turētājus. Arī izaudzētu kafijas galdiņu. Dažādas skulptūras.

Mēbeļu audzēšana ir retums. Grūtākais ir piemeklēt pareizo koku Latvijas apstākļiem. Sākumā mums bija lieli plāni, jo likās, ka pie tās mēbelītes būs jāpieiet reizi nedēļā, taču tagad skaidrs, ka pie tās nākas pieiet pat pāris reižu dienā. Ja mūsu dārzā būtu 500 koku, kā sākotnēji plānojām, mēs vienkārši nevarētu to izdarīt. Sākumā daudz ko darījām uz labu laimi un daudz kas arī sanāca, bet šobrīd mums jau ir vairāk zināšanu un pieredzes. Šobrīd plānojam audzēt arī pārstādāmus objektus, kuri pie mums augtu 5–10 gadus un kurus pēc tam varētu ar saknēm pārstādīt citviet, lai tie tur turpina augt un zaļot.

Cik ilgs laiks nepieciešams, lai izaudzētu koka mēbeli?

Katrīna. Ja runājam par krēsliem no kārkla, tad vidēji nepieciešams no septiņiem līdz deviņiem gadiem, lai tos izaudzētu. Pēc tam kārkls žūst divus gadus, un tikai pēc tam krēsli var nonākt tirgū. No citām koku sugām varētu izaudzēt ātrāk. Lampu abažūram nepieciešams no trim līdz pieciem gadiem. Jo lielāks objekts un lielākas savienojuma vietas, jo vairāk laika tas prasa. Tā kā mums ir tikai ceturtā sezona, tad mūsu dārzā neviens objekts līdz galam vēl nav gatavs, bet tuvu gatavībai ir divi lampu abažūri.

Uldis. Portugālē meistars pēc profesijas ir juvelieris, tāpēc viņš daudz audzē koka rotaslietas. Piemēram, kaklarotu var izaudzēt gada laikā. Koka skulptūrām nepieciešams aptuveni 15 gadu.

Esat aizrāvušies arī ar dzīvo ēku audzēšanu. Kas šobrīd top?

Uldis. Pie mums ir apskatāma kļavu nojume. Tas patiešām ir eksperiments, taču šobrīd, pēc Portugāles brauciena, mums ir ideja izaudzēt kafejnīcu ar terasi. Mūsu kļavu nojumē ir daudzas nepilnības, jo sākumā ar entuziasmu gājām un stādījām, nezinot īsti, kā to darīt. Vienkārši idejas vārdā.

Katrīna. Citviet pasaulē ir populāras kārklu nojumes, ēkas un sienas. Patiesībā tas ir liels mīts, ka šīs kārklu nojumes ilgi ir zaļas. Šādas nojumes zaļo vien divas vai trīs sezonas, jo pēc tam nokalst. Kārkli ļoti mīl sauli. Kad viens kārkls apēno otru, tie sāk nīkuļot un beigās nokalst. Līdz ar to mūsu dārzā kļavu nojume ir kā tūrisma objekts, bet pretī tai ir kārklu nojume kā piemērs tam, kas notiek, ja izvēlas šādu koku. Kļavu nojumi sākām veidot pirms vairāk nekā trim gadiem. Plānu un ieceru mums ir daudz, tā ka tuvāko divu gadu laikā mūsu dārzs tiks pilnveidots un pārveidots.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tālbraucienu āķis lūpā!

Daži šovasar pārbaudīti velomaršruti zelta rudens baudīšanai. Tiesa, ar dažiem diskomforta posmiem.

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena