Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Mēbeles no plastmasas korķiem

Pieci jautājumi uzņēmējam Jānim Kravalim.

Šobrīd pasaulē plastmasas atkritumi veido lielāko daļu no kopējās atkritumu masas. Rūpēs par apkārtējo vidi un mudinot cilvēkus arvien vairāk šķirot atkritumus, uzņēmuma RePlastic vadītājs Jānis Kravalis ir atradis veidu, kā no tūkstošiem otrreiz pārstrādātu plastmasas pudeļu korķu sākt ražot mūsdienīgas un izturīgas dārza mēbeles. 

Kā nonācāt pie idejas par dabai draudzīgu dārza mēbeļu ražošanu?

Nejauši sērfojot internetā, uzgāju video, kur jaunieši paši būvē iekārtu, ar kuru var pārstrādāt plastmasu. Man šī ideja ļoti iepatikās. Arī man radās vēlme sākt ražot kaut ko paliekošu un noderīgu, izmantojot plastmasas atkritumus. Papildus tam šī bija lieliska iespēja parādīt cilvēkiem – ja atkritumi tiek pareizi šķiroti, tos var atkārtoti pārstrādāt un radīt jaunus, noderīgus produktus. Tā kā man jau bija iemaņas, lai varētu uzbūvēt šādu iekārtu, sāku ar to nodarboties. 

Kad izveidoju savu pirmo dēli no otrreiz pārkausētās plastmasas, sapratu, ka tas ļoti labi derētu mēbeļu ražošanai. Iepriekš jau biju papētījis, ko no šāda materiāla ražo citviet pasaulē, un mēbeles bija tas virziens, kas mani visvairāk ieinteresēja. Mēbeļu priekšrocība ir arī tāda, ka tās ir lielas un masīvas, kas ļauj uzreiz pārstrādāt diezgan lielu daudzumu plastmasas. Lai izgatavotu vienu krēslu, nepieciešams aptuveni no desmit līdz piecpadsmit tūkstošiem pudeļu korķu.

Kādi bija lielākie izaicinājumi, sākot ražot mēbeles no otrreiz pārstrādātiem plastmasas pudeļu korķiem?

Jāteic, ka viss šis projekts man ir kā liels izaicinājums. Kad to uzsāku, īsti nezināju, kādu plastmasu es varētu pārstrādāt. Sākotnēji domāju, ka arī pats plastmasu smalcināšu, lai varētu iegūt izejmateriālu savām iecerētajām dārza mēbelēm, taču pēcāk atradu informāciju, ka arī Latvijā iespējams iegādāties jau gatavus sasmalcinātus pudeļu korķus. Tā uzreiz varēju ķerties klāt ražošanai, neraizējoties par izejmateriāla izgatavošanu. 

Lai arī daudziem var likties, ka uzsākt šāda veida plastmasas pārstrādi un mēbeļu ražošanu prasa lielus finansiālos ieguldījumus, manā gadījumā tā tas nebija, jo ļoti daudz ko paveicu paša spēkiem, tāpēc ieguldītās finanses bija samērā nelielas. Pirmos eksperimentus plastmasas kausēšanā sāku savā mājas virtuvē. Ar šķērēm sagriezu pudeļu korķīšus un cepeškrāsnī kausēju tos kopā. Arī mēbeļu dizainu izveidoju pats, pētot līdzīgus tirgū esošus produktus un veidojot tos pēc saviem ieskatiem.

Sākot strādāt ar plastmasu, man nebija nekādu zināšanu par tās pārstrādes procesu un uzņēmējdarbību kopumā. Sākumā nācās daudz ko mācīties pašmācības ceļā, pētīt, meklēt informāciju. Lai uzzinātu un saprastu kaut ko vairāk par uzņēmējdarbību, iestājos Valmieras biznesa inkubatorā. Šobrīd jau esmu uzņemts inkubācijas programmā. Galvenais ir sākt darīt, iet uz priekšu kaut vai maziem solīšiem, un beigu beigās rezultāti parādīsies. Esmu gandarīts, ka tagad jau ir sasniegti pirmie eksporta darījumi. Manas mēbeles iegādājas ne tikai Latvijā, bet arī ārpus tās.

Kā raksturotu savu pircēju – kas ir tie cilvēki, kuri izvēlas šādas mēbeles?

Mans pircējs ir moderni domājošs. Viņš noteikti apzinās, kādu postu apkārtējai videi un cilvēkiem nodara plastmasas atkritumi un CO2 piesārņojums. Apzināti izvēloties iegādāties produktus no otrreiz pārstrādātiem materiāliem, lai arī maziem solīšiem, tomēr ejam uz tīrāku un sakoptāku vidi sev apkārt. Ja salīdzinām dārza mēbeles no pārstrādātas plastmasas ar līdzīgām mēbelēm, kas izgatavotas no koka, jāteic, ka plastmasas mēbeles nepūst, neplaisā un mitrums tām nenodara nekādu kaitējumu. To svars arī ir pietiekams, lai stiprā vējā tās paliktu savā vietā. Turklāt, iegādājoties šādā veidā izgatavotas plastmasas mēbeles, šis ir ilgtermiņa ieguldījums. 

Šobrīd man notiek sarunas jau par otru darījumu uz Lielbritāniju. Arī pirmais ārvalstu eksporta darījums bija tik liels kā visas iepriekš Latvijā pārdotās mēbeles vienkopus. Interese par šāda veida dārza mēbelēm kļūst arvien lielāka. Cilvēkiem patīk produkts un pati ideja, par ko esmu ļoti priecīgs un gandarīts.

Ko vēl savā ikdienā veicat, lai samazinātu atkritumu daudzumu?

Vienmēr cenšos izvēlēties dabai draudzīgus produktus un iepakojumus. Piemēram, dodoties iepirkties, neizmantoju plastmasas maisiņus vai citus iepakojumus, kas nav apkārtējai videi draudzīgi. Ja man nepieciešami pāris burkānu, tos nelieku maisiņā, bet paņemu saujā un dodos uz kasi, tādējādi neradu liekus atkritumus. Protams, rūpīgi šķiroju atkritumus, un šobrīd to darīt kļūst arvien vieglāk, jo atkritumu šķirošanas konteineri ir pieejami bez maksas.

Kādi ir uzņēmuma nākotnes plāni?

Cilvēki arvien vairāk apzinās problēmu, ko rada plastmasas atkritumi un CO2 piesārņojums, iegādājoties jaunas preces, viņi meklē tādas, kas ir dabai draudzīgākas un atbilst viņu zaļajam dzīvesveidam. Arī es vēlos paplašināt mūsu sortimentu, un nākotnes plānos ziemas sezonā ir sākt ražot ragavas. Dārza mēbeļu nozari ietekmē sezonalitāte, tāpēc radās ideja izgatavot ragavas no pārstrādātas plastmasas. Plānos ir pašam arī plastmasu smalcināt. Ne tikai iegādāties jau gatavu izejmateriālu, bet pašam pieņemt pudeļu korķus un smalcināt tos uz vietas. Esmu saņēmis arī vairākus zvanus, kad cilvēki jautā, vai pie manis var nodot pudeļu korķus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena