Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Okeāni uzsiluši vēl straujāk par iepriekš aplēsto

Pēdējās dekādes laikā pasaules okeāni absorbējuši daudz vairāk siltuma, nekā zinātnieki apzinājās, kas liecina, ka Zemes atmosfēra turpmākajos gados sakarsīs ātrāk par iepriekš prognozēto, vēstīts trešdien akadēmiskajā izdevumā Nature publiskotā pētījumā.

Pēdējā ceturtdaļgadsimta laikā Zemes okeāni katru gadu absorbējuši par 60% vairāk siltuma, nekā iepriekš uzskatīts, sacīja Prinstonas Universitātes zinātniece un pētījuma vadītāja Lore Resplendija. Atšķirība ir milzīgs papildu enerģijas daudzums, kas nāk no Saules un kas "iesprostots" Zemes atmosfērā.

Jaunajā pētījumā netiek tieši mērīta okeānu temperatūra, bet tiek mērīts gāzu — skābekļa un oglekļa dioksīda - daudzums, kas pēdējo desmit gadu laikā, okeānam uzsilstot, nokļuvis atmosfērā.

Jaunie atklājumi vieš vairāk skaidrības par okeānu sasilšanas tempiem pirms 2007. gada, kad visā pasaulē ar speciālām bojām programmas Argo ietvaros uzsāka temperatūras mērījumus. Pirms 2007. gada gūt visaptverošu ieskatu traucēja atšķirīgās metodes, kā tika veikti mērījumi, vai arī vispār datu trūkums par ūdens temperatūru.

Lielāks okeānos uzkrātās siltumenerģijas daudzums nozīmē, ka ik gadu arvien vairāk siltuma tiek uzglabāts Zemes iekšējā klimata sistēmā. 

Tā kā ūdens temperatūra okeānos palielinās straujāk par iepriekš aprēķināto, cilvēcei ir vēl mazāk laika, lai krasi samazinātu oglekļa dioksīda emisiju apjomus un ierobežotu globālo sasilšanu +1,5 grāda robežās, salīdzinot ar laiku pirms industriālās revolūcijas.

Nupat publiskotais pētījums pasvītro globālās bezdarbības potenciālās sekas. Strauja okeānu sasilšana nozīmē ātrāku ūdens līmeņa celšanos jūrās. Okeānos uzkrātā siltumenerģija arvien vairāk uzsildīs tos pasaules reģionus, kas jau tagad piedzīvo būtiskas pārmaiņas. Portāls Diena.lv jau vēstījis par koraļļu rifu masveida izbalēšanu un ledāju kušanu, kas var būtiski paaugstināt ūdens līmeni pasaules okeānos.

Top komentāri

Alarmists ar grantu
A
Ne dienu bez #fakenews!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko nogaršot Pjemontā?

Šis Itālijas ziemeļrietumu nostūris arvien tiek slavināts kā izcils gardēžu galamērķis. Pjemonta ir paradīze labas garšas meklētājiem. Tieši tur, Bra pilsētā, nobāzējusies Slow food mītne un atrod...

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena