Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Smaržīgam mājoklim

Priekšroku vajadzētu dot bišu vai sojas vaska, nevis parafīna svecēm.

Pēc stresa pilnas darba dienas, relaksējoties burbuļvannā vai cenšoties izkliedēt piedegušu pankūku smārdu virtuvē, sveces ir lieliska alternatīva, lai palīdzētu radīt patīkamu noskaņu telpā un izplatītu jauku aromātu. Arī šajā gada tumšajā laikā un, protams, svētku periodā sveces ir neatņemama telpu dekorēšanas sastāvdaļa, kuru dzīvās uguns radītā gaisma uzlabo noskaņojumu un rada mājīguma sajūtu. Taču, domājot, kādas sveces izvēlēties no plašā krāsu, materiālu un cenu klāsta, aktualizējas jautājums, kam dot priekšroku, lai nekaitētu ne sev, ne apkārtējai videi.

 

No naftas produktiem 

Raugoties uz plašo sveču piedāvājumu tirdzniecības vietās, lielākoties atradīsim dažādu krāsu un aromātu sveces, kas ražotas no parafīna. Lai arī šīs sveces ir tās lētākās, jāatceras, ka šo sveču vasku gatavo no jēlnaftas un kopā ar pievienotajām krāsvielām un smaržvielām, šīm svecēm degot, izdalās dažādi sadegšanas produkti un sodrēji, kas nebūt nav tie veselīgākie.

"Parafīna sveces gatavo no tā, kas paliek pāri no naftas pārstrādes. Kad naftu pārstrādā, tiek paņemta benzīna un dīzeļdegvielas daļa, bet parafīna izstrādei paliek pāri dabiskās naftas beigu atlieku daļas. Mūsdienās, protams, to attīra, bet tas joprojām paliek naftas produkts. Līdz ar to, dedzinot šādas sveces, veidojas visas tās pašas kaitīgās vielas, kas rodas, dedzinot petroleju lampā vai dīzeļdegvielu automašīnā. Senāk sveču parafīnu pat sauca par petrolejas parafīnu. Vēl jāatceras, ka nafta nav nedz balta, nedz rozā un nesmaržo pēc ziediem, tāpēc šo sveču ražošanā pievieno ķīmiskas krāsvielas un dažādus aromatizētājus, kas arī vairākumā gadījumu nebūt nav tie veselīgākie," skaidro Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) asoc. prof. Ivars Vanadziņš.

 

Var kaitēt mūsu veselībai

Tieši smaržvielas visbiežāk ir tās, kas rada nepatīkamas izjūtas cilvēkiem, kuri cieš no elpceļu slimībām vai ir alerģiski. Noteikti nevajadzētu dedzināt sveci ar sintētiskām aromātvielām telpās, kur uzturas mazi bērni, jo šo ķīmisko savienojumu ieelpošana var izraisīt nopietnas alerģiskas reakcijas. Arī astmas slimniekiem no aromātisko sveču izvēles vajadzētu atteikties. Ķīmiski sintezētās smaržvielas, ko pievieno svecēm, var kaitēt arī mūsu endokrīnajai jeb hormonālajai sistēmai.

Viena vai divas pa retam dedzinātas parafīna sveces lielu kaitējumu neradīs, taču, vienlaikus dedzinot liela daudzuma sveces nelielā un slikti vēdinātā telpā, var izraisīt veselības problēmas.

Gaisa piesārņojums kaitē visiem, bet īpaši sirds un plaušu slimniekiem, cilvēkiem ar alerģiskām izpausmēm, vecāka gadagājuma ļaudīm un zīdaiņiem. Piesārņots gaiss var izraisīt smagus elpceļu, plaušu un visa organisma traucējumus.

Pētnieki secinājuši, ka telpas, kas nav paredzētas ražošanai, bet gan dzīvošanai, var būt divas līdz piecas reizes piesārņotākas nekā ārā. Gaisa kvalitāti ietekmē ļoti daudz dažādu piesārņotāju. Telpās vienlaicīgi var būt pat vairāk nekā simts dažādu bīstamu ķīmisko vielu, kas rodas no interjerā izmantotajām krāsām, lakām, grīdas segumiem, kā arī no kosmētikas, sadzīves ķīmijas, izsmidzināmajiem aerosoliem, gaisa atsvaidzinātājiem, smaržkociņiem, svecēm u. c. Tāpēc īpaši svarīgi regulāri vēdināt telpas un rūpīgi izvēlēties, kādus produktus un vielas izmantojam savā mājoklī.

"Nedrīkst piemirst arī to, ka jebkurš degšanas process patērē skābekli. Ja telpā jau tā ir ierobežota gaisa apmaiņa, tad, dedzinot sveces, vēl vairāk samazinām skābekļa daudzumu. Ja viena svece, tad nav vērts uztraukties, bet, piemēram, 15 svečturiem ar lielām svecēm objektīvi vajag gaisa pieplūdi. Sveču degšanas process notiek zemā temperatūrā, radot kvēpus, kas arī var būt kaitīgi mūsu veselībai," saka RSU asoc. prof. Ivars Vanadziņš.

 

Kādas ir alternatīvas?

Līdztekus parafīna svecēm veikalos var atrast arī dažādu zīmolu sveces, kas izgatavotas no dabīgā bišu vai sojas vaska un palmu vai rapšu eļļas. Šīs sveces ir cilvēka veselībai draudzīgākas. To aromatizēšanai visbiežāk izmanto dabīgās ēteriskās eļļas, kas atšķirībā no ķīmiski sintezētajām smaržvielām nav toksiskas. Tas, protams, nenozīmē, ka jutīgākam cilvēkam nebūs alerģiskas reakcijas. 

Ja nav alerģijas no bišu produktiem, lieliska izvēle ir bišu vaska sveces. Tās pašas par sevi jau viegli smaržo pēc vaska pat vēl pirms dedzināšanas. Šīs sveces gan nav lētas, turklāt bišu vasks sadeg samērā ātri, taču radītā gaisotne ir ļoti patīkama. Turklāt bišu vasks ir lokāls produkts.

Latvijas sveču ražošanas uzņēmums Munio Candela bija viens no pirmajiem uzņēmumiem Eiropā, kas sveču ražošanā sāka izmantot sojas vasku. Šobrīd uzņēmums jau darbojas vairāk nekā desmit gadu, un tā sveces ir iecienījuši pircēji no visas pasaules.

"Izvēlējāmies sojas vasku, jo tas tobrīd bija jaunums Eiropā, kā arī sojas vaska sveces gaisā neizdala toksiskas vielas. Mūsu svecēm ir pievienoti arī dabīgi aromāti, kas dabai un cilvēkam nav kaitīgi. Sojas vaska sveces, salīdzinot ar parafīna svecēm, deg vismaz trīs reizes ilgāk. Sojas vasks neuzkarst vairāk par 60 grādiem, ar to nav iespējams apdedzināties. Arī traipus ir viegli notīrīt, ja kaut kur svece nejauši nopil.

Visi dabīgie sveču vaski noteikti ir daudz labāki nekā parafīns.

Iegādājoties sveces, ieteiktu pievērst uzmanību to aromātam, lai nav pārāk spēcīgs, jo tas var radīt diskomfortu un galvassāpes. Ieteiktu sekot līdzi arī sveču ražotāja instrukcijai. Piemēram, mūsu svecēm ir norādīts, lai pagarinātu sveču degšanas ilgumu, tās jādedzina ne ilgāk kā četras stundas vienā reizē, tad svecei glīti izdeg viss diametrs," saka uzņēmuma Munio Candela pārdošanas vadītāja Latvijā Laura Macius.

Lai arī kādas sveces izvēlētos ikdienai un svētku reizēm, galvenais – tās aizdedzinot, neatstājiet bez uzraudzības, kā arī biežāk vēdiniet telpas. Pienācīgi izvēdinātas telpas samazina dažādu slimību izraisošu mikroorganismu daudzumu, it īpaši ziemas mēnešos, kad gaisā izplatās vīrusi. Pētījumos arī pierādīts, ka sveces kvēpšanas procesā izdalās vairāk kaitīgo savienojumu nekā normālas degšanas apstākļos, tādēļ, pirms aizdedzinām nopūstu sveci, vajadzētu noņemt degļa augšgalā sakrājušos degšanas blakusproduktus, – tas samazinās dūmošanas iespēju. Ja deglis kļūst pārāk garš un izliecas ārpus liesmas, tas jānogriež ar šķērēm. Caurvējš svecei traucēs degt vienmērīgi, tas var izraisīt dūmošanu. 


Izgatavo sveci pats!

  • Eikalipta un priežu ēteriskās eļļas svece ir lieliska ideja dāvanai. Abām ēteriskajām eļļām piemīt antibakteriālas un pretvīrusu īpašības, kā arī bišu vasks palīdz uzlabot gaisa kvalitāti telpā.
  • Sastāvdaļas: 200 g bišu vaska granulās; 5 pilieni eikalipta ēteriskās eļļas; 5 pilieni priežu ēteriskās eļļas; 1 sveces deglis; stikla trauks svecei.
  • Ūdens peldē izkausē bišu vasku. Kamēr kūst vasks, stikla trauka vidū ievieto sveces degli. Kad vasks izkusis, noņem to no uguns un pievieno ēteriskās eļļas. Tad lēnām ielej vasku stikla traukā. 
  • Atstāj sveci sacietēt aptuveni uz divām stundām istabas temperatūrā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko nogaršot Pjemontā?

Šis Itālijas ziemeļrietumu nostūris arvien tiek slavināts kā izcils gardēžu galamērķis. Pjemonta ir paradīze labas garšas meklētājiem. Tieši tur, Bra pilsētā, nobāzējusies Slow food mītne un atrod...

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena