Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Šauļi – tūrisma atklājumu paradīze Ziemeļlietuvā

Saules pilsētā Šauļos saule vienmēr nespīd, bet te vienmēr pār mums nolīst patīkami iespaidi un gardi acumirkļi. Iegriežoties uz stundu vai divām, uz dienu vai dažām, vienmēr līdzi varēsiet paņemt interesantas atmiņas un labu pieredzi.

Ko redzēt?

Apburoši skaistais rožu dārzs, kas atrodams Haima Frenkeļa villas-muzeja parkā, savaldzinās ikvienu. Gandrīz 1700 rožu krūmu, tūkstošiem ziedu, daudz krāsu un aromātu radīs romantisku noskaņu, ļaujot justies tā, it kā atrastos filmēšanas laukumā. Sēžot uz eleganta soliņa vai restorāna terasē, varēsiet izbaudīt ziediem pilnus mirkļus, kafijas tasīti un nomierinošas strūklakas šļakatās.

Vai zinājāt, ka Šauļos, Talkšas ezera krastā dzīvo 7 tonnas smaga skulptūra “Dzelzs lapsa”? Tas tiešām būs pats lielākais un draudzīgākais dzīvnieks, kuru jebkad ir nācies redzēt. Šauļu lapsai ne tikai patīk saldējums, tā labprāt arī fotografējas. Dzelzs lapsa var lepoties ne tikai ar savu cēlo stāvu, bet arī neparasto sirdi, kurā slēpjas vēstule nākamajām paaudzēm. 

Lai ieraudzītu visromantiskāko saulrietu un uzņemtu pašu mākslinieciskāko fotogrāfiju, arī jābrauc uz Saules pilsētu! Šauļos, pie Rēkīvas ezera, sauli varat pavadīt dažādi: atspiedušies uz 80 metrus garā tilta margām, no dreifējošas jahtas klāja vai sapņaini lūkojoties no smilšaina krasta. Rēkīvas ezers ir īpašs ne tikai ar skaistākajiem saulrietiem, bet arī savu lielumu un vecumu. Tas ir viens no vecākajiem Lietuvas ezeriem, pēc platības – desmitais lielākais.

Alkstat vēl vairāk skaistuma, krāsu un smaržu? Iegriezieties Šauļu botāniskajā dārzā! Acīs paliks raibs un galva sāks griezties – gandrīz 7 ha lielā platībā aug vairāk nekā 4600 sugu un šķirņu augu! Šajos plašumos varēsiet iepazīties ar neparastiem augiem, bet, iespējams, jūs savaldzinās kādi vēl neredzēti ziedi. Pilsētas viszaļākā vieta dāvās jums harmoniju un mieru!

Ko darīt?

“Baltu ceļa” centrs ir inovatīva vieta Šauļos, kur atradīsiet daudz spēļu un izziņas iespēju. Modernajā un interaktīvajā vietā varēsiet pētīt baltu vēsturi un kultūru – dažādas atrakcijas aizvedīs jūs maģiskajā sentēvu pasaulē. Ikvienu iepriecinās iespēja iemēģināt roku kādā baltu amatā, apturēt mirkli krāsainā fotosesijā. Ja dosieties ceļojumā pa starptautisko kultūras ceļu “Baltu ceļš”, kas līkumo cauri Lietuvas un Latvijas zemēm, tad iepazīsiet senās kultūras savdabību un sajutīsiet dabas un cilvēka vienotību.

Varbūt pat sapnī neesat pabijuši fotoaparāta iekšienē!? Izrādās, ka tas ir iespējams! Iegriezieties Fotogrāfijas muzejā, kas atrodas vēsturiskā ēkā. Jūs gaida izziņas, radošuma un atklājumu pilni mirkļi. Lietuvā vienīgajā specializētajā fotogrāfijas muzejā tiek glabāta kolekcija, kas sastāv no 150 000 eksponātiem un kultūras vērtībām. 

Baltijas valstīs vecākā alus darītava “Gubernija” aicina izstaigāt brūža lepnumu – 17. gs. pagrabus. To sienas vēl atminas muižas laikus, var pavēstīt daudz interesantu stāstu un atklāt visgardākās kvasa un alus receptes. Interesanto izzinošo un degustāciju programmu, kas notiek šajā kultūras mantojuma objektā, nepieciešams iepriekš rezervēt.

Droši vien reti kurš ceļotājs atteiktos no iespējas uz Šauļiem palūkoties no putna lidojuma. Pasūtot īpašo ekskursiju Sv. apustuļu Pētera un Pāvila katedrāles tornī, varēsiet izbaudīt brīnišķīgās pilsētas panorāmas ainavas, pieskarties senajiem zvaniem un aplūkot kariljonu, kas sastāv no 36 zvaniem.

Ko nobaudīt?

Tējnīca “Valerijonas” savus apmeklētājus lutina ar īpašiem ēdieniem, kuri ir veselīgi un ļoti garšīgi. Veselīga dzīvesveida oāze pārsteigs pat visizvēlīgāko veģetāras un vegāniskas virtuves cienītāju. Tikai te varēsiet nobaudīt cepelīnus ar aunazirņiem, auksto zupu ar Indijas riekstu pienu vai Damaskas rožu ziedu tēju. “Valerijonas” ir vēsturiska aptieka, kurai rit jau otrais gadu simts. Tajā tiek gatavota kvalitatīva ekoloģiska kosmētika! Izmēģiniet vienu no tējnīcā piedāvātajām izglītojošajām degustācijas programmām – neaizmirstami iespaidi ir garantēti!

Gardēži noteikti nepaies garām Lietuvā vecākās konfekšu fabrikas “Rūta” veikalam, kurā plaukti lūst no saldumu bagātības. Dažādu garšu palete lutinās garšas kārpiņas, bet saldie ciemkukuļi iepriecinās jūsu tuviniekus. Noteikti iegriezieties kafejnīcā “Rūta” un nobaudiet kūstošās šokolādes burbuli ar avenēm vai izdzeriet tasīti acteku šokolādes dzēriena!

Šauļos var atrast pat Parīzes pēdas! “Desertu darbnīca” (Desertų dirbtuvės) – tas ir salds grēks, kas dāvā gardu svētlaimi, baudot elegantās franču kūciņas un ledus kafiju. Omulīgajā telpā gribēsies pabūt ilgāk, lai nobaudītu vēl Ņujorkas siera kūku, Napoleonu vai Meduti.

“Gubernija” maizes kvass – tā ir vēl viena īpašā Saules pilsētas garša, kuru var atrast pilsētas kafejnīcās, bāros un tirdzniecības vietās. Pēc simtgadīgas receptes tradicionāli raudzētajam un nobriedinātajam kvasam, kas īpaši tiek novērtēts sava dabiskuma dēļ, ir nacionālas kvalitātes kvasa sertifikāts.

Plašāka informācija par to, ko darīt un redzēt Šauļos www.visitsiauliai.lt. 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Dabas aizsardzības panākumus atzīmējot

Dabas aizsardzības pārvalde un saistītās organizācijas šogad atzīmē 20 gadus, kopš Latvija iestājās Eiropas Savienībā un pievienojās Natura 2000 aizsargājamo teritoriju tīklam.

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena