Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Tuvplānā

Hokejs atgriežas © DIENA

Vēl pirms pāris gadiem lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju šis mēnesis kalendārā būtu iezīmēts ar sarkanu, jo Rīgā gaidāmas pasaules hokeja čempionāta spēles. Tomēr ažiotāža ap sporta veidu, kas mūsu valstī ilgstoši ieņēmis karaļa lomu, strauji zūd.

Latviešu virtuves svētā trīsvienība © DIENA

Ir ēdieni, bez kuriem kārtīgs latvietis nespēj dzīvot ne dienas. Svētā trīsvienība – kartupeļi, cūkgaļas karbonāde un majonēze –, šķiet, iekodēti dzīvesziņā: atmiņas par omes virtuvi bērnībā, ceļmalas krodziņu romantika, dienas piedāvājums darba ēdnīcā... Saka, ka tie ir iemesli mūsu liekajam svaram. Kartupeļi esot dārzenis no elles, cūkgaļas tauki aizdambē asinsvadus, savukārt majonēze vispār nav produkts, bet nezināmas izcelsmes sintētiska masa. Vai tā ir taisnība? Ķeramies pie šķīvjiem!

Morāli grūts zelts © DIENA

Laiku pa laikam sev pasaku, ka esmu pasaules čempione. Tas palīdz, jo 2022. gads sportiskā ziņā man bija ļoti smags un tāds izvērtās arī Kanādā notikušais pasaules čempionāts jauktajiem pāriem, kurā mēs ar Agri Lasmanu izcīnījām zelta medaļas. Šis turnīrs pierādīja – ja komandas iekšienē ticam viens otram un valda miers, iespējams gūt augstus panākumus.

Uzlidot virsotnē. Gutkovskis, Rakow un citi Pelnrušķītes stāsti futbolā © DIENA

Latvijas izlases uzbrucējs Vladislavs Gutkovskis kopā ar Rakow klubu apņēmīgi tuvojas Polijas čempiona titulam, ko līdz šim nav izdevies izcīnīt nevienam mūsu valsts futbolistam. Vēl pirms trim sezonām Vlads sevi centās apliecināt Polijas otrajā spēcīgākajā līgā, no kuras 2019. gadā pēc 21 gada pārtraukuma ekstraklasē iekļuva arī Čenstohovas Rakow. Lai gan kluba sākotnējie mērķi saistījās ar vietas saglabāšanu augstākajā līgā, ar Gutkovski uzbrukuma smailē komanda strauji ielēca starp vadošajām ekstraklasē, kur iepriekšējās divās sezonās izcīnīja otro vietu, kā arī triumfēja kausa izcīņā. Šoreiz par Gutkovska un Rakow izrāvienu, kā arī citiem Pelnrušķītes stāstiem futbolā.

Virslīga 2023: Tendences, stāsti, varoņi © DIENA

Jaunās futbola Virslīgas sezonas ievadā no visām pusēm skaļi skan jautājumi: kurš kļūs par čempionu? Kurš no bagātajiem paliks bez eirokausiem? Vai kāds kritīs ārā? Cenšoties uz tiem rast atbildes, katru nedēļu var iegūt kaudzi jaunu argumentu un saprast, ka skaidrs nav nekas. Es šoreiz mēģināšu distancēties no ierastās dienas kārtības, piedāvājot piefiksēt tendences, intrigas un turnīra aizraujošākos stāstus

Vai taisnība uzvarēja? © DIENA

Viena no pēdējā mēneša aktuālākajām tēmām Latvijas sportā bija Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) un Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) lēmums apturēt valsts finansējumu sportistiem, kuri startē vienās sacensībās ar agresorvalstu atlētiem. Liela daļa sporta žurnālistu, funkcionāru, sportistu iestājās pret lēmumu, un spiediena rezultātā tas tagad ir atcelts. Gandrīz visi saka – taisnība uzvarēja. Turklāt lēmuma pieņēmēji bija spiesti sportistiem publiski atvainoties. Es gan ar līksmošanu par taisnības uzvaru nesteigtos.

Skaists sezonas noslēgums © DIENA

Latvijas spēcīgākās florbola komandas jau kopš 2016. gada tiek noskaidrotas Arēnā Rīga un arī šogad 15. aprīlī gaidāms Elvi līgas Superfināls. Par gaidāmo Superfināla dienu, kurā uzzināsim arī sieviešu turnīra čempiones un 1. līgas labākos, stāsta Latvijas Florbola savienības prezidents Ilvis Pētersons.

Ilgi gaidītā medaļa © DIENA

Vienu no šī gada pirmā ceturkšņa lielākajiem priekiem Latvijas sporta līdzjutējiem sagādāja biatlonisti Andrejs Rastorgujevs un Baiba Bendika, Pasaules kausa posmā Nove Mesto izcīnot trešo vietu jaukto pāru stafetē. Šī kļuva par pirmo medaļu vēsturē, ko Latvija ieguvusi Pasaules kausa stafetes sacensībās.

Nākamos Kroļļus meklējot © DIENA

Pēc Raimonda Kroļļa lēciena no virslīgas uz A sēriju iemājojusi cerība, ka tas nebūs vientuļa mohikāņa gadījums un līdzīgās pēdās sekos citi latviešu talanti. Apskatīsim trīs perspektīvus futbolistus, kuri dzimuši apmēram tai laikā (2004–2005), kad Latvijas izlase piedalījās Eiropas čempionāta finālturnīrā. Mēģinājām preparēt viņu bērnības un jauniešu gadu karjeru brīdī, kad ambiciozi jāsāk aizvien skaļāk sevi pieteikt pieaugušo futbolā. Izvēlējāmies divus uzbrucējus un vienu centra aizsargu – dažāda ceļa gājējus ar dažādiem raksturiem un noteikti arī viņu tālākais ceļš nākotnē atšķirsies.

Kam pieder sports Latvijā? © DIENA

Sporta komandas īpašnieka vai galveno lēmumu pieņēmēja statuss ir sabiedrībā prestižs. Personisko ego silda arī sporta federācijas vadītāja amats. Slavenības pat sacenšas par iespēju nopirkt kaut mazu daļu no pasaulē plašāk zināmajiem klubiem, tomēr Latvijā ne visi sporta komandu īpašnieki vai patiesie labuma guvēji (PLG) vēlas sevi atklāt. Apskatīsim sporta pārvaldības aisberga neredzamo daļu un kādas straumes to virza Latvijas sporta okeānā.